Cozonac Dukan


Retete culinare pentru Dieta Dukan – Cozonac Dukan

Cozonac Dukan - retete Dieta Dukan

Se apropie Pastele si sunt sigura ca cei care urmeaza dieta Dukan, isi doresc o reteta de cozonac dukan, simplu de facut, pufos si delicios. Pentru ca iubesc gustul portocalei, am ales sa il parfumez bine de tot cu coaja rasa de portocala, dar daca doriti, puteti elimina sau schimba coaja de portocala cu aroma preferata. Consistenta cozonacului dukan nu este identica cu cea a cozonacului clasic, dar este foarte pufoasa si placuta. In functie de faza dietei dukan in care va aflati, puteti servi acest cozonac dietetic cu o crema de vanilie alaturi sau cu nutella dukan.

Ingrediente Cozonac Dukan – forma 25X11 cm

  • 250 g gluten de grau
  • 75 g amidon de porumb
  • 4 galbenusuri
  • 300 ml lapte
  • 7 g drojdie deshidratata
  • 2 portocale (doar coaja)
  • aroma unt
  • 1 pastaie vanilie (semintele)
  • 2-3 linguri indulcitor

Mod de preparare

1. Intr-un vas de plastic, amestecam glutenul cu amidonul si drojdia.

2. Adaugam coaja rasa de portocala in lapte si il Incalzim pe foc mic (nu trebuie sa fie fierbinte, ci doar usor caldut).

3. Formam o gropita in centrul glutenului, adaugam laptele si cele 4 galbenusuri, amestecate inainte  cu furculita. Adaugam indulcitorul si aroma de unt si incepem sa framantam. Aluatul final difera de cel al cozonacului clasic: este discret lipicios si nu este perfect omogen.

4. Acoperim vasul in care se afla aluatul cu folie alimentara de plastic si il lasam la dospit pentru 4 ore sau pana cand aluatul isi tripleaza volumul.

Cozonac Dukan -Preparare aluat retete Dieta Dukan

5. Dupa ce a dospit, il rasturnam pe planul de lucru usor pudrat cu amidon si il impartim in doua bucati egale. Le rulam cu rabdare (acest pas este un pic mai migalos, datorita elasticitatii aluatului) si apoi impletim cele doua rulouri obtinute. Punem cozonacul intr-o forma tapetata cu hartie de copt, udata si stoarsa foarte bine inainte, si il lasam inca 20-25 de minutela dospit.

6. Coacem cozonacul dukan in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 35-40 minute. Daca suprafata se rumeneste prea mult, il putem acoperi cu folie de aluminiu dupa primele 20-25 minute.

7. Inainte de a-l scoate din cuptor, il intepam cu o scobitoare. Daca aceasta iese curata, atunci cozonacul este copt, daca nu, il mai lasam 5 minute la copt. Il scoatem din forma, il lasam sa se raceasca 2-3 minute, apoi desprindem cu grija hartia de copt din jurul cozonacului. Il lasam sa se raceasca complet, asezat pe un gratar, apoi il pudram cu indulcitor si il servim.

Cozonac Dukan -sectiune - retete Dieta Dukan

Pofta buna!

39 comentarii la “Cozonac Dukan

  1. Anca B. spune:

    Arata minunat, Laura! Desi eu nu tin dieta as prefera reteta ta, sper sa reusesc sa o pregatesc! Te pup, o zi minunata!

    • Laura spune:

      Anca, scumpa mea, chiar vroiam sa „te cert” ca te-ai apucat de dieta!! Esti o frumoasa si nu ai nevoie de asa ceva.
      Sper sa iti placa daca il incerci.
      Pupicei cu cel mai mare drag!

  2. Ioana Marinescu spune:

    Multumim de retea, Laura! Eu am avut cateva tentative de a face cozonac, insa nu prea mi-a iesit deloc cum trebuie. Am sa ma mai straduiesc insa cu aceasta reteta, pentru ca arata foarte bine si de ceva timp cochetez si eu cu acest tip de retete. O zi frumoasa iti doresc!

    • Laura spune:

      Maria, data viitoare vreau sa incerc si eu sa-l umplu cu nutella, dar nu inainte de coacere, ci dupa.
      O sa folosesc un sac-à-poche cu un dui subtire si lung si o sa-l umplu din loc in loc, dupa ce s-a racit cozonacul, bineinteles.
      Daca imi iese exact cum imi doresc, o sa postez rezultatul.
      Te pup!

  3. Mihaela spune:

    waw!!!tre sa incerc si eu dupa reteta ta
    eu am facut cu praf de copt si consistenta „aluatului”nu a fost deloc elastica
    dar a iesit super
    mam inspirat din reteta ta de chifle pe care le ador!!!
    multumesc pt reteta :*

  4. Brezu Oana spune:

    Buna,
    Eu chiar acum il repar, sper sa imi iasa…voi adauga semintele de vanilie odata cu aroma de unt, sper ca este in regula asa.
    Multumesc pentru reteta.

  5. Licuta Marin spune:

    Arata foarte bine cozonacelul tau!!!Reteta ta vine la fix, tocmai ma gandeam sa ma apuc de regim:)Multam frumos!Pup cu drag!

  6. Ramona spune:

    frumos cozonac; Laura ce stii despre glutenul de grau? care sunt avantajele si dezavatajele? eu stiam ca e destul de periculos….

    • Laura spune:

      Ramona, draga mea, glutenul poate reprezenta un pericol pentru cei care sunt intoleranti la gluten.
      Eu l-am folosit si nu am avut nicio problema.

  7. ynna spune:

    Pfiuuu de cand astept aceasta reteta….Iti multumesc ff frumos, arata extrem de bine si astept cu nerabdare sa incerc reteta. 🙂 🙂 🙂 🙂

  8. alexandra spune:

    si eu stiu despre gluten ca e interzis. anyway, parerile sunt impartite.

    arata delicios si sunt convinsa ca e fr bun; personal, ma abtin de la gluten.

    • Laura spune:

      Dya, draga mea, ma bucur mult ca ti-au placut retetele incercate.
      Aroma de vanilie cu unt gasesti in magazinele Lidl, iar gluten la plafar.
      Te pup!

  9. Ramona spune:

    Dya, daca esti din Bucuresti incearca la KI-Life de la Amzei. Se gaseste ce-i drept mai greu. Mai degraba piata abunda de produsele „fara gluetn”. 🙂

  10. Ela spune:

    Buna draga Laura

    Imi place foarte mult site-ul tau si m-a inspirat de multe ori. 🙂
    Am insa o nelamurire: In dieta Dukan este permis glutenul? Si daca da, in ce etapa? Ai gasit acest lucru trecut in cartea regimului?
    Mie mi-e un pic teama sa-l folosesc, pentru ca nu am gasit in cartea dr. Dukan acest ingredient, ba chiar eu ramasesem cu ideea ca acest regim se bazeaza pe faptul ca e lipsit de gluten.
    Nu stiu ce sa fac, dar reteta asta „suna” asa de bine, mai ales ca se apropie sarbatorile…

    Multumesc.

    • Laura spune:

      Ela, draga mea, intr-adevar glutenul este un ingredient care pune foarte multe semne de intrebare.
      In Italia, toti cei care tin aceasta dieta consuma gluten.
      Eu il folosesc din croaziera si nu mi-a influentat negativ ritmul in care am slabit.
      Desigur, daca esti intoleranta la gluten, nu ai voie sa-l folosesti.
      Pup cu drag!

  11. alina spune:

    draga Laura,
    am inceput si eu dukan de cateva zile, doar pt 2-3 kg pt ca imi plac principiile regimului..insa nu mi-e clar un lucru:vad peste tot ca se folosesc tarate de grau si psylium dar nu stiu daca intr.adevar sunt permise sau nu (cele de psylium mi-au fost recomandate de doctor mai demult, cand nu tineam dieta).pana acum am folosit doar de ovaz si e ok cu ele…ma intrebam ce e cu celelalte..asa ca te intreb si pe tine…sper sa ma lamuresti cand ai timp
    pup

    • Laura spune:

      Alina, draga mea, taratele de grau sunt facultative. Se pot consuma incepand din atac, intr-o cantitate de 1 lingura/zi.
      Taratele de psylium nu sunt admise in dieta dukan.
      Pup cu drag!

  12. Mariana spune:

    Buna seara.Bune retetele tale pt.cei care tin dieta Dukan.Eu am diabet pot folosi gluten?Vreau sa mai intreb ceva.Am facut o criza de hipoglicemie si ppt.ca eram in vizita la o Margareta,mi_au dat si am mancat o felie de cozonac de post din comert.Mai pot tine dieta?Sunt la faza cu legume de 3 saptamani.Multumesc anticipat.Daca nu pot folosi faina de ovaz? pupici

  13. corina spune:

    am inceput si eu regimul,de 10 zile,am dat 6kg jos,si sunt multumita,tu de cat timp tii regimul,daca il mai tii si daca esti multumita de rezultate,se merita sa-l tin?

  14. Vatamanu spune:

    Laura tot ce pot spune este MULTUMESC!!!!! Am facut acest minunat cozonac, mi-a crescut enorm si este foarte bun. De asemenea am facut si pasca si a iesit foarte bună. Cozonacul l-am lasat la racit si apoi l-am umplut cu nutella de vanilie. M-ai salvat Pastele acesta.

  15. Madalina spune:

    Cu ce se poate inlocui glutenul? Corpul nostru nu este creat sa-l digere, asa ca eu nu vreau sa-l adaug in ceea ce gatesc.

    Multumesc,

    Madalina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor