Cat de mult iubeam in copilarie, eu si fratele meu, acest minunat salam de biscuiti simplu! Singurul lucru care nu ne placea, era ca trebuia sa asteptam cateva ore bune pana sa-l putem gusta. Tocmai de aceea mami il facea seara tarziu, cand noi deja dormeam, si a doua zi il gaseam pe masa, alaturi de o cana cu lapte.
Datorita faptului ca este un desert fara coacere, salamul de biscuiti este unul dintre deserturile cele mai simple si indragite de intreaga familie. Nici nu va spun cat de bucurosi eram cand mami ne pregatea acest salam dulce de casa! Uneori mami strecura si mici bucatele de rahat in salam, dar noi il preferam doar cu biscuiti, cacao si ciocolata.
Exista si retete de salam cu oua, eu personal nu le-am folosit niciodata in aceasta reteta, mi se par inutile, iar salamul chiar are un gust foarte greu daca il preparam astfel.
Ca sa obtinem un salam dulce delicios, trebuie sa il facem cu o seara inainte. Imediat dupa preparare, il infasuram strans in folie de plastic alimentara si il punem in frigider pana a doua zi. In acest fel, biscuitii se vor inmuia suficient, iar aromele se vor combina perfect. Dupa repaus, salamul se taie in felii de circa 1,5 cm grosime. Daca vrem felii frumoase de salam, nu trebuie sa le taiem foarte subtiri.
Ce tip de biscuiti folosim pentru acest delicios salam dulce?
Reteta este foarte simpla si la indemana oricui. Important este sa alegem niste biscuiti cu o consistenta mai dura, de genul biscuitilor populari de pe vremuri care se vindeau varsati. Eu am folosit biscuiti Oro Saiwa clasici, au o consistenta ideala pentru salamul de biscuiti, dar la fel de bine puteti folosi orice tip de biscuiti mai duri (cu vanilie, cacao sau chiar biscuiti integrali). Personal ador versiunea de salam cu biscuiti integrali!
O alta reteta cu biscuiti, fara coacere, pe care va recomand cu drag sa o incercati, este reteta de salam cu nuci si mascarpone. Un deliciu!
Un desert foarte bun este salamul de biscuiti!
Rocsy, ai perfecta dreptate. Este un desert rapid si buuuun bun.
Pup!
un deliciu!!!
Laura, draga mea, era si este unul dintre deserturile mele preferate. Salamul de biscuiti are gust de copilarie, de casa si de amintiri calde.
Te pup!
Este sa pui si un video …pas cu pas
Este delicios! Chiar acum il savurez alaturi de un cappuccino . Te pup,Laura
Draga mea, ma bucur tare mult ca iti place!
Pup cu drag!
ca de obicei laura,retete usoare si gustoase.de pregatit va fi sambata …
din cantitatile date,inteleg ca iese ca marimea din imagine! abia astept sa-l fac.
aa…nu se uita.
am prestat si biscuitii de cofetarie-DELICIOSI!!
pupacesc!
Pup si eu, draga mea!
Sa imi spui cum a iesit.
Ușor și simplu de preparat. 🙂
Costea, ma bucur ca iti place reteta.
Daca ar fi sa prepar acest desert fara sa pun si untul (as prefera un desert de post) ar fi o idee buna? sau bine sa caut alta reteta?
Mersi !
Alex, din pacate fara unt, nu se leaga cum trebuie.
Te pup cu drag!
MA gandeam eu, n-a fost o intrebare pretinenta.
Iti multumesc frumos pentru raspuns !
Cu mult drag!
Felicitari draga Laura inca o data pentru minunatele retete pe care le impartasesti cu noi. Nici nu mai tin socoteala cate retete am incercat de la tine, dar un lucru il stiu cert: toate au iesit perfect. Iti multumesc ca existi si ca ne faci viata mai frumoasa si mai „gustoasa”. Abia astept sa incerc si salamul de biscuiti. Acum de sarbatori, ar merge numai bine. Sanatate si to ce iti doresti.
Draga mea, multumesc pentru aprecieri! Te pup si spor la bucatarit!
Este f.usor de facut si f. bun salamul dupa reteta ta Laura. Eu mai pun printre biscuitii din amestec si bucatele de nuca, uneori visine din visinata scurse si fara samburi sau bucatele de rahat. Ca aspect e mai colorat , insa gustul de salam de biscuiti este dat tot reteta simpla a ta. Felicitari!
FRT BUN , IL FAC SI DESTUL DE DES II PLACE FETITEI MELE SI SOTULUI , DAR INLOCUIESC ZAHARUL CU ZAHARINA PUDRA II LA FEL DE BUN
Bun intradevar salamul asta cu ciocolata. Merci de reteta.Io
in loc de zahar eu pun un borcan de400g de gem de prune…se leaga mai bine
Multumesc ,Laura!
retetele sunt minunate si foarte usor de facut.
rezultatele…. minunate…familia mea a apreciat foarte tare si mi-au cerut sa mai fac si pe week-endul urmator.
Mersi mult,
pupuici
Sa va fie de bine, draga mea!
am promis ca-l fac,si-l facui….da nu asa…
am pastrat reteta ta,dar am adaugat o cutie mica de finetti.
am pus in tava dreptunghiulara,am presat bine bine,iar deasupra i-am turnat o ganache buna buna!!!
multumesc mult laura,esi o minune!!!
prestez multe retete de la tine,si au iesit mereu delicioase.puup.
Buna Laura, am facut salamul de biscuiti…de 2 ori! prima oara nu a iesit prea bine, nu s-au muiat deloc biscuitii, si s-a cam sfarmat la taiere. Am pus tot cum ai scris tu, dar cred ca mai trebuia lapte. Acuma seara l-am facut din nou, si am pus lapte cam mult :vreo7 linguri, tot nu mi se parea ca se leaga, asa ca am mai adaugat. Nu stiu cum a iesit, o sa vad maine dimineata…sper sa nu fie prea moale acum.
Multumim de retete!!!
Desertul preferat al copilariei!
a iesit perfect 🙂 multumesc pentru reteta
Cu mult drag, Ioana!
Eu sunt Petra mama mea este Silvana. A facut salamul de biscuti. Mi-a placut foarte mult si la fel si mamei mele. Multumesc! Va pup!!
SARBATORI FERICITE!
Reteta mi-a iesit f buna asa cum e, multumesc 🙂 , si am gasit biscuiti populari vrac la Cora. Singura nemultumire e ca zaharul nu s-a topit si a ramas crocant in produsul final. Ma gandesc ca data viitoare sa incerc sa-l pun la topit cu untul si ciocolata.
Roxana, draga mea, ma bucur mult ca ti-a placut. Poti folosi zahar pudra vanilat, e mai bine decat sa-l fierbi cu untul si ciocolata.
Te pup!
Multumesc pentru sfat 🙂 Voi incerca
Draga Laura,
am incercat in premiera salamul de biscuiti dupa reteta ta si a iesit foarte bun si e si simplu de facut. am mai adaugat si niste nuca maruntita si prajita 5 min in cuptor.
iti multumesc!
am incercat reteta…au iesit bestial…succes in continuare!
Sa-tifie de bine, draga mea! Ma bucur ca ti-a placut reteta.
Buna, Laura! Am gasit rahat turcesc intr-un magazin unde locuiesc acum, si, vorba ta, am luat sa fie! As vrea sa il folosesc si in reteta asta de salam de biscuiti, crezi ca e posibil? Si daca da, cum ar trebui sa jonglez cu celelalte ingrediente?
Multumesc tare mult!
P.S. Am facut salamul si fara rahat, si a iesit delicios, ca toate retetele tale, de altfel
Draga mea, sigur ca este posibil. Adauga cca 50-60 g rahat, taiat in bucatele foarte mici si tavalite prin putin zahar pudra, dupa ce ai incorporat biscuitii rupti in bucatele. Daca salamul rezulta prea uscat, desi nu cred, mai poti adauga 2-3 linguri cu lapte sau apa si amesteci cu grija pana la omogenizare. Muti salamul pe planul de lucru pudrat cu zahar pudra si ii dai forma cilindrica.
Totuși sunt curioasă cu miere în loc de unt cum ar fi , am citit o rețetă propusă de un cunoscut și renumit bucătar care nu pune unt ci miere ,în rest voie bună…..
:*
Diana, nu am incercat sa inlocuiesc untul cu mierea, dar daca ai incercat tu, neaparat spune-ne cum a iesit.
OFF,270 G DE BISCUITI,CA SA VEZI NICI 250 NICI 500G SI ,,ALUATUL,,DUPA CUM AU SC SI ALTII CRED CA IESE CAM SEC…..SINCER NU MI SE PARE O RETETA DELOC DE PUBLICAT,ESTE O IESIRE IN EVIDENTA …CA ATAT..O SA INCERC ALTA RETETA ,,,CU GUSTUL COPILARIEI,,
Petronela, daca-ti plac sumele rotunde, nu te impiedica nimeni sa pui 250g, 500g de biscuiti, dar sa nu te miri ca nu iti iese reteta.
Cel mai bine, asa cum ai spus si tu, este sa cauti reteta in alta parte.
Buna Laura,
Am nevoie de ajutorul tau! Vreau sa fac aceasta reteta la scoala impreuna cu 32 de copii. Vreau ca fiecare sa isi lucreze propriul salam si nu stiu ce cantitate de biscuiti sa cumpar.
Multumesc anticipat pentru raspuns si pentru ca impartasesti cu noi minunatele tale retete!
Draga Zoe, iti recomand sa injumatatesti cantitatile pentru fiecare salam. Asadar, vei avea nevoie, pentru fiecare salam, de 135 g de biscuiti. 135g X 32 bucati salam = 4,320 kg biscuiti cantitate totala.
Draga Laura,
Ieri in cadrul atelierului dulce, copiii din clasa a-2a a unei scoli din Bucuresti si-au facut propriul salam de biscuiti dupa reteta ta si a iesit foarte bun! Am impartit cantitatea data de tine in 4 si a iesit o portie generoasa pentru fiecare. Produsul finit a fost la unii mai mare la altii mai mici in functie de cat de pofticiosi au fost in timpul procesului de fabricatie. :))))
Iti multumesc pentru reteta si pentru sfat! Mult succes in continuare!
Cu drag,
Zoe
Draga mea, ma bucur enorm ca le-a placut salamul de biscuiti. Cred ca cei mici au oferit un spectacol de zile mari in timpul creatiei. :))
Te imbratisez cu mare drag!
o reteta pe gustul meu. iese super mereu
Este foarte bună rețetă. Eu mai adaug stafide ținute în rom o noapte.
În rest mult succes, Laura!
Sa iti fie de bine, draga mea!
Îți mulțumesc mult pentru rețeta!!este superbă ,bună și delicioasa ,îți mulțumesc și pentru clătite americane!!te pup ,cu drag.Ema
Sa iti fie de bine, draga mea!