Sofficini, placinte umplute crocante
Aveam in Lazio o vecina care nu gatea nici sa o pici cu lumanarea. Considera ca gatitul este pierdere de vreme si nu intelegea cum de mie imi place sa gatesc. Toata ziua manca numai semipreparate printre care la loc de frunte erau acesti sofficini care, desi urasc semipreparatele, erau buni. Se gasesc umpluti cu fel de fel de chestii: legume, peste, sos bechamel, ciuperci, branza, etc. Cu toate ca sunt gustosi, se simte gustul de semipreparat, asa ca eu zic ca sofficini facuti acasa sunt mult mai buni si mai sanatosi, plus ca reteta nu este deloc compmplicata. Eu i-am umplut cu branza pentru ca asta am avut in frigider.
Ingrediente – Sofficini (8 bucati)
- 250 g faina
- 250 ml lapte
- 25 g unt
- sare
- felii de cascaval pentru umplutura
- 2 albusuri medii
- pesmet
Mod de preparare – Sofficini
- Punem pe foc mic laptele si untul iar in momentul in care incepe sa fiarba, adaugam toata faina si amestecam pana se desprinde aluatul de pe margini.
- Rasturnam aluatul pe masa de lucru si dupa ce s-a racit putin, il framantam pana obtinem o un aluat compact pe care il invelim, cald cum e, in folie alimentara.
- Il lasam sa se raceasca complet, pe masa din bucatarie (nu in frigider).
- Dupa ce s-a racit, il intindem intr-o foaie foarte subtire (daca puteti, intindeti aluatul mai subtire putin decat cel din fotografiile de mai jos). Cu o forma rotunda de cca 6 cm diametru, decupam cercuri.
- Punem in centrul fiecarui cerc, umplutura aleasa, iar apoi il inchidem sigiland foarte bine marginile.
- Le trecem prin albus foarte putin batut (cat sa faca putina spuma) apoi prin pesmet. Le prajim, in ulei incins, pana devin aurii.
- Le servim caldute sau reci. Sunt deliciosi!
- Pofta buna!
Sumar
Nume Reteta:
Sofficini
Autor:
Laura Adamache
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
19 Review(s) Based on
O alta reteta pe care o voi face!cred f.gustoasa,urmeaza sa ma decid cu ce o voi umple!(desigur br.topita+cascaval)si…!Sint si eu o anti semipreparate,chiar am o furie impotriva lor,asa ca multumesc pt.reteta draga Laura!
Mama mama cum arata!!!!! :-O superbe!!!
Arata foarte, foarte apetisant! Multumim si pentru aceasta minunata reteta!
Mariana draga sunt bune foc numai sa intinzi foaia ffff subtire. Merg umplute cu absolut orice si sunt convinsa ca vei gasi umplutura perfecta pentru ele. Te pup!!
Inuc mic pup pup si ma bucur ca iti plac!!!
Cu placere Lavinia draga!! Sunt bune bune si cred ca umplute cu carne, eu ador carnea, sunt dementiale. Te pup!!
Cred ca sint foarte bune, mai ales ca au brinzica. Pupici Laurici…
Ei uite-acuma ma duc sa imi prepar micul dejun! Vreau sofficine de-astea de-ale tale!
Laura, m-ai „topit” cu reteta asta… acuma sunt ca si branzica ta din ultimele 2 poze 😀
Danelutza draga sunt bunute foc numai ca data viitoare nu le mai fac cu branzica din asta feliute. Cascavalul sigur e mult mai bun asa ca data viitoare cascaval scrie pe ele. Pup pup!!
Laura draga cat mi-ar place sa savuram niste sofficine de-astea impreuna. Te pupic si cine stie poate intr-o zi o sa avem ocazia sa ne cunoastem. Mi-ar face o deosebita placere sa te cunosc!! Te pup draga mea!!
O sa ne cunoastem sigur! Asa, acuma, despre sofficinele-astea: fura bune! Le-am facut din 100 de grame de faina, 100 ml. lapte 10 grame de unt (ca sunt singuric-acasa, chiar mi-ar prinde bine sa vii la o cafea). Le-am umplut cu felii de cascaval care se intindea frumos din sectiune. Si m-am gandit asa: cum ar fi umplute cu un jeleu de visine? sau mere cu stafide si scortisoara? cred ca super! Te pup, multumesc de reteta.
Ma bucur tare mult ca-ti place reteta Cristina!!Sunt tare simplu de facut numai ca desi arata tare bine branzica in poze nu pot sa spun ca mi-a placut mult gustul ei. Cu siguranta cu cascaval sau cu carne sunt minunate. Te puuuup!!
Merg oare si cu umplutura dulce?
Ce fain arata si cred ca sunt foarte bune!
apropo’ de gatit, eu cunosc pe cineva care spune:” ce dureaza mai mult de 15 minute…nu gatesc, pentru ca timpul meu e foarte pretios”…femei si femei!
Laura, le-am refacut, ce zici, de doua ori in aceeasi zi? 😛 Am facut din nou cu cascavul dar si cu heleu de mere si de visine. Seamana cu placintele de la macdonalds – singurul fel de mancare pe care il consum cu placere de la ei.daca nu te superi, le voi posta pe blogul meu.
Vai Laura cat ma bucur ca ti-au placut. Sa stii ca mi se parea si mie ca seamana cu placintele de la mc. Le-ai facut dulci???????????? Draga mea chiar te rog sa le postezi. Abia astept sa le vad!!!! Te pup si multumesc mult mult mult ca le-ai incercat. Sunt cu ochii pe blogul tau ca sunt tare curioasa cum arata cu umplutura dulce!!!
Dianais vad ca Laura Laurentiu le-a incercat cu umplutura dulce si i-au placut. Abia astept sa le vad si eu la ea pe blog ca ma gandisem sa le incerc cu o crema dulce de branzica dar nu stiam cum se preteaza aluatul. Acum ca am vazut ca merg umplute si cu dulce sigur le fac si eu in varianta asta!!
Mersi Cata draga ca iti plac. Lasa draga mea ca eu am vazut si intalnit femei care nici macar nu isi pun problema sa gateasca 15 minute. E prea mult tu!!! Te pup draga mea!!
se pot coace si in cuptor?
Anonim se pot coace si in cuptor numai ca in loc sa ii treci prin albus si pesmet ii ungi cu putin ulei si apoi ii bagi in cuptorul preincalzit la 200 grade pentru 15-20 minute.
esti fff tare!
Super!Copilasii mei sunt lesinati dupa sofficini.Multumesc tare mult pentru reteta
draga mea, acum am terminat de facut aceste minunatii..sunt super.multumesc
Anonim multumesc mult!!
Cristina draga tare ma bucur ca ti-au placut!! Pupicei!!
vai ce ma bucur draga Gac ca ti-au placut. Te pupic cu drag!!
Sunt convinsa ca sunt gustoase.Abia astept sa le pregatesc celor dragi.Multumesc mult,pentru toate retetele minunate ce le daruiesti!
te rog din suflet sa-mi raspunzi repede daca poti,cate bucati ti-au iesit?vreau sa fac reteta maine,si trebuie sa stiu daca ar trebui cantitatile duble sau nu.mersic!!!andreea
Le-am facut de mai multe ori…
Sarat – umplute cu cartofi si maslinute, cascaval, branza de vaci amestecata cu gogosar, conserva de ton stoarsa bn de ulei, sparanghel, carne tocata de pui (yummmyyyy!!!)
Dulce – nutella amestecata cu alune de pamant, dulceata de prune verzi, dulceata de cirese, caise (cate o jumatate de caisa mai suculenta!)
Si…nu mai stiu…Ideea e ca merg cu absolut orice!
Multumesc extrem de mult pt reteta! Este un deliciuuuuuuuuuuuu!
Andreea draga mea scuza-ma ca nu am raspuns la timp dar deja era scris in reteta ca ies 8 bucati. Te pup cu drag!!
Woooooooooooooooooow Andreea!!!! cate umpluturi divine draga mea pentru acesti sofficini!! Acum o sa am de unde alege umplutura cand ii voi reface. Te pupic cu drag si tare ma bucur ca ti-au placut atat de mult!!
Seamana cu papanasii/coltunasii.Nu se pot prepara si prin fierbere in apa clocotita?
Sau necesita ou in compozitie?
Mikaela, nu am incercat niciodata sa ii fierb si deci nu-ti pot garanta ca vor iesi buni. Aluatul nu cere ou, dar inainte de a-i praji ii tavalim prin albus usor batut si pesmet. Te pup si sa-mi spui cum ti-au iesit daca-i incerci!!
Draga Laura am incercat acesta reteta si a fost super buna insa mie mi-au iesit cel putin 30 de bucati, nu 8 cum scria in reteta desi am respectat intocmai reteta scrisa de tine, am cantarit ingredientele si am taiat cu forma de 6-7 cm diametru.
Asa ca am prajit ceva timp la ele.
30 au iesit?? Woooow! Inseamna ca eu le-am facut mai mari daca au iesit doar 8. As fi preferat sa-mi iasa si mie 30 pt ca sunt bune bune!!
De cate ori am nevoie de ceva bun, aratos, gustos, frumos cu care sa dau gata familia, musafirii, prietenii, ma uit pe blogul tau, cred ca ti-am mai spus asta. Este grozav, ar trebui sa scrii si o carte de bucate, Laura!
Sofficinii astia sunt tare gustosi si tare usor de facut!
Pupici!
Ela-mar draga mea, pup si ma bucur mult ca iti plac retetele mele!!
in primul rand vreau sa-ti spun ca am descoperit pagina ta acum cateva zile si sunt absolut fermecata,nu trece zi fara sa nu ma uit sa vad ce bunatati mai postezi!
am o mica mica intrebare…oare daca punem si putin piure de cartofi in aluat vor iesi?
Bine ai venit, Alexandra draga mea!!
Ma bucur mult ca iti plac retetele mele. Nu cred ca e bine sa punem piure in aluat pentru ca mi-e teama ca i s-ar schimba un picur consistenta dar daca vrei totusi sa incerci fa o cantitate mai micuta de aluat ca sa nu ai surprize.
Pup cu drag si te mai astept pe la mine!1:)
Draga Laura,azi am facut prima data Sofficini…sunt mai mult decat deliciosi! Ti-am urmat sfatul si nu am pus piure si ma bucur,altfel cine stie ce monstru din aluat mai iesea.
Buna, Laura. I-am facut si eu in 2 variante: cu mere si cu branza topita felii. Au fost deliciosi! foarte versatila reteta. Sigur ii voi repeta.
Te pup
Claudia, draga mea, tare ma bucur ca ti-au placut!! Pup!!
Buna! Am facut astazi, cu cascaval si am pus un pic de rozmarin in aluