Crema de zahar ars (reteta doar cu albusuri de ou) – Retete culinare dulciuri
Crema de zahar ars facuta doar din albusuri are un gust atat de delicat, incat chiar merita incercata. Daca doriti, gasiti aici » reteta de crema de zahar ars in varianta clasica.
Dupa sarbatori ramanem cu destul de multe albusuri si mereu ne intrebam ce am putea prepara cu ele, nu-i asa? Cele mai populare retete sunt bezelele si checul cu albusuri, delicioase amandoua, dar uneori ne-am dori ceva mai altfel.
Asadar, va propun o delicioasa reteta de crema de zahar ars cu albusuri. Se face foarte simplu iar rezultatul este divin.
Ingrediente pentru Crema de zahar ars cu albusuri (forma de 18 cm)
- 500 ml smantana indulcita lichida pentru frisca
- 5 albusuri (160g)
- 125 g zahar
- 1 pastaie vanilie
- 1 plic zahar vanilat
- 1 varf cutit sare
- 4 linguri pline cu zahar
Mod de preparare – Crema de zahar ars
- Punem intr-o craticioara smantana, zaharul, zaharul vanilat si o pastaie de vanilie despicata pe lungime.
- Punem craticioara pe foc mic si lasam smantana sa dea intr-un clocot. Dupa 2 minute de fierbere, numarate dupa primul clocot, stingem focul. Acoperim craticioara cu un capac si lasam smantana sa se raceasca complet.
- Punem albusurile intr-un vas si le amestecam cu o furculita. Nu trebuie batute si nici sa faca spuma multa! Ati observat ca albusul are o consistenta vascoasa, nu? Ei bine, noi le amestecam astfel incat sa eliminam acea vascozitate, iar albusurile sa capete o consistenta fluida.
- Dupa ce smantana s-a racit complet, eliminam pastaia de vanilie. Adaugam smantana peste albusuri.
- Amestecam foarte bine, pana la completa omogenizare.
- Intr-o tigaie antiaderenta, punem 4 linguri pline de zahar si le topim pe foc mic. Punem zaharul in forma si o rotim astfel incat sa acopere peretii acesteia.
- Lasam zaharul sa se raceasca complet apoi adaugam compozitia de smantana si albusuri.
- Punem forma in care se afla crema intr-un vas putin mai mare. Turnam in vasul mai mare apa fierbinte, pana la 3-4 cm de marginea vasului in care se afla crema.
- Cu mare atentie, introducem crema in cuptorul preinncalzit la 150°C si o coacem pentru 45 minute.
- Dupa 45 de minute, vom observa ca centrul cremei de zahar ars este inca moale (se misca daca miscam usor forma) dar in acelasi timp, daca o apasati cu un deget, suprafata acesteia este compacta.
- In acest moment stingem cuptorul si lasam crema in cuptor (cu usa inchisa) sa se raceasca cca 2-3 ore. In acest timp, crema se va mai intari.
- Scoatem forma din vasul cu apa, o stergem bine si o bagam la frigider unde o lasam pana a doua zi.
- O rasturnam pe un vas cu margini inalte si o servim. Este delicioasa!
Pofta buna!
Sumar
Nume Reteta:
Crema de zahar ars cu albusuri
Autor:
Laura Adamache
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
33 Review(s) Based on
Ahhh, cat de bine arataaaa… <3<3<3
O sa o incerc neaparat !
Pupici, frumoasa mea.
xoxoxo
Scumpica mea, ma bucur mult ca iti place!!
Puuup dulce dulce!!
Un desert deosebit si o idee f buna ptr albusurile „stocate” 😀
O saptamana frumoasa, pup!
Angi, draga mea, o saptamana excelenta iti doresc si eu!!
Pup cu mare drag!
Ce idee minunata Laurica! Supeeerba! Am sa o probez….
Ruxy, scumpa mea, ma bucur ca iti place!!
Daca o incerci sa imi spui daca ti-a placut!!
Puuuupicei!!
Mmmm ce bunatate..crema de zahar ars.
Haplea, ma bucur ca iti place!
intre ” Punem zaharul in forma si o rotim astfel incat sa acopere peretii acesteia” si „Lasam zaharul sa se raceasca complet” ai uitat sa scrii: „cautam cu disperare unguent Fenistil impotriva arsurilor” 🙂
merci pt. reteta, eu am cunoscut pana acum doar variantele creme brulee si creme catalan, pe asta e musai sa o incerc.
:)))))))))) Harry, da da, se pare ca am uitat sa mentionez acest lucru!!
Ma bucur tare mult ca-ti place!
O zi excelenta sa ai!
O idee foarte buna .
Chiar mi-au ramas albusuri si le tin in borcan in congelator.
Acuma stiu sgur ca nu mai au mult de trait .:)
Lia, draga mea, sper sa iti placa daca o incerci!
Pup dulce!!
Minunata prezentare!
Fab Chef, multumesc ca iti place prezentarea!
O zi excelenta iti doresc!
Myaaaamyyy ce pofta mi-ai facut!!! Arata foarte apetisant iar pozele sunt excelente!Cu siguranta este super delicioasa!Pupici!
Camy, draga mea, tare ma bucur ca iti place!!
Pup dulce!!
oh, ce buna trebuie sa fie! Crema de zahar ars e una dintre preferatele mele 🙂 si as manca in fiecare zi cate-o portie :))
te pup scumpa mea Laura! sa ai o zi de milioane!
Emily, scumpica mea, eu nu am mancat ani de zile crema de zahar ars desi mami o facea absolut impecabil. Cristi o adora si fratele meu la fel, dar mie deloc nu imi placea.
Am inceput sa o mananc cu drag abia acum 2-3 ani.
Pup dulce dulce!!
Eu, in locul tau, numeam aceasta prajitura divina ¨ Neaua aurie din paradis¨ –
Aurelia, draga mea, tare frumos numele ales de tine!
Pup dulce!!
Wow, cat de bine arata!
Ai un blog tare delicios, felicitari!!!
Natalia
Natalia, draga mea, multumesc pentru aprecieri!
Pup dulce!!
Laura da-mi te rog reteta de la checul cu albusuri de care pomenesti mai sus. multumesc mult
Maria
Maria, draga mea, gasesti aici reteta:
https://www.lauraadamache.ro/2009/12/masa-de-craciun-2009.html
Pup cu drag!
Ce idee minunată! După Crăciun am tot făcut Pavlova ca să folosesc albușurile rămase și chiar vroiam o idee nouă. Plus că vroiam să fac și o crema de zahar ars, acum le pot avea pe amandouă! Mulțumesc mult!
Ile, draga mea, ma bucur tare mult ca iti place reteta!
Daca o incerci, sa imi spui cum a iesit!
Pup cu drag!!
Ce frumos arata! Geniala prezentare… iti face pofta la prima vedere. 🙂
Roxana, draga mea, tare ma bucur ca iti place reteta!
Pup ducle!!
Foarte buna ideea! Chiar nu mai stiam ce sa fac din albusuri 🙂
Simona, draga mea, ma bucur ca iti place!
Arata superb , la favorites cu ea ! Te pup.
Pup si eu, Adriana, draga mea!!
Buna idee! 😉
Pup, Miha, ma bucur ca iti place!
Foarte interesanta reteta! Am sa o incerc maine:)
Voiam sa te intreb cum se face ghemotocul de zahar ars. Este dificil?
Maria, draga mea, nu se fac deloc greu. Dupa ce ai facut caramelul, il lasi sa se raceasca putin ( 2 minute cca). Cu cat caramelul este mai cald cu atat firele de zahar vor fi mai subtiri. Dupa 2 minute de repaus, introduci o furculita in caramel si o ridici. Vei observa ca se formeaza imediat firele de zahar. Le rupi cu mana ( nu-ti fie frica pentru ca nu te arzi sigur) direct pe o foaie de hartie de copt. Bagi din nou furculita in caramel si formezi alte fire pe care le asezi peste primele, pe hartia de copt. Repeti operatia asta pana cand ai fire de zahar sufiecnte. La sfarsit, le iei cu grija in mana si le modelezi ( ca atunci cand faci bulgari de zapada) si decorezi dulcele.
Insa, trebuie sa te misti destul de repede, astfel incat caramelul sa nu se inatreasca foarte mult.
Incearca sa faci o proba cu 2 linguri de zahar. O sa vezi ca nu e deloc greu.
Pup cu drag si spor!
Minunata idee! Eu tocmai a executat un chec cu albusuri, daca stiam… Dar mai e timp. Nu se poate inlocui frisca lichida cu lapte?
Ionela, scumpa, data viitoare cand mai strangi albusuri, o poti incerca. Frisca nu se poate inlocui cu lapte pentru ca laptele are o alta consistenta si crema nu ar mai iesi la fel.
Pup!
Nu am incercat niciodata! Ideea este grozava!
Raluca, draga mea, ma bucur mult ca iti place reteta!
Pup!
Arata foarte bine!Am si eu tava ca a ta,dar niciodată n-am folosit-o!pup.
Paradis, draga mea, si eu am folosit-o pentru prima data si mi-a placut.
Pup cu drag!
Ador crema de zahar ars! Delicioasa prezentare..!
Alice, ma bucur mult ca iti place reteta!!
Pup cu drag!
Draga Laura,e super aceasta reteta ,la fel ca toate retetele tale.Am sa o prestez Sambata.Pupici si o zi frumoasa
Adriana, scumpa, sa imi spui cum a iesit in caz ca o incerci!
Pup cu drag!
Ca sa repet ce s-a tot zis pe aici, foarte interesanta reteta asta a ta. Pozele … WOW! Stau si ma tot uit la prima poza… cum ai luminat-o? Cu o lampa de sus? Altfel? Really really COOL!!!
The Wandering Oltean, ma bucur tare mult ca iti plac pozele. Folosesc lumina naturala aproape intotdeauna. Au fost putine cazuri cand am fost obligata sa apelez la lumina artificiala dar o evit cat se poate de mult.
Pentru prima poza am folosit lumina naturala pe care am redirectionat-o astfel incat sa fie luminat subiectul principal.
O zi excelenta iti doresc!
Draga Laura, m-as incumeta si eu sa fac aceasta reteta desi nu prea am experienta in bucatarie. daca se poate, imi spui te rog referitor la batonul de vanilie. Dupa ce il scoatem din lapte, adaugam laptele sau batonul la albusuri? Iar apa fierbinte care o punem in vasul mare trebuie sa atinga sau nu vasul cu crema? Nu prea am inteles ce inseamna la 1 cm distanta. Multumesc mult de explicatii.
Draga mea Otilia, este un desert foarte simplu de facut asa ca sunt convinsa ca iti va iesi de minune!
Batonul de vanilie se arunca iar laptele se adauga peste albusuri. Vasul cu crema se scufunda in vasul cu apa cu mare atentie ca apa sa nu intre in vasul cu crema.
Te pupic ci spor la bucatarit!
Laura, am executat azi inghetata ta cu ciocolata si am exact 5 albusuri ramase, asa ca as face crema aceasta sambata. As avea cateva intrebari: pot sa fac in vas yena? Apoi, albusurile trebuie sa fie la temperatura camerei? Si apoi apa din vasul mai mare trebuie sa ajunga la 1cm la baza vasului cu crema sau sa mai ramana sus 1 cm fara apa? Multumesc anticipat! Abia asteptam sa degustam inghetata in noaptea asta!
Ionela, draga mea, poti folosi un vas yena. Albusurile pot fi reci sau la temperatura camerei. Nu conteaza acest lucru. 1 cm din baza vasului cu crema sa ramana sus fara apa .
Pup cu drag!!
In acest mod nu am incercat sa fac.Minunata reteta..te felicit!
Roxana, draga mea, este tare buna si are un gust mai delicat!
Pup cu mare drag!
Buna Laura!
Intru de ceva vreme pe site-ul tau dar e prima data cand iti scriu. Retetele tale sunt minunate, iar de poze nu mai vorbesc! Am facut cateva retete (tarta rustica cu mere, tarta cu morcovi si ciocolata) si acum as vrea sa incerc si reteta aceasta, dar as vrea sa ma ajuti cu niste raspunsuri: am in congelator 10 albusuri ramase de la Paste, cum procedez cu ele, le las sa se dezghete si sa ajunga la temperatura camerei sau cum? Si a doua intrebare, as putea sa folosesc numai batonul de vanilie fara bobite (pe acelea vreau sa le folosesc la aromatizarea zaharului)?
Multumesc draga Laura, iti doresc o zi frumoasa si la cat mai multe retete (la fel de) minunate!
Mihaela, draga mea, ma bucur tare mult ca ti-au placut retetele incercate!!
Daca ai albusuri congelate, muta-le cu o seara inainte in frigider, in partea de jos care este cea mai putin rece, si lasa-le sa le decongeleze. A doua zi, le scoti din frigider si le lasi in bucatarie pana devin fluide si ating temperatura camerei.
Sigur ca poti folosi doar batonul de vanilie dar permite-mi sa-ti dau un sfat referitor la zaharul vanilat. Eu il fac de ani de zile in felul urmator: dupa ce folosesc semintele, pun batoanele despicate pe lungime si taiate in bucatele de 2-3 cm intr-un borcan si le acopar cu zahar apoi zgaltai bine borcanul. De cate ori folosesti zahar din borcan, completezi cu alt zahar si in acest fel o sa ai in permanenta zahar vanilat. Eu folosesc aceleasi batoane de cca 1 an de zile si zaharul meu are un parfum divin.
Daca folosesti doar semintele pentru zahar, nu obtii decat o cantitate limitata de zahar vanilat.
Incearca sa-l prepari ca mine si o sa vezi cat de parfumat iese.
Pup cu drag!
Buna Laura,
Cand spui ca punem batonul de vanilie in lapte, inseamna ca il punem in mestecul de frisca cu zahar, nu-i asa? Ma pregatesc sa o incerc zilele astea 🙂 MULTUMESC!
Am facut-o si e delicioasa. Mult mai buna decat cea clasica 😀 Si simplu de executat. Multumesc, Laura! Atata doar ca am impresia ca m-am grabit sa o rastorn (pofta era mare) si nu se inchegase ca lumea… Statuse totusi vreo 7 ore in frigider. Oare trebuia sa o mai las sau ar trebui sa fie suficient si mi-a iesit mie cam moale? O mica diferenta: a mea a ramas complet alba pe interior. In poze, a ta pare galbui intauntru. Asa este sau e doar poza/lumina?
Buna Laura,
In primul rand felicitari pentru contractul cu editura All. Abia astept sa apara cartile.
Revenind la reteta de crema de zahar ars, am facut-o aseara si azi-dimineata deja a disparut jumatate! Este minunata! Ma tot gandeam ce sa fac cu albusurile din frigider si mi-am adus aminte ca am vazut candva reteta asta la tine, dar atunci nu aveam frisca. Deci inca o reteta de la tine bifata si cu un rezultat fabulos. Si multe laude din partea sotului. 🙂
Deci multumesc inca o data, Laura! Si succes in toate proiectele tale. Pupici!
un desert reusit si oricand un deliciu care te incanta prin culoarea sa frumoasa si unica, imi place forma data si mi-a facut pofta doar cand am privit 😀