Retete culinare pentru Dieta Dukan – Cozonac Dukan
Se apropie Pastele si sunt sigura ca cei care urmeaza dieta Dukan, isi doresc o reteta de cozonac dukan, simplu de facut, pufos si delicios. Pentru ca iubesc gustul portocalei, am ales sa il parfumez bine de tot cu coaja rasa de portocala, dar daca doriti, puteti elimina sau schimba coaja de portocala cu aroma preferata. Consistenta cozonacului dukan nu este identica cu cea a cozonacului clasic, dar este foarte pufoasa si placuta. In functie de faza dietei dukan in care va aflati, puteti servi acest cozonac dietetic cu o crema de vanilie alaturi sau cu nutella dukan.
Ingrediente Cozonac Dukan – forma 25X11 cm
- 250 g gluten de grau
- 75 g amidon de porumb
- 4 galbenusuri
- 300 ml lapte
- 7 g drojdie deshidratata
- 2 portocale (doar coaja)
- aroma unt
- 1 pastaie vanilie (semintele)
- 2-3 linguri indulcitor
Mod de preparare
1. Intr-un vas de plastic, amestecam glutenul cu amidonul si drojdia.
2. Adaugam coaja rasa de portocala in lapte si il Incalzim pe foc mic (nu trebuie sa fie fierbinte, ci doar usor caldut).
3. Formam o gropita in centrul glutenului, adaugam laptele si cele 4 galbenusuri, amestecate inainte cu furculita. Adaugam indulcitorul si aroma de unt si incepem sa framantam. Aluatul final difera de cel al cozonacului clasic: este discret lipicios si nu este perfect omogen.
4. Acoperim vasul in care se afla aluatul cu folie alimentara de plastic si il lasam la dospit pentru 4 ore sau pana cand aluatul isi tripleaza volumul.
5. Dupa ce a dospit, il rasturnam pe planul de lucru usor pudrat cu amidon si il impartim in doua bucati egale. Le rulam cu rabdare (acest pas este un pic mai migalos, datorita elasticitatii aluatului) si apoi impletim cele doua rulouri obtinute. Punem cozonacul intr-o forma tapetata cu hartie de copt, udata si stoarsa foarte bine inainte, si il lasam inca 20-25 de minutela dospit.
6. Coacem cozonacul dukan in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 35-40 minute. Daca suprafata se rumeneste prea mult, il putem acoperi cu folie de aluminiu dupa primele 20-25 minute.
7. Inainte de a-l scoate din cuptor, il intepam cu o scobitoare. Daca aceasta iese curata, atunci cozonacul este copt, daca nu, il mai lasam 5 minute la copt. Il scoatem din forma, il lasam sa se raceasca 2-3 minute, apoi desprindem cu grija hartia de copt din jurul cozonacului. Il lasam sa se raceasca complet, asezat pe un gratar, apoi il pudram cu indulcitor si il servim.
Pofta buna!
Arata minunat, Laura! Desi eu nu tin dieta as prefera reteta ta, sper sa reusesc sa o pregatesc! Te pup, o zi minunata!
Anca, scumpa mea, chiar vroiam sa „te cert” ca te-ai apucat de dieta!! Esti o frumoasa si nu ai nevoie de asa ceva.
Sper sa iti placa daca il incerci.
Pupicei cu cel mai mare drag!
Multumim de retea, Laura! Eu am avut cateva tentative de a face cozonac, insa nu prea mi-a iesit deloc cum trebuie. Am sa ma mai straduiesc insa cu aceasta reteta, pentru ca arata foarte bine si de ceva timp cochetez si eu cu acest tip de retete. O zi frumoasa iti doresc!
Ioana, draga mea, sper tare mult sa-ti placa! Te pupic si iti doresc o zi minunata!
Foarte frumos arata acest cozonac! Nutella ar putea fi folosita ca umplutura?
Maria, data viitoare vreau sa incerc si eu sa-l umplu cu nutella, dar nu inainte de coacere, ci dupa.
O sa folosesc un sac-à-poche cu un dui subtire si lung si o sa-l umplu din loc in loc, dupa ce s-a racit cozonacul, bineinteles.
Daca imi iese exact cum imi doresc, o sa postez rezultatul.
Te pup!
Suna delicios!
waw!!!tre sa incerc si eu dupa reteta ta
eu am facut cu praf de copt si consistenta „aluatului”nu a fost deloc elastica
dar a iesit super
mam inspirat din reteta ta de chifle pe care le ador!!!
multumesc pt reteta :*
Minunat!
oh, ce frumos este! <3
Emily, scumpa, tare ma bucr ca-ti place!
Pupicei.
Buna,
Eu chiar acum il repar, sper sa imi iasa…voi adauga semintele de vanilie odata cu aroma de unt, sper ca este in regula asa.
Multumesc pentru reteta.
Oana, draga mea, sper ca ti-a placut cozonacul.
Pup!
Ce pufos e!
Timea, draga mea, este foarte pufos si parfumat.
Pup!!
Arata foarte bine cozonacelul tau!!!Reteta ta vine la fix, tocmai ma gandeam sa ma apuc de regim:)Multam frumos!Pup cu drag!
