Prajitura turnata cu cirese (pufoasa, cu ricotta)


Prajitura cu cirese, cu aluat pufos si crema de ricotta

prajitura turnata cu cirese detaliu

Prajitura turnata cu cirese, pufoasa, cu umplutura de branza ricotta. Mod de preparare si ingrediente prajitura sau placinta turnata cu fructe de vara. 

Anul acesta am avut ciresul plin si dupa ce am mancat pe saturate ciresele dulci si zemoase, am facut cateva borcane de dulceata de cirese si aceasta prajitura turnata. Cred ca va dati seama din poza de mai sus cat de pufos este blatul. O minune! Se face foarte foarte rapid, iar daca nu aveti cirese, o puteti incerca cu afine, mure sau visine. Branza ricotta poate fi inlocuita cu aceeasi cantitate de urda sau branza de vaci. Atentie, insa, orice branza folositi, trebuie sa fie bine scursa. O puteti pune intr-o strecuratoare pentru cca 2 ore sau pana cand eliminam cat mai mult zer.

Nu stiu ce altceva sa va mai spun despre aceasta placinta turnata cu cirese, va astept cu drag sa o incercati ca sa va convingeti singuri ca este cu adevarat un desert cu cirese care merita sa fie trecut in caietul cu retete.

Va recomand sa incercati si aceste retete cu cirese. Click pe numele retetei ca sa vedeti cum se preparara.

Prajitura turnata cu cirese – Ingrediente (tava 27×20 cm)

Aluat pufos prajitura cu cirese – Ingrediente

  • 200 g faina
  • 4 oua
  • 80 ml ulei floarea soarelui/arahide
  • 100 ml lapte
  • 125 g zahar
  • 5 g praf de copt
  • 1 varf cutit sare

Umplutura pentru prajitura cu cirese – Ingrediente

  • 400 g ricotta/urda
  • 100 g zahar
  • 1 pastaie vanilie (doar semintele)
  • 1 ou mare
  • 450 g cirese (cantarite dupa curatare) + 50 g zahar + 1 lingura zeama de lamaie

Preparare cirese pentru prajitura turnata

  • Spalam ciresele, eliminam samburii si le taiem in jumatati. Adaugam zaharul si zeama de lamaie si amestecam. Punem ciresele intr-o tigaie sau cratita antiaderenta, pe foc mic.

cirese calite tigaie

  • Le calim circa 10-15 minute sau pana cand lichidul lasat de acestea s-a evaporat.
  • Lasam ciresele sa se raceasca complet.

cirese calite tigaie

Umplutura de ricotta pentru placinta – Preparare pas cu pas

  • Punem ricotta/urda bine scursa intr-un vas, adaugam zaharul, semintele pastaii de vanilie si oul si amestecam pana la omogenizare (cca 1 minut).

crema de branza pentru prajitura turnata

Nu este nevoie sa folosim mixerul, puteti sa amestecacati cu o lingura sau un tel. In cca 1 minut avem umplutura gata.

Aluat pufos pentru prajitura cu cirese – Preparare pas cu pas

  • Punem ouale, zaharul si sarea intr-un vas si mixam pana cand se deschid la culoare si isi dubleaza volumul.
  • Adaugam treptat uleiul si mixam la viteza mica, apoi adaugam treptat laptele si, la fel, mixam la viteza mica.
  • Amestecam faina si praful de copt si o cernem direct in compozitia prajiturii.
  • Amestecam de jos in sus pana cand obtinem un aluat omogen.

aluat pufos prajitura preparare

Consistenta aluatului trebuie sa fie putin mai groasa decat cea de clatite.

  • Tapetam forma cu unt si hartie de bucatarie si turnam jumatate din compozitia prajiturii in forma.

aluat pufos prajitura preparare

Ca sa aveti straturile egale va recomand sa cantariti compozitia si apoi sa o impartiti in doua portii egale. Eu am avut 860 g, deci fiecare portie a avut 430 g.

  • Coacem primul strat in cuptorul preincalzit la 180°C, treapta a doua a cuptorului, caldura si de jos si de sus, pentru 15 minute.
  • Scoatem tava din cuptor, adaugam crema de ricotta si nivelam.
  • Adaugam ciresele in strat uniform.

preparare prajitura turnata cu cirese

  • Formam un ultim strat cu restul compozitiei de aluat.

preparare prajitura turnata cu cirese

Trebuie sa facem acesti 3 pasi cat mai repede posibil.

  • Punem din nou prajitura cu cirese in cuptor si o coacem inca 30 de minute, la 180°C.
  • Cand prajitura turnata s-a rumenit frumos, o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca complet in tava.

prajitura turnata cu cirese coapta

  • Dupa ce s-a racit, o pudram cu zahar pudra vanilat, o taiem si o savuram cu pofta. Este delicioasa!

prajitura turnata cu cirese si ricotta

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Prajitura turnata cu cirese
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Un comentariu la “Prajitura turnata cu cirese (pufoasa, cu ricotta)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor