Granola, o reteta cu fulgi de ovaz, ideala pentru un mic dejun sanatos
Dupa parerea mea, granola este una dintre cele mai delicioase si sanatoase retete pentru micul dejun. De cate ori fac aceasta reteta, foarte rar imi ajunge pentru doua zile. Mancam dimineata cate un bol de granola cu lapte si fructe, iar pe parcursul zilei le rontaim simple. Combinatia noastra preferata este cea cu fulgi de ovaz, seminte de in, dovleac, floarea soarelui si susan. Mi se pare pur si simplu irezistibila.
Ce este granola?
Granola este un amestec de cereale și fulgi de ovaz, ideal pentru un mic dejun sanatos. Pentru ca ne ofera multa energie și vitalitate, este recomandat sa o mancam la micul dejun, insotita de lapte sau iaurt cu conținut scazut de grasimi, cu fructe sau gem de fructe, daca dorim. Putem sa o mancam, de asemenea, ca gustare la serviciu sau sa o punem in pachetelul de scoala al celor mici. Gustul granolei este dulce, asadar putem sa inlocuim deserturile pline de calorii cu acest desert sanatos.
Aceasta minunata si sanatoasa reteta de granola poate fi facuta cu usurinta acasa. Granola are multe beneficii pentru sanatatea noastra, deoarece este bogata în fibre și vitamine. Este ideala pentru scaderea tensiunii, intarirea sistemului imunitar si a inimii. Granola calmeaza anxietatea, scade nivelul colesterolului, iar din punct de vedere estetic, imbunatateste aspectul pielii si al parului.
Granola – Ingrediente
- 350 g fulgi de ovaz
- 50 ml ulei floarea soarelui/arahide
- 50 ml sirop de artar
- 50 ml miere
- 35 ml apa
- 1 lingurita scortisoara
- 1/4 lingurita sare
- 30 g mix seminte de in, floarea soarelui, dovleac, susan
- 30 g stafide/goji/caise deshidratate/smochine deshidratate etc.
Cum preparam acest mix de cereale coapte si seminte pentru micul dejun?
- Intr-un vas incapator, amestecam fulgii de ovaz, scortisoara, mixul de seminte si sarea.
- Punem intr-o craticioara, pe foc mic, mierea, apa, uleiul si siropul de artar. In momentul in care se formeaza un strat subtire de spuma, stingem focul si lasam amestecul sa se raceasca cateva minute (3-4 minute). Il adaugam peste fulgii de ovaz si amestecam foarte bine (eu framant un pic cu mana ca sa ma asigur ca fulgii sunt complet acoperiti de sirop).
- Tapetam tava de cuptor cu hartie de copt si intindem granola intr-un strat subtire si uniform.
- O coacem in cuptorul preincalzit la 165°C, pentru cca 10-15 minute, pe a doua treapta a cuptorului, de jos in sus. In timpul coacerii, avem grija sa amestecam de cateva ori fulgii de grau, astfel incat sa se coaca uniform.
- Scoatem tava din cuptor si dupa ce granola se raceste, o amestecam cu stafide, goji, caise deshidratate sau orice alt fruct deshidratat dorim.
- Servim granola cu lapte sau iaurt si cu fructe proaspete (banane, afine, capsuni).
- Se pastreaza intr-un borcan de sticla inchis ermetic, intr-un loc lipsit de umiditate.
Pofta buna!
Foarte buna aceasta granola!
O singura nelamurire: fulgi de ovaz sau tarate? In poze apar fulgii.
Alina, multumesc mult ca mi-ai atras atentia. Este vorba despre fulgi de ovaz, nu tarate.
Din cauza ca eu consum zilnic tarate, probabil ca ma gandeam la ele in timp ce scriam.
Multumesc! Te pup!
Buna Laura,
As vrea sa fac si eu Granola ,dar am 2 intrebari:
1. POT RENUNTA LA SARE?(NU AM VOIE DELOC).
2.Daca, in loc de sirop de artar, pot pune miere?
Mulumesc.
Alina, draga mea, da, poti renunta la sare si in loc de sirop de artar, poti folosi aceeasi cantitate de miere.
Cu ce pot inlocui siropul de artar?
Natalia, il poti inlocui cu acceasi cantitate de miere.
Multumesc frumos de raspuns.
O seara buna!
Cu mult drag!
Seara frumoasa si tie!
Buna Laura,
Te deranjez iarasi cu o intrebare:pot sa inlocuiesc fulgii de ovaz cu fulgi de cereale sau fulgi de orz?
Draga mea, sigur ca da, ii poti inlocui cu fulgi de cereale sau fulgi de orz.
De o luna fac intruna, si pap in fiecare dimineata. Geniala reteta, ca de obicei 🙂
O intrebare am, pot inlocui uleiul de floarea soarelui cu cel de cocos?
Multumesc tare mult.
Maria, draga mea, ma bucur foarte mult ca iti place reteta. Nu am incercat sa o fac cu ulei de cocos, dar sigur il poti folosi.
Cu drag!
Interesant!
O observatie: mierea nu trebuie fiartă căci se pare ca devine toxică.
O singură precizare: mierea la temperaturi înalte devine toxică. Eu îmi mai îndulcesc cafeaua sau ceiul cu miere, dar întotdeauna aștept să se răcească înainte de a adăuga miere.
Draga Laura, mierea nu devine toxica. Prin prelucrarea termica, enzimele se distrug, iar mierea isi pierde partial proprietatile nutritive, dar in niciun caz nu se transforma in otrava.