Cu mult drag, Licuta!! Cum sa te apuci de regim?? Draga mea, chiar nu ai nevoie de regim.
Pup cu mult drag!
frumos cozonac; Laura ce stii despre glutenul de grau? care sunt avantajele si dezavatajele? eu stiam ca e destul de periculos….
Ramona, draga mea, glutenul poate reprezenta un pericol pentru cei care sunt intoleranti la gluten.
Eu l-am folosit si nu am avut nicio problema.
Pfiuuu de cand astept aceasta reteta….Iti multumesc ff frumos, arata extrem de bine si astept cu nerabdare sa incerc reteta. 🙂 🙂 🙂 🙂
Ynna, ma bucur tare mult ca iti place!
Pup cu drag!
si eu stiu despre gluten ca e interzis. anyway, parerile sunt impartite.
arata delicios si sunt convinsa ca e fr bun; personal, ma abtin de la gluten.
f bun..l am facut si eu acum…felicitari pt reteta …umplut cred ca e mai bun ca cel traditional
Draga mea, tare ma bucur ca ti-a placut!
Pup cu drag!
Buna , as vrea sa te intreb unde gasesc gluten si aroma de unt? Ti-am incercat cateva retete , sunt super ,toate.
Dya, draga mea, ma bucur mult ca ti-au placut retetele incercate.
Aroma de vanilie cu unt gasesti in magazinele Lidl, iar gluten la plafar.
Te pup!
Dya, daca esti din Bucuresti incearca la KI-Life de la Amzei. Se gaseste ce-i drept mai greu. Mai degraba piata abunda de produsele „fara gluetn”. 🙂
Buna draga Laura
Imi place foarte mult site-ul tau si m-a inspirat de multe ori. 🙂
Am insa o nelamurire: In dieta Dukan este permis glutenul? Si daca da, in ce etapa? Ai gasit acest lucru trecut in cartea regimului?
Mie mi-e un pic teama sa-l folosesc, pentru ca nu am gasit in cartea dr. Dukan acest ingredient, ba chiar eu ramasesem cu ideea ca acest regim se bazeaza pe faptul ca e lipsit de gluten.
Nu stiu ce sa fac, dar reteta asta „suna” asa de bine, mai ales ca se apropie sarbatorile…
Multumesc.
Ela, draga mea, intr-adevar glutenul este un ingredient care pune foarte multe semne de intrebare.
In Italia, toti cei care tin aceasta dieta consuma gluten.
Eu il folosesc din croaziera si nu mi-a influentat negativ ritmul in care am slabit.
Desigur, daca esti intoleranta la gluten, nu ai voie sa-l folosesti.
Pup cu drag!
draga Laura,
am inceput si eu dukan de cateva zile, doar pt 2-3 kg pt ca imi plac principiile regimului..insa nu mi-e clar un lucru:vad peste tot ca se folosesc tarate de grau si psylium dar nu stiu daca intr.adevar sunt permise sau nu (cele de psylium mi-au fost recomandate de doctor mai demult, cand nu tineam dieta).pana acum am folosit doar de ovaz si e ok cu ele…ma intrebam ce e cu celelalte..asa ca te intreb si pe tine…sper sa ma lamuresti cand ai timp
pup
Alina, draga mea, taratele de grau sunt facultative. Se pot consuma incepand din atac, intr-o cantitate de 1 lingura/zi.
Taratele de psylium nu sunt admise in dieta dukan.
Pup cu drag!
Buna seara.Bune retetele tale pt.cei care tin dieta Dukan.Eu am diabet pot folosi gluten?Vreau sa mai intreb ceva.Am facut o criza de hipoglicemie si ppt.ca eram in vizita la o Margareta,mi_au dat si am mancat o felie de cozonac de post din comert.Mai pot tine dieta?Sunt la faza cu legume de 3 saptamani.Multumesc anticipat.Daca nu pot folosi faina de ovaz? pupici
am inceput si eu regimul,de 10 zile,am dat 6kg jos,si sunt multumita,tu de cat timp tii regimul,daca il mai tii si daca esti multumita de rezultate,se merita sa-l tin?
Laura tot ce pot spune este MULTUMESC!!!!! Am facut acest minunat cozonac, mi-a crescut enorm si este foarte bun. De asemenea am facut si pasca si a iesit foarte bună. Cozonacul l-am lasat la racit si apoi l-am umplut cu nutella de vanilie. M-ai salvat Pastele acesta.
Pot folosi și făina și gluten,dacă da in ce cantități ?Și îl pot umple înainte cu crema de cacao și nuci
Draga Cornelia, nu am incercat. Daca il faci cu modificarile acestea, sa ne spui cum a iesit.
Cu ce se poate inlocui glutenul? Corpul nostru nu este creat sa-l digere, asa ca eu nu vreau sa-l adaug in ceea ce gatesc.
Multumesc,
Madalina
Cu ce se poate inlocui glutenul?
Multumesc,
Madalina
Draga mea, in reteta de cozonac glutenul nu se poate inlocui.
Cu drag.