Sofficini


Sofficini, placinte umplute crocante

Sofficini detaliu

Aveam in Lazio o vecina care nu gatea nici sa o pici cu lumanarea. Considera ca gatitul este pierdere de vreme si nu intelegea cum de mie imi place sa gatesc. Toata ziua manca numai semipreparate printre care la loc de frunte erau acesti sofficini care, desi urasc semipreparatele, erau buni. Se gasesc umpluti cu fel de fel de chestii: legume, peste, sos bechamel, ciuperci, branza, etc. Cu toate ca sunt gustosi, se simte gustul de semipreparat, asa ca eu zic ca sofficini facuti acasa sunt mult mai buni si mai sanatosi, plus ca reteta nu este deloc compmplicata. Eu i-am umplut cu branza pentru ca asta am avut in frigider.

Ingrediente  – Sofficini (8 bucati)

  • 250 g faina
  • 250 ml lapte
  • 25 g unt
  • sare
  • felii de cascaval pentru umplutura
  • 2 albusuri medii
  • pesmet

Mod de preparare – Sofficini

  • Punem pe foc mic laptele si untul iar in momentul in care incepe sa fiarba, adaugam toata faina si amestecam pana se desprinde aluatul de pe margini.
  • Rasturnam aluatul pe masa de lucru si dupa ce s-a racit putin, il framantam pana obtinem o un aluat compact pe care il invelim, cald cum e, in folie alimentara.

Preparare aluat sofficini

  • Il lasam sa se raceasca complet, pe masa din bucatarie (nu in frigider).
  • Dupa ce s-a racit, il intindem  intr-o foaie foarte subtire (daca puteti, intindeti aluatul mai subtire putin decat cel din fotografiile de mai jos). Cu o forma rotunda de cca 6 cm diametru, decupam cercuri.

Aluat sofficini

  • Punem in centrul fiecarui cerc, umplutura aleasa, iar apoi il inchidem sigiland foarte bine marginile.
  • Le trecem prin albus foarte putin batut (cat sa faca putina spuma) apoi prin pesmet. Le prajim, in ulei incins, pana devin aurii.

Sofficini prajiti in tigaie

  • Le servim caldute sau reci. Sunt deliciosi!

Detaliu sofficini prajiti

  • Pofta buna!

Detaliu sofficini cu branza

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Sofficini
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 19 Review(s)

77 comentarii la “Sofficini

  1. mariana spune:

    O alta reteta pe care o voi face!cred f.gustoasa,urmeaza sa ma decid cu ce o voi umple!(desigur br.topita+cascaval)si…!Sint si eu o anti semipreparate,chiar am o furie impotriva lor,asa ca multumesc pt.reteta draga Laura!

  2. Laura spune:

    Mariana draga sunt bune foc numai sa intinzi foaia ffff subtire. Merg umplute cu absolut orice si sunt convinsa ca vei gasi umplutura perfecta pentru ele. Te pup!!

  3. Laura spune:

    Danelutza draga sunt bunute foc numai ca data viitoare nu le mai fac cu branzica din asta feliute. Cascavalul sigur e mult mai bun asa ca data viitoare cascaval scrie pe ele. Pup pup!!

  4. Laura spune:

    Laura draga cat mi-ar place sa savuram niste sofficine de-astea impreuna. Te pupic si cine stie poate intr-o zi o sa avem ocazia sa ne cunoastem. Mi-ar face o deosebita placere sa te cunosc!! Te pup draga mea!!

  5. laura laurentiu spune:

    O sa ne cunoastem sigur! Asa, acuma, despre sofficinele-astea: fura bune! Le-am facut din 100 de grame de faina, 100 ml. lapte 10 grame de unt (ca sunt singuric-acasa, chiar mi-ar prinde bine sa vii la o cafea). Le-am umplut cu felii de cascaval care se intindea frumos din sectiune. Si m-am gandit asa: cum ar fi umplute cu un jeleu de visine? sau mere cu stafide si scortisoara? cred ca super! Te pup, multumesc de reteta.

  6. Laura spune:

    Ma bucur tare mult ca-ti place reteta Cristina!!Sunt tare simplu de facut numai ca desi arata tare bine branzica in poze nu pot sa spun ca mi-a placut mult gustul ei. Cu siguranta cu cascaval sau cu carne sunt minunate. Te puuuup!!

