Salam de biscuiti cu nuci si mascarpone – Retete Laura Adamache
Cand mi se face dor de casa si de anii linistiti ai copilariei, intru in bucatarie si pregatesc un salam de biscuiti.
Este desertul cu care ne rasfata mama, pe mine si pe fratele meu, cel putin o data la doua saptamani. Ieri, dupa o zi destul de plina, m-am relaxat cu doua felii de salam de biscuiti.
Reteta pe care v-o propun astazi este diferita fata de Salamul de biscuiti clasic, dar cel putin la fel de gustoasa.
Nu folosim oua, iar untul este inlocuit cu mascarpone. Nucile usor prajite au dat salamului un gust irezistibil, cu greu m-am oprit dupa cele doua felii savurate alaturi de o cana fierbinte de ceai. Reteta acestui desert rapid este extrem de simpla si rapida.
Salam de biscuiti cu nuci si mascarpone – Ingrediente (4 persoane)
- 250 g mascarpone
- 250 g biscuiti clasici cu vanilie
- 125 g ciocolata neagra (50% continut cacao)
- 20 g cacao
- 50 g zahar pudra vanilat
- 1-2 lingurite esenta de rom
- 80 g miez de nuca
- 1 varf cutit sare
- 50-60 g zahar pudra (pentru tavalit)
Salam de biscuiti cu nuci si mascarpone – Mod de preparare
- Prajim miezul de nuca, intr-o tigaie antiaderenta neunsa, pe foc mic, pentru 3-4 minute. Il punem intr-o farfurie si il lasam sa se raceasca complet.
- Topim ciocolata la bain-marie, apoi o lasam sa se raceasca 3-4 minute sau pana cand atinge temperatura camerei.
- Intr-un vas incapator punem mascarponele, bine scurs, cacaua, zaharul pudra vanilat si amestecam pana la omogenizare.
- Adaugam ciocolata usor calduta, biscuitii taiati in bucatele potrivite, nucile tocate potrivit, esenta de rom si sarea. Amestecam pana cand compozitia este omogena.
- Punem vasul in frigider, pentru 30-45 minute. Dupa repaus, rasturnam aluatul salamului pe o bucata de hartie de copt si il rulam intr-un cilindru de cca 15-20 cm lungime.
- Il invelim in folie de plastic alimentara si il punem in frigider pentru cca 1 ora sau in congelator pentru 15 minute. Eu va recomand sa il puneti in congelator, se va taia foarte frumos.
- Inainte sa il servim, eliminam folia de plastic si tavalim salamul prin zaharul pudra. Il taiem in felii potrivite si il gustam cu pofta. Este delicios!
Pofta buna!
Buna Laura , ce parere ai tu , se poate congela acest salam de biscuiti timp de 10/15 zile ? Multumesc
Draga mea, nu am incercat sa il congelez 10/15 zile. Mi-e teama ca branza mascarpone isi va schimba consistenta dupa decongelare.
Buna, eu la salamul de biscuiti folosesc cate ceva pentru sufletul fiecaruia: stafide pentru cea mica, rahat si nuca pentru cel mare si pentru sotul meu pun nuca de cocos pe folie inainte de a-l monta. Interesanta si varianta cu mascarpone pe care o voi incerca cat de curand, pentru ca deja au trecut vreo doua saptamani de cand s-a terminat precedentul.
Multumim pentru retetele minunate!
Draga Oana, ma bucur mult ca v-a placut. Sa va fie de bine!
Ce putem folosi in loc de ciocolata?
Ciocolata nu se poate inlocui in aceasta reteta.
Cacao. EU pun cacao
Nu stiu unde era signora mascarpone pe vremea copilariei noastre,dar sa-i dea Dumnezeu sanatate cui a inventat-o !!!!!!! daca nu-mi luam seama mincam toata crema pina sa pun biscuitii,ca sa vedem daca mai trebe cacao,sa vedem daca mai trebe rom,sa vedem ce mai trebe …………..D E M E N T I A L salam de biscuiti,deja e amintire,facut ieri,terminat azi….
Sa va fie de bine, draga Elena! Tare ma bucur ca v-a placut. 🙂
Absolut delicios!
Tiramisu trebuie de pe acum sa se bata pentru mascarpone, are competitie pe masura cu acest salam de biscuti. Am retrait aromele copilariei, sarbatorile de iarna de acasa, savurand bucatica cu bucatica (si egoist fiind, chiar ascunzand ultima felie sa nu o gaseasca copiii, doar pentru mine:) ). Sarumana pentru reteta!
Draga Madalin, ma bucur mult mult ca ti-a placut aceasta reteta de salam de biscuiti.
Sa va fie de bine!
Este delicios, cel mai bun salam de biscuiți pe care l-am mâncat vreodată. Eu pun și merișoare pe lângă nuca.
Sa va fie de bine, draga mea!
Buna Laura, Am intrat de cateva ore pe site-ul tau si sunt frumos impresionata de retetele tale. Am sa incerc multe dintre acestea. Succes in continuare si asteptam cu drag sa ne oferi noi si noi retete. Alina
Draga Alina, ma bucur mult ca iti plac retetele mele. Cu drag astept sa le incerci. Te imbratisez cu drag! <3
Buna ziua,nu recomand,nu are nimic lichid.Biscuitii trebuie sa absoarba ceva lichid,mascarpone e o crema ,am lucrat foarte greu cu aluatul,gustul este foarte intens…..de ciocolata,cel putin nu pentru mine,il prefer pe cel clasic.
Desert ideal pe caldura asta. Il voi face cu siguranta. Merge facuta reteta cu biscuiti tip petit beurre? In poza pare ca folosesti alt tip de biscuiti.
Merge perfect facut cu petit beurre.
Astazi v am incercat reteta,aluatul este delicios ,astept cu nerabdare sa l gustam.Eu am pus pe langa cele spuse de dvs si rahat.
Cel mai bun ☺️
Uneori pun fistic în loc de nuca și e și mai delicios. Mulțumesc pt rețetă
Azi am incercat reteta si pot spune ca e foarte buna dar foarte foarte dulce. Nu am respectat gramajul la zahar, am pus 30g dar sincer data viitoare voi pune zero zahar deoarece e dulce deja ciocolata. Chiar si cantitatea de ciocolata si de cacao o voi micsora. Am pus pe langa nuci si arahide si fistic. Delicioasa dar prea prea dulce. Imi omor pancreasul. 😅 Of