Prajitura cu cirese, cu aluat pufos si crema de ricotta
Prajitura turnata cu cirese, pufoasa, cu umplutura de branza ricotta. Mod de preparare si ingrediente prajitura sau placinta turnata cu fructe de vara.
Anul acesta am avut ciresul plin si dupa ce am mancat pe saturate ciresele dulci si zemoase, am facut cateva borcane de dulceata de cirese si aceasta prajitura turnata. Cred ca va dati seama din poza de mai sus cat de pufos este blatul. O minune! Se face foarte foarte rapid, iar daca nu aveti cirese, o puteti incerca cu afine, mure sau visine. Branza ricotta poate fi inlocuita cu aceeasi cantitate de urda sau branza de vaci. Atentie, insa, orice branza folositi, trebuie sa fie bine scursa. O puteti pune intr-o strecuratoare pentru cca 2 ore sau pana cand eliminam cat mai mult zer.
Nu stiu ce altceva sa va mai spun despre aceasta placinta turnata cu cirese, va astept cu drag sa o incercati ca sa va convingeti singuri ca este cu adevarat un desert cu cirese care merita sa fie trecut in caietul cu retete.
Va recomand sa incercati si aceste retete cu cirese. Click pe numele retetei ca sa vedeti cum se preparara.
Prajitura turnata cu cirese – Ingrediente (tava 27×20 cm)
Aluat pufos prajitura cu cirese – Ingrediente
- 200 g faina
- 4 oua
- 80 ml ulei floarea soarelui/arahide
- 100 ml lapte
- 125 g zahar
- 5 g praf de copt
- 1 varf cutit sare
Umplutura pentru prajitura cu cirese – Ingrediente
- 400 g ricotta/urda
- 100 g zahar
- 1 pastaie vanilie (doar semintele)
- 1 ou mare
- 450 g cirese (cantarite dupa curatare) + 50 g zahar + 1 lingura zeama de lamaie
Preparare cirese pentru prajitura turnata
- Spalam ciresele, eliminam samburii si le taiem in jumatati. Adaugam zaharul si zeama de lamaie si amestecam. Punem ciresele intr-o tigaie sau cratita antiaderenta, pe foc mic.
- Le calim circa 10-15 minute sau pana cand lichidul lasat de acestea s-a evaporat.
- Lasam ciresele sa se raceasca complet.
Umplutura de ricotta pentru placinta – Preparare pas cu pas
- Punem ricotta/urda bine scursa intr-un vas, adaugam zaharul, semintele pastaii de vanilie si oul si amestecam pana la omogenizare (cca 1 minut).
Nu este nevoie sa folosim mixerul, puteti sa amestecacati cu o lingura sau un tel. In cca 1 minut avem umplutura gata.
Aluat pufos pentru prajitura cu cirese – Preparare pas cu pas
- Punem ouale, zaharul si sarea intr-un vas si mixam pana cand se deschid la culoare si isi dubleaza volumul.
- Adaugam treptat uleiul si mixam la viteza mica, apoi adaugam treptat laptele si, la fel, mixam la viteza mica.
- Amestecam faina si praful de copt si o cernem direct in compozitia prajiturii.
- Amestecam de jos in sus pana cand obtinem un aluat omogen.
Consistenta aluatului trebuie sa fie putin mai groasa decat cea de clatite.
- Tapetam forma cu unt si hartie de bucatarie si turnam jumatate din compozitia prajiturii in forma.
Ca sa aveti straturile egale va recomand sa cantariti compozitia si apoi sa o impartiti in doua portii egale. Eu am avut 860 g, deci fiecare portie a avut 430 g.
- Coacem primul strat in cuptorul preincalzit la 180°C, treapta a doua a cuptorului, caldura si de jos si de sus, pentru 15 minute.
- Scoatem tava din cuptor, adaugam crema de ricotta si nivelam.
- Adaugam ciresele in strat uniform.
- Formam un ultim strat cu restul compozitiei de aluat.
Trebuie sa facem acesti 3 pasi cat mai repede posibil.
- Punem din nou prajitura cu cirese in cuptor si o coacem inca 30 de minute, la 180°C.
- Cand prajitura turnata s-a rumenit frumos, o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca complet in tava.
- Dupa ce s-a racit, o pudram cu zahar pudra vanilat, o taiem si o savuram cu pofta. Este delicioasa!
Este cu adevarat o prajitura delicioasa de care ne-am bucurat cu totii de ziua copilului. Multumim, Laura!