  7. Ducesa spune:

    Ce fain arata si cred ca sunt foarte bune!
    apropo’ de gatit, eu cunosc pe cineva care spune:” ce dureaza mai mult de 15 minute…nu gatesc, pentru ca timpul meu e foarte pretios”…femei si femei!

  8. laura laurentiu spune:

    Laura, le-am refacut, ce zici, de doua ori in aceeasi zi? 😛 Am facut din nou cu cascavul dar si cu heleu de mere si de visine. Seamana cu placintele de la macdonalds – singurul fel de mancare pe care il consum cu placere de la ei.daca nu te superi, le voi posta pe blogul meu.

  9. Laura spune:

    Vai Laura cat ma bucur ca ti-au placut. Sa stii ca mi se parea si mie ca seamana cu placintele de la mc. Le-ai facut dulci???????????? Draga mea chiar te rog sa le postezi. Abia astept sa le vad!!!! Te pup si multumesc mult mult mult ca le-ai incercat. Sunt cu ochii pe blogul tau ca sunt tare curioasa cum arata cu umplutura dulce!!!

  10. Laura spune:

    Dianais vad ca Laura Laurentiu le-a incercat cu umplutura dulce si i-au placut. Abia astept sa le vad si eu la ea pe blog ca ma gandisem sa le incerc cu o crema dulce de branzica dar nu stiam cum se preteaza aluatul. Acum ca am vazut ca merg umplute si cu dulce sigur le fac si eu in varianta asta!!

  11. Laura spune:

    Mersi Cata draga ca iti plac. Lasa draga mea ca eu am vazut si intalnit femei care nici macar nu isi pun problema sa gateasca 15 minute. E prea mult tu!!! Te pup draga mea!!

  12. Laura spune:

    Anonim se pot coace si in cuptor numai ca in loc sa ii treci prin albus si pesmet ii ungi cu putin ulei si apoi ii bagi in cuptorul preincalzit la 200 grade pentru 15-20 minute.

  13. Tatiana spune:

    Sunt convinsa ca sunt gustoase.Abia astept sa le pregatesc celor dragi.Multumesc mult,pentru toate retetele minunate ce le daruiesti!

  14. Anonymous spune:

    te rog din suflet sa-mi raspunzi repede daca poti,cate bucati ti-au iesit?vreau sa fac reteta maine,si trebuie sa stiu daca ar trebui cantitatile duble sau nu.mersic!!!andreea

  15. Iulia spune:

    Le-am facut de mai multe ori…
    Sarat – umplute cu cartofi si maslinute, cascaval, branza de vaci amestecata cu gogosar, conserva de ton stoarsa bn de ulei, sparanghel, carne tocata de pui (yummmyyyy!!!)
    Dulce – nutella amestecata cu alune de pamant, dulceata de prune verzi, dulceata de cirese, caise (cate o jumatate de caisa mai suculenta!)
    Si…nu mai stiu…Ideea e ca merg cu absolut orice!
    Multumesc extrem de mult pt reteta! Este un deliciuuuuuuuuuuuu!

  16. Laura spune:

    Woooooooooooooooooow Andreea!!!! cate umpluturi divine draga mea pentru acesti sofficini!! Acum o sa am de unde alege umplutura cand ii voi reface. Te pupic cu drag si tare ma bucur ca ti-au placut atat de mult!!

  17. mikaelacorina spune:

    Seamana cu papanasii/coltunasii.Nu se pot prepara si prin fierbere in apa clocotita?
    Sau necesita ou in compozitie?

  18. Laura spune:

    Mikaela, nu am incercat niciodata sa ii fierb si deci nu-ti pot garanta ca vor iesi buni. Aluatul nu cere ou, dar inainte de a-i praji ii tavalim prin albus usor batut si pesmet. Te pup si sa-mi spui cum ti-au iesit daca-i incerci!!

  19. Anonymous spune:

    Draga Laura am incercat acesta reteta si a fost super buna insa mie mi-au iesit cel putin 30 de bucati, nu 8 cum scria in reteta desi am respectat intocmai reteta scrisa de tine, am cantarit ingredientele si am taiat cu forma de 6-7 cm diametru.
    Asa ca am prajit ceva timp la ele.

  20. Laura spune:

    30 au iesit?? Woooow! Inseamna ca eu le-am facut mai mari daca au iesit doar 8. As fi preferat sa-mi iasa si mie 30 pt ca sunt bune bune!!

  21. ela-mar spune:

    De cate ori am nevoie de ceva bun, aratos, gustos, frumos cu care sa dau gata familia, musafirii, prietenii, ma uit pe blogul tau, cred ca ti-am mai spus asta. Este grozav, ar trebui sa scrii si o carte de bucate, Laura!
    Sofficinii astia sunt tare gustosi si tare usor de facut!
    Pupici!

  22. alexandra spune:

    in primul rand vreau sa-ti spun ca am descoperit pagina ta acum cateva zile si sunt absolut fermecata,nu trece zi fara sa nu ma uit sa vad ce bunatati mai postezi!
    am o mica mica intrebare…oare daca punem si putin piure de cartofi in aluat vor iesi?

    • Laura spune:

      Bine ai venit, Alexandra draga mea!!
      Ma bucur mult ca iti plac retetele mele. Nu cred ca e bine sa punem piure in aluat pentru ca mi-e teama ca i s-ar schimba un picur consistenta dar daca vrei totusi sa incerci fa o cantitate mai micuta de aluat ca sa nu ai surprize.
      Pup cu drag si te mai astept pe la mine!1:)

  23. alexandra spune:

    Draga Laura,azi am facut prima data Sofficini…sunt mai mult decat deliciosi! Ti-am urmat sfatul si nu am pus piure si ma bucur,altfel cine stie ce monstru din aluat mai iesea.

  24. Claudia spune:

    Buna, Laura. I-am facut si eu in 2 variante: cu mere si cu branza topita felii. Au fost deliciosi! foarte versatila reteta. Sigur ii voi repeta.
    Te pup

  25. Lucia spune:

    Buna! Am facut astazi, cu cascaval si am pus un pic de rozmarin in aluat, i-am prajit in ulei de masline, buni, dar cam grasi, data viitoare i-as face la cuptor, Laura, crezi ca untul din aluat este suficient sa nu se usuce prea tare?

    • Laura spune:

      Lucia, scumpa mea, nu i-am incercat niciodata la cuptor deci nu pot garanta 100% ca reusesc la fel de bine. De multe ori, tipul uleiului folosit pentru prajit este de vina pentru gustul mai gras.
      Te sfatuiesc sa folosesti ulei de arahide pentru prajit. Este ideal pentru orice tip de prajeli si are punctul de fum mult mai inalt decat al uleiului de floarea soarelui.
      Daca vrei sa ii incerci la cuptor, te sfatuiesc sa reduci la jumatate ingredientele din reteta. Nu este nevoie de mai mult unt pentru coacerea la cuptor.
      Pup cu drag si sa imi spui cum au iesit daca-i incerci!

    • Laura spune:

      Lucia, sigur ca da. Daca este prea compact dupa perioada de stat la frigider, il scoti afara si il lasi pe masa cca 15 minute dupa care il framanti.
      Pup si spor!

  26. lucia spune:

    am facut aluatul pe la amiaza si l am lasat pe masa pana seara. Le am preparat pt cina. Au fost umplute cu mozarella si mi au iesit 34, pe numarate. Mi au ramas si pe astazi si pot spune ca sunt mai gustoase, nu se simte atat uleiul absorbit. O bucata am facut o cu gem de prune inspirata fiind de Laura Laurentiu si mi a placut mai mult cu umplutura dulce.

  27. Gabriela spune:

    Buna Laura ,ce pofta mi-ai facut cu sofficini,imi aduce aminte de sederea mea il Italia,daca stii cat ii mancam ,preferatii mei erau cei cu ciuperci ,cred porcini .Am sa ii fac si eu numaidecat.Pupicei si multumesc.Gabriela,

  28. mary spune:

    Buna Laura,ieri am vazut aceasta reteta la tine si aseara chiar am facut o portie.F buni,i am facut cu branza si dulceata.Eu locuiesc in Italia cu iubitul meu,cand a venit aseara acasa i am zis de sofficini si numaidecat i am pregatit,m a si ajutat la prajit.O bunatate,i am mancat aproape pe toti.Iti urmaresc zilnic retetele,am facut multe si toate mi au reusit,felicitari pentru tot,pupici.

  29. Gabriela spune:

    Arata ceva de „groaza” si cred ca sunt mortali de buni! te admir foarte mult Laura! sa ne mai dai retete bune! 🙂

  30. Bianca spune:

    Buna Laura,am facut aceasta reteta intr o dimineata,si nu mi au iesit ,as vrea sa stiu cam unde am gresit ,le am pus in tigaie in ulei incins si cand trebuia sa l intorc pe o parte se rupeau ,poate am pus mai mult lapte,sau le am facut prea subtiri ,ori am pus multa umplutura nici nu stiu ,am gustat si mi a placut mult gustul ,doar ca nu aratau prea bine asa „rupte”:).Gustul a fost superb ,si as vrea sa le mai incerc ,poate imi spui o idee ,unde as fi putut gresi ,sau unde sa fiu mai atenta,:DMultumesc, te pup

    • Laura spune:

      Bianca, draga mea, daca s-au rupt in tigaie au fost prea mult umplute. Foaia, fiind subtire, nu poate sustine prea multa umplutura.
      Pune mai putina umplutura data viitoare si o sa vezi ca nu se mai rup sigur sigur.
      Pup dulce!

  31. cristina-simona spune:

    Laura draga,am tot dat tarcoale la sofficinii tai de cateva zile:).In sfarsit,m-am apucat de ele.Am aluatul la racit pe masa.Mi-am dat seama acum ca nu am oua:( Cu ce as putea sa le leg de pesmet? Multumesc din suflet pt reteta,fetitei mele ii plac foarte mult,umplute cu mozzarela,rosii si busuioc.O seara minunata.te pup
    Cristina

    • Laura spune:

      Cristina, unge-le bine cu lapte rece si apoi tavaleste-le prin pesmet. Preseaza-le bine cand le dai prin pesmet ca sa se lipeasca cat mai mult de ele.
      Pup si sa-mi spui cum au iesit!
      Spor sa ai!

  32. bianca spune:

    Am revenit sa iti spun ca ai avut dreptate , nu s au mai rupt acum si au fost mult mai gustosi, si normal ca au aratat foarte bine de data asta , multumesc frumos. Reteta e minunata, te pup.

    • Laura spune:

      Melinda, draga mea, nu i-am incercat cu faina integrala, dar cred ca ies la fel de gustosi.
      Incearca totusi sa faci o cantitate mai mica ca sa te asiguri ca ies cum trebuie.
      Pup!

  33. Julia spune:

    Draga Laura retetele tale sunt nemaipomenite, am incercat mai multe si nici una nu a esuat.As vrea sa te intreb daca aceste minunate Sofficini se pot coace si la cuptor sau daca tu ai incercat sa le faci la cuptor?
    Multumesc anticipat si tine-o tot asa…succes in continuare!

    Julia

    • Laura spune:

      Draga mea, nu am incercat sa le coc la cuptor. Daca le incerci in aceasta forma, astept sa imi spui cum au iesit!
      Pupicei!

  34. Ramona spune:

    Am facut si eu! Au iesit destul de buni. I-am umplut cu dulceata de cirese amare iar copiii au crezut ca e ”sirop de ciocolata” si au mancat tot. Multumim pentru reteta.

    • Laura spune:

      Alina, draga mea, aluatul acestor sofficini este un aluat bechamel. Are o consistenta aparte, deloc asemanatoare cu cea a aluatului care are la baza drojdie sau praf de copt.

  35. Cami spune:

    Buna Laura,tare interesante retete ai mereu si ma enervezi ca esti asa inspirata !!!Tine-o tot asa si enerveaza-ma in continuare sa am de unde sa ma inspir.Maine incerc reteta de sofficini,arata minunat.

  36. Cristina spune:

    Laura, am si eu o nedumerire. Am facut acesti sofficini de doua ori, dar aluatul mi-a ramas cam crud dupa prajire… Asa trebuie sa fie sau gresesc eu undeva? Multumesc!

    • Laura spune:

      Draga Cristina, aluatul acesta are o consistenta aparte.
      Este un aluat oparit unde nu folosim niciun agent de afanare.
      Ca sa te asiguri ca ies cum trebuie, intinde foaia cat de subtire poti si prajeste sofficini la foc mic.
      Te pup!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor