Crema de zahar ars cu albusuri


Crema de zahar ars (reteta doar cu albusuri de ou) – Retete culinare dulciuri

Crema de zahar ars - reteta Laura Adamache
Crema de zahar ars, reteta delicioasa cu albusuri

Crema de zahar ars  facuta doar din albusuri are un gust atat de delicat, incat chiar merita incercata. Daca doriti, gasiti aici » reteta de crema de zahar ars in varianta clasica.

Dupa sarbatori ramanem cu destul de multe albusuri si mereu ne intrebam ce am putea prepara cu ele, nu-i asa? Cele mai populare retete sunt bezelele si checul cu albusuri, delicioase amandoua, dar uneori ne-am dori ceva mai altfel.

Asadar, va propun o delicioasa reteta de crema de zahar ars cu albusuri. Se face foarte simplu iar rezultatul este divin.

Ingrediente pentru Crema de zahar ars cu albusuri (forma de 18 cm)

  • 500 ml smantana indulcita lichida pentru frisca
  • 5 albusuri (160g)
  • 125 g zahar
  • 1 pastaie vanilie
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 varf cutit sare
  • 4 linguri pline cu zahar

Mod de preparare – Crema de zahar ars

  • Punem intr-o craticioara smantana, zaharul, zaharul vanilat si o pastaie de vanilie despicata pe lungime.
  • Punem craticioara pe foc mic si lasam smantana sa dea intr-un clocot. Dupa 2 minute de fierbere, numarate dupa primul clocot, stingem focul. Acoperim craticioara cu un capac si lasam smantana sa se raceasca complet.
  • Punem albusurile intr-un vas si le amestecam cu o furculita. Nu trebuie batute si nici sa faca spuma multa! Ati observat ca albusul are o consistenta vascoasa, nu? Ei bine, noi le amestecam astfel incat sa eliminam acea vascozitate, iar albusurile sa capete o consistenta fluida.
Preparare crema de zahar ars cu albusuri
  • Dupa ce smantana s-a racit complet, eliminam pastaia de vanilie. Adaugam smantana peste albusuri.
  • Amestecam foarte bine, pana la completa omogenizare.

Crema de zahar ars preparare

  • Intr-o tigaie antiaderenta, punem 4 linguri pline de zahar si le topim pe foc mic. Punem zaharul in forma si o rotim astfel incat sa acopere peretii acesteia.

Crema de zahar ars cu albusuri - forma

  • Lasam zaharul sa se raceasca complet apoi adaugam compozitia de smantana si albusuri.
  • Punem forma in care se afla crema intr-un vas putin mai mare. Turnam in vasul mai mare apa fierbinte, pana la 3-4 cm de marginea vasului in care se afla crema.
  • Cu mare atentie, introducem crema in cuptorul preinncalzit la 150°C si o coacem pentru 45 minute.
  • Dupa 45 de minute, vom observa ca centrul cremei de zahar ars este inca moale (se misca daca miscam usor forma) dar in acelasi timp, daca o apasati cu un deget, suprafata acesteia este compacta.
  • In acest moment stingem cuptorul si lasam crema in cuptor (cu usa inchisa) sa se raceasca cca 2-3 ore. In acest timp, crema se va mai intari.
  • Scoatem forma din vasul cu apa, o stergem bine si o bagam la frigider unde o lasam pana a doua zi.
  • O rasturnam pe un vas cu margini inalte si o servim. Este delicioasa!

Crema de zahar ars cu albusuri

Pofta buna!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Crema de zahar ars cu albusuri
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 33 Review(s)

60 comentarii la “Crema de zahar ars cu albusuri

  1. harry spune:

    intre ” Punem zaharul in forma si o rotim astfel incat sa acopere peretii acesteia” si „Lasam zaharul sa se raceasca complet” ai uitat sa scrii: „cautam cu disperare unguent Fenistil impotriva arsurilor” 🙂

    merci pt. reteta, eu am cunoscut pana acum doar variantele creme brulee si creme catalan, pe asta e musai sa o incerc.

    • Laura spune:

      :)))))))))) Harry, da da, se pare ca am uitat sa mentionez acest lucru!!
      Ma bucur tare mult ca-ti place!
      O zi excelenta sa ai!

  2. Lia spune:

    O idee foarte buna .
    Chiar mi-au ramas albusuri si le tin in borcan in congelator.
    Acuma stiu sgur ca nu mai au mult de trait .:)

  3. camy spune:

    Myaaaamyyy ce pofta mi-ai facut!!! Arata foarte apetisant iar pozele sunt excelente!Cu siguranta este super delicioasa!Pupici!

  4. Emily spune:

    oh, ce buna trebuie sa fie! Crema de zahar ars e una dintre preferatele mele 🙂 si as manca in fiecare zi cate-o portie :))
    te pup scumpa mea Laura! sa ai o zi de milioane!

    • Laura spune:

      Emily, scumpica mea, eu nu am mancat ani de zile crema de zahar ars desi mami o facea absolut impecabil. Cristi o adora si fratele meu la fel, dar mie deloc nu imi placea.
      Am inceput sa o mananc cu drag abia acum 2-3 ani.
      Pup dulce dulce!!

  5. Ile spune:

    Ce idee minunată! După Crăciun am tot făcut Pavlova ca să folosesc albușurile rămase și chiar vroiam o idee nouă. Plus că vroiam să fac și o crema de zahar ars, acum le pot avea pe amandouă! Mulțumesc mult!

  6. Maria spune:

    Foarte interesanta reteta! Am sa o incerc maine:)
    Voiam sa te intreb cum se face ghemotocul de zahar ars. Este dificil?

    • Laura spune:

      Maria, draga mea, nu se fac deloc greu. Dupa ce ai facut caramelul, il lasi sa se raceasca putin ( 2 minute cca). Cu cat caramelul este mai cald cu atat firele de zahar vor fi mai subtiri. Dupa 2 minute de repaus, introduci o furculita in caramel si o ridici. Vei observa ca se formeaza imediat firele de zahar. Le rupi cu mana ( nu-ti fie frica pentru ca nu te arzi sigur) direct pe o foaie de hartie de copt. Bagi din nou furculita in caramel si formezi alte fire pe care le asezi peste primele, pe hartia de copt. Repeti operatia asta pana cand ai fire de zahar sufiecnte. La sfarsit, le iei cu grija in mana si le modelezi ( ca atunci cand faci bulgari de zapada) si decorezi dulcele.
      Insa, trebuie sa te misti destul de repede, astfel incat caramelul sa nu se inatreasca foarte mult.
      Incearca sa faci o proba cu 2 linguri de zahar. O sa vezi ca nu e deloc greu.
      Pup cu drag si spor!

  7. Ionela spune:

    Minunata idee! Eu tocmai a executat un chec cu albusuri, daca stiam… Dar mai e timp. Nu se poate inlocui frisca lichida cu lapte?

    • Laura spune:

      Ionela, scumpa, data viitoare cand mai strangi albusuri, o poti incerca. Frisca nu se poate inlocui cu lapte pentru ca laptele are o alta consistenta si crema nu ar mai iesi la fel.
      Pup!

  8. Adriana Lupu spune:

    Draga Laura,e super aceasta reteta ,la fel ca toate retetele tale.Am sa o prestez Sambata.Pupici si o zi frumoasa

  9. The Wandering Oltean spune:

    Ca sa repet ce s-a tot zis pe aici, foarte interesanta reteta asta a ta. Pozele … WOW! Stau si ma tot uit la prima poza… cum ai luminat-o? Cu o lampa de sus? Altfel? Really really COOL!!!

    • Laura spune:

      The Wandering Oltean, ma bucur tare mult ca iti plac pozele. Folosesc lumina naturala aproape intotdeauna. Au fost putine cazuri cand am fost obligata sa apelez la lumina artificiala dar o evit cat se poate de mult.
      Pentru prima poza am folosit lumina naturala pe care am redirectionat-o astfel incat sa fie luminat subiectul principal.
      O zi excelenta iti doresc!

  10. Otilia spune:

    Draga Laura, m-as incumeta si eu sa fac aceasta reteta desi nu prea am experienta in bucatarie. daca se poate, imi spui te rog referitor la batonul de vanilie. Dupa ce il scoatem din lapte, adaugam laptele sau batonul la albusuri? Iar apa fierbinte care o punem in vasul mare trebuie sa atinga sau nu vasul cu crema? Nu prea am inteles ce inseamna la 1 cm distanta. Multumesc mult de explicatii.

    • Laura spune:

      Draga mea Otilia, este un desert foarte simplu de facut asa ca sunt convinsa ca iti va iesi de minune!
      Batonul de vanilie se arunca iar laptele se adauga peste albusuri. Vasul cu crema se scufunda in vasul cu apa cu mare atentie ca apa sa nu intre in vasul cu crema.
      Te pupic ci spor la bucatarit!

  11. Ionela spune:

    Laura, am executat azi inghetata ta cu ciocolata si am exact 5 albusuri ramase, asa ca as face crema aceasta sambata. As avea cateva intrebari: pot sa fac in vas yena? Apoi, albusurile trebuie sa fie la temperatura camerei? Si apoi apa din vasul mai mare trebuie sa ajunga la 1cm la baza vasului cu crema sau sa mai ramana sus 1 cm fara apa? Multumesc anticipat! Abia asteptam sa degustam inghetata in noaptea asta!

    • Laura spune:

      Ionela, draga mea, poti folosi un vas yena. Albusurile pot fi reci sau la temperatura camerei. Nu conteaza acest lucru. 1 cm din baza vasului cu crema sa ramana sus fara apa .
      Pup cu drag!!

  12. Mihaela O spune:

    Buna Laura!

    Intru de ceva vreme pe site-ul tau dar e prima data cand iti scriu. Retetele tale sunt minunate, iar de poze nu mai vorbesc! Am facut cateva retete (tarta rustica cu mere, tarta cu morcovi si ciocolata) si acum as vrea sa incerc si reteta aceasta, dar as vrea sa ma ajuti cu niste raspunsuri: am in congelator 10 albusuri ramase de la Paste, cum procedez cu ele, le las sa se dezghete si sa ajunga la temperatura camerei sau cum? Si a doua intrebare, as putea sa folosesc numai batonul de vanilie fara bobite (pe acelea vreau sa le folosesc la aromatizarea zaharului)?
    Multumesc draga Laura, iti doresc o zi frumoasa si la cat mai multe retete (la fel de) minunate!

    • Laura spune:

      Mihaela, draga mea, ma bucur tare mult ca ti-au placut retetele incercate!!
      Daca ai albusuri congelate, muta-le cu o seara inainte in frigider, in partea de jos care este cea mai putin rece, si lasa-le sa le decongeleze. A doua zi, le scoti din frigider si le lasi in bucatarie pana devin fluide si ating temperatura camerei.
      Sigur ca poti folosi doar batonul de vanilie dar permite-mi sa-ti dau un sfat referitor la zaharul vanilat. Eu il fac de ani de zile in felul urmator: dupa ce folosesc semintele, pun batoanele despicate pe lungime si taiate in bucatele de 2-3 cm intr-un borcan si le acopar cu zahar apoi zgaltai bine borcanul. De cate ori folosesti zahar din borcan, completezi cu alt zahar si in acest fel o sa ai in permanenta zahar vanilat. Eu folosesc aceleasi batoane de cca 1 an de zile si zaharul meu are un parfum divin.
      Daca folosesti doar semintele pentru zahar, nu obtii decat o cantitate limitata de zahar vanilat.
      Incearca sa-l prepari ca mine si o sa vezi cat de parfumat iese.
      Pup cu drag!

  13. Gabi spune:

    Buna Laura,

    Cand spui ca punem batonul de vanilie in lapte, inseamna ca il punem in mestecul de frisca cu zahar, nu-i asa? Ma pregatesc sa o incerc zilele astea 🙂 MULTUMESC!

  14. Gabi spune:

    Am facut-o si e delicioasa. Mult mai buna decat cea clasica 😀 Si simplu de executat. Multumesc, Laura! Atata doar ca am impresia ca m-am grabit sa o rastorn (pofta era mare) si nu se inchegase ca lumea… Statuse totusi vreo 7 ore in frigider. Oare trebuia sa o mai las sau ar trebui sa fie suficient si mi-a iesit mie cam moale? O mica diferenta: a mea a ramas complet alba pe interior. In poze, a ta pare galbui intauntru. Asa este sau e doar poza/lumina?

  15. Anca B. spune:

    Buna Laura,
    In primul rand felicitari pentru contractul cu editura All. Abia astept sa apara cartile.
    Revenind la reteta de crema de zahar ars, am facut-o aseara si azi-dimineata deja a disparut jumatate! Este minunata! Ma tot gandeam ce sa fac cu albusurile din frigider si mi-am adus aminte ca am vazut candva reteta asta la tine, dar atunci nu aveam frisca. Deci inca o reteta de la tine bifata si cu un rezultat fabulos. Si multe laude din partea sotului. 🙂
    Deci multumesc inca o data, Laura! Si succes in toate proiectele tale. Pupici!

  16. Aurica spune:

    un desert reusit si oricand un deliciu care te incanta prin culoarea sa frumoasa si unica, imi place forma data si mi-a facut pofta doar cand am privit 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor