Salam de biscuiti


Salam de biscuiti, dulcele copilariei mele

Cat de mult iubeam in copilarie, eu si fratele meu, acest minunat salam de biscuiti simplu! Singurul lucru care nu ne placea, era ca trebuia sa asteptam cateva ore bune pana sa-l putem gusta. Tocmai de aceea mami il facea seara tarziu, cand noi deja dormeam, si a doua zi il gaseam pe masa, alaturi de o cana cu lapte.

Datorita faptului ca este un desert fara coacere, salamul de biscuiti este unul dintre deserturile cele mai simple si indragite de intreaga familie. Nici nu va spun cat de bucurosi eram cand mami ne pregatea acest salam dulce de casa! Uneori mami strecura si mici bucatele de rahat in salam, dar noi il preferam doar cu biscuiti, cacao si ciocolata.

Exista si retete de salam cu oua, eu personal nu le-am folosit niciodata in aceasta reteta, mi se par inutile, iar salamul chiar are un gust foarte greu daca il preparam astfel.

Ca sa obtinem un salam dulce delicios, trebuie sa il facem cu o seara inainte. Imediat dupa preparare, il infasuram strans in folie de plastic alimentara si il punem in frigider pana a doua zi. In acest fel, biscuitii se vor inmuia suficient, iar aromele se vor combina perfect. Dupa repaus, salamul se taie in felii de circa 1,5 cm grosime. Daca vrem felii frumoase de salam, nu trebuie sa le taiem foarte subtiri.

Ce tip de biscuiti folosim pentru acest delicios salam dulce?

Reteta este foarte simpla si la indemana oricui. Important este sa alegem niste biscuiti cu o consistenta mai dura, de genul biscuitilor populari de pe vremuri care se vindeau varsati. Eu am folosit biscuiti Oro Saiwa clasici, au o consistenta ideala pentru salamul de biscuiti, dar la fel de bine puteti folosi orice tip de biscuiti mai duri (cu vanilie, cacao sau chiar biscuiti integrali). Personal ador versiunea de salam cu biscuiti integrali!

O alta reteta cu biscuiti, fara coacere, pe care va recomand cu drag sa o incercati, este reteta de salam cu nuci si mascarpone. Un deliciu!

O veste buna pentru incepatorii care nu au indemanarea necesara sa pregateasca un salam dulce compact! Dragilor, din compozitia de salam, puteti forma niste bilute delicioase. Le puteti tavali prin nuca de cocos, fulgi de ciocolata, granule de fistic, alune sau nuci. Indiferent cum alegeti sa prezentati acest desert, toata familia va fi incantata de gustul lui aromat.

INGREDIENTE – SALAM DE BISCUITI (RETETA MAMEI MELE)

  • 270 g biscuiti populari
  • 50 g cacao
  • 130 g unt
  • 4-5 linguri lapte/apa
  • 125 g zahar brun/alb
  • 50 g ciocolata neagra (minim 50% continut cacao)
  • esenta rom
  • zahar vanilat
  • zahar pudra pentru tavalit

CUM SE FACE SALAMUL DE BISCUITI – PREPARARE PAS CU PAS

  • Punem untul si ciocolata, taiate in bucatele potrivite, intr-o craticioara, pe foc mic. Cand sunt perfect topite, stingem focul si lasam amestecul sa se raceasca.
  • Punem in robot 120 g biscuiti si zaharul brun. Macinam biscuitii pana cand obtinem o pudra relativ fina.
  • Punem pudra de biscuiti intr-un vas, adaugam restul biscuitilor rupti in bucati potrivite, cacaua, romul, zaharul vanilat si amestecul rece de unt si ciocolata.
  • Adaugam 3-4 linguri cu lapte rece si incepem sa framantam. Daca “aluatul” salamului este inca sfaramicios, mai adaugam inca 1-2 linguri cu lapte.
  • Cum ne dam seama daca am adaugat suficient lapte? Luam o lingura din aluatul salamului si incercam sa facem o biluta. Daca aceasta se leaga perfect si nu se sfarama in timp ce o modelam, compozitia are o consistenta perfecta.
  • Mutam aluatul pe masa pudrata cu zahar pudra si il compactam, dandu-i o forma cilindrica. Invelim salamul in folie de aluminiu si strangem bine capetele.
  • Punem salamul in frigider pentru minim 3-4 ore. Cel mai bine il lasam in frigider toata noaptea. Eu l-am taiat dupa 3 ore si s-a taiat foarte bine, dar a doua zi s-a taiat perfect.
  • Pofta buna! Este delicios acest desert traditional cu biscuiti!

 

50 comentarii la “Salam de biscuiti

  1. mariana spune:

    ca de obicei laura,retete usoare si gustoase.de pregatit va fi sambata …
    din cantitatile date,inteleg ca iese ca marimea din imagine! abia astept sa-l fac.
    aa…nu se uita.
    am prestat si biscuitii de cofetarie-DELICIOSI!!
    pupacesc!

  2. Alex spune:

    Daca ar fi sa prepar acest desert fara sa pun si untul (as prefera un desert de post) ar fi o idee buna? sau bine sa caut alta reteta?

    Mersi !

  3. Radu Monica spune:

    Felicitari draga Laura inca o data pentru minunatele retete pe care le impartasesti cu noi. Nici nu mai tin socoteala cate retete am incercat de la tine, dar un lucru il stiu cert: toate au iesit perfect. Iti multumesc ca existi si ca ne faci viata mai frumoasa si mai „gustoasa”. Abia astept sa incerc si salamul de biscuiti. Acum de sarbatori, ar merge numai bine. Sanatate si to ce iti doresti.

  4. nana spune:

    Este f.usor de facut si f. bun salamul dupa reteta ta Laura. Eu mai pun printre biscuitii din amestec si bucatele de nuca, uneori visine din visinata scurse si fara samburi sau bucatele de rahat. Ca aspect e mai colorat , insa gustul de salam de biscuiti este dat tot reteta simpla a ta. Felicitari!

  5. CORCIOVEIU TATIANA spune:

    FRT BUN , IL FAC SI DESTUL DE DES II PLACE FETITEI MELE SI SOTULUI , DAR INLOCUIESC ZAHARUL CU ZAHARINA PUDRA II LA FEL DE BUN

  6. Angela spune:

    Multumesc ,Laura!
    retetele sunt minunate si foarte usor de facut.
    rezultatele…. minunate…familia mea a apreciat foarte tare si mi-au cerut sa mai fac si pe week-endul urmator.

    Mersi mult,
    pupuici

  7. mariana spune:

    am promis ca-l fac,si-l facui….da nu asa…
    am pastrat reteta ta,dar am adaugat o cutie mica de finetti.
    am pus in tava dreptunghiulara,am presat bine bine,iar deasupra i-am turnat o ganache buna buna!!!
    multumesc mult laura,esi o minune!!!
    prestez multe retete de la tine,si au iesit mereu delicioase.puup.

  8. florina spune:

    Buna Laura, am facut salamul de biscuiti…de 2 ori! prima oara nu a iesit prea bine, nu s-au muiat deloc biscuitii, si s-a cam sfarmat la taiere. Am pus tot cum ai scris tu, dar cred ca mai trebuia lapte. Acuma seara l-am facut din nou, si am pus lapte cam mult :vreo7 linguri, tot nu mi se parea ca se leaga, asa ca am mai adaugat. Nu stiu cum a iesit, o sa vad maine dimineata…sper sa nu fie prea moale acum.
    Multumim de retete!!!

  9. Petra spune:

    Eu sunt Petra mama mea este Silvana. A facut salamul de biscuti. Mi-a placut foarte mult si la fel si mamei mele. Multumesc! Va pup!!
    SARBATORI FERICITE!

  10. Roxana spune:

    Reteta mi-a iesit f buna asa cum e, multumesc 🙂 , si am gasit biscuiti populari vrac la Cora. Singura nemultumire e ca zaharul nu s-a topit si a ramas crocant in produsul final. Ma gandesc ca data viitoare sa incerc sa-l pun la topit cu untul si ciocolata.

  11. geta spune:

    Draga Laura,

    am incercat in premiera salamul de biscuiti dupa reteta ta si a iesit foarte bun si e si simplu de facut. am mai adaugat si niste nuca maruntita si prajita 5 min in cuptor.

    iti multumesc!

  12. sorina spune:

    Buna, Laura! Am gasit rahat turcesc intr-un magazin unde locuiesc acum, si, vorba ta, am luat sa fie! As vrea sa il folosesc si in reteta asta de salam de biscuiti, crezi ca e posibil? Si daca da, cum ar trebui sa jonglez cu celelalte ingrediente?
    Multumesc tare mult!
    P.S. Am facut salamul si fara rahat, si a iesit delicios, ca toate retetele tale, de altfel

    • Laura Adamache spune:

      Draga mea, sigur ca este posibil. Adauga cca 50-60 g rahat, taiat in bucatele foarte mici si tavalite prin putin zahar pudra, dupa ce ai incorporat biscuitii rupti in bucatele. Daca salamul rezulta prea uscat, desi nu cred, mai poti adauga 2-3 linguri cu lapte sau apa si amesteci cu grija pana la omogenizare. Muti salamul pe planul de lucru pudrat cu zahar pudra si ii dai forma cilindrica.

  13. Diana spune:

    Totuși sunt curioasă cu miere în loc de unt cum ar fi , am citit o rețetă propusă de un cunoscut și renumit bucătar care nu pune unt ci miere ,în rest voie bună…..
    :*

    • Laura Adamache spune:

      Diana, nu am incercat sa inlocuiesc untul cu mierea, dar daca ai incercat tu, neaparat spune-ne cum a iesit.

  14. MARIKA PETRONELA HULPOI spune:

    OFF,270 G DE BISCUITI,CA SA VEZI NICI 250 NICI 500G SI ,,ALUATUL,,DUPA CUM AU SC SI ALTII CRED CA IESE CAM SEC…..SINCER NU MI SE PARE O RETETA DELOC DE PUBLICAT,ESTE O IESIRE IN EVIDENTA …CA ATAT..O SA INCERC ALTA RETETA ,,,CU GUSTUL COPILARIEI,,

    • Laura Adamache spune:

      Petronela, daca-ti plac sumele rotunde, nu te impiedica nimeni sa pui 250g, 500g de biscuiti, dar sa nu te miri ca nu iti iese reteta.
      Cel mai bine, asa cum ai spus si tu, este sa cauti reteta in alta parte.

  15. Zoe spune:

    Buna Laura,
    Am nevoie de ajutorul tau! Vreau sa fac aceasta reteta la scoala impreuna cu 32 de copii. Vreau ca fiecare sa isi lucreze propriul salam si nu stiu ce cantitate de biscuiti sa cumpar.
    Multumesc anticipat pentru raspuns si pentru ca impartasesti cu noi minunatele tale retete!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Zoe, iti recomand sa injumatatesti cantitatile pentru fiecare salam. Asadar, vei avea nevoie, pentru fiecare salam, de 135 g de biscuiti. 135g X 32 bucati salam = 4,320 kg biscuiti cantitate totala.

    • Zoe spune:

      Draga Laura,
      Ieri in cadrul atelierului dulce, copiii din clasa a-2a a unei scoli din Bucuresti si-au facut propriul salam de biscuiti dupa reteta ta si a iesit foarte bun! Am impartit cantitatea data de tine in 4 si a iesit o portie generoasa pentru fiecare. Produsul finit a fost la unii mai mare la altii mai mici in functie de cat de pofticiosi au fost in timpul procesului de fabricatie. :))))

      Iti multumesc pentru reteta si pentru sfat! Mult succes in continuare!
      Cu drag,
      Zoe

      • Laura Adamache spune:

        Draga mea, ma bucur enorm ca le-a placut salamul de biscuiti. Cred ca cei mici au oferit un spectacol de zile mari in timpul creatiei. :))
        Te imbratisez cu mare drag!

  16. Ema spune:

    Îți mulțumesc mult pentru rețeta!!este superbă ,bună și delicioasa ,îți mulțumesc și pentru clătite americane!!te pup ,cu drag.Ema

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor