Granola


Granola, o reteta cu fulgi de ovaz, ideala pentru un mic dejun sanatos

Cereale copate cu fructe uscate in bol cu lapte
Granola, cereale coapte cu seminte, mic dejun sanatos

Dupa parerea mea, granola este una dintre cele mai delicioase si sanatoase retete pentru micul dejun. De cate ori fac aceasta reteta, foarte rar imi ajunge pentru doua zile. Mancam dimineata cate un bol de granola cu lapte si fructe, iar pe parcursul zilei le rontaim simple. Combinatia noastra preferata este cea cu fulgi de ovaz, seminte de in, dovleac, floarea soarelui si susan. Mi se pare pur si simplu irezistibila.

Ce este granola?

Granola este un amestec de cereale și fulgi de ovaz, ideal pentru un mic dejun sanatos. Pentru ca ne ofera multa energie și vitalitate, este recomandat sa o mancam la micul dejun, insotita de lapte sau iaurt cu conținut scazut de grasimi, cu fructe sau gem de fructe, daca dorim. Putem sa o mancam, de asemenea, ca gustare la serviciu sau sa o punem in pachetelul de scoala al celor mici. Gustul granolei este dulce, asadar putem sa inlocuim deserturile pline de calorii cu acest desert sanatos.

Aceasta minunata si sanatoasa reteta de granola poate fi facuta cu usurinta acasa. Granola are multe beneficii pentru sanatatea noastra, deoarece este bogata în fibre și vitamine. Este ideala pentru scaderea tensiunii, intarirea sistemului imunitar si a inimii. Granola calmeaza anxietatea, scade nivelul colesterolului, iar din punct de vedere estetic, imbunatateste aspectul pielii si al parului.

Granola – Ingrediente

  • 350 g fulgi de ovaz
  • 50 ml ulei floarea soarelui/arahide
  • 50 ml sirop de artar
  • 50 ml miere
  • 35 ml apa
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1/4 lingurita sare
  • 30 g mix seminte de in, floarea soarelui, dovleac, susan
  • 30 g stafide/goji/caise deshidratate/smochine deshidratate etc.

Cum preparam acest mix de cereale coapte si seminte pentru micul dejun?

  • Intr-un vas incapator, amestecam fulgii de ovaz, scortisoara, mixul de seminte si sarea.
  • Punem intr-o craticioara, pe foc mic, mierea, apa, uleiul si siropul de artar. In momentul in care se formeaza un strat subtire de spuma, stingem focul si lasam amestecul sa se raceasca cateva minute (3-4 minute). Il adaugam peste fulgii de ovaz si amestecam foarte bine (eu framant un pic cu mana ca sa ma asigur ca fulgii sunt complet acoperiti de sirop).
  • Tapetam tava de cuptor cu hartie de copt si intindem granola intr-un strat subtire si uniform.

Preparare granola

  • O coacem in cuptorul preincalzit la 165°C, pentru cca 10-15 minute, pe a doua treapta a cuptorului, de jos in sus. In timpul coacerii, avem grija sa amestecam de cateva ori fulgii de grau, astfel incat sa se coaca uniform.
  • Scoatem tava din cuptor si dupa ce granola se raceste, o amestecam cu stafide, goji, caise deshidratate sau orice alt fruct deshidratat dorim.
  • Servim granola cu lapte sau iaurt si cu fructe proaspete (banane, afine, capsuni).
  • Se pastreaza intr-un borcan de sticla inchis ermetic, intr-un loc lipsit de umiditate.

Granola cu lapte

Pofta buna!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Granola
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
4.51star1star1star1star1star Based on 37 Review(s)

15 comentarii la “Granola

    • Laura spune:

      Alina, multumesc mult ca mi-ai atras atentia. Este vorba despre fulgi de ovaz, nu tarate.
      Din cauza ca eu consum zilnic tarate, probabil ca ma gandeam la ele in timp ce scriam.
      Multumesc! Te pup!

  1. Alina spune:

    Buna Laura,
    As vrea sa fac si eu Granola ,dar am 2 intrebari:
    1. POT RENUNTA LA SARE?(NU AM VOIE DELOC).
    2.Daca, in loc de sirop de artar, pot pune miere?
    Mulumesc.

  2. Alina spune:

    Buna Laura,
    Te deranjez iarasi cu o intrebare:pot sa inlocuiesc fulgii de ovaz cu fulgi de cereale sau fulgi de orz?

  3. Maria Dimancea spune:

    De o luna fac intruna, si pap in fiecare dimineata. Geniala reteta, ca de obicei 🙂
    O intrebare am, pot inlocui uleiul de floarea soarelui cu cel de cocos?
    Multumesc tare mult.

    • Laura Adamache spune:

      Maria, draga mea, ma bucur foarte mult ca iti place reteta. Nu am incercat sa o fac cu ulei de cocos, dar sigur il poti folosi.
      Cu drag!

  4. Laura spune:

    O singură precizare: mierea la temperaturi înalte devine toxică. Eu îmi mai îndulcesc cafeaua sau ceiul cu miere, dar întotdeauna aștept să se răcească înainte de a adăuga miere.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Laura, mierea nu devine toxica. Prin prelucrarea termica, enzimele se distrug, iar mierea isi pierde partial proprietatile nutritive, dar in niciun caz nu se transforma in otrava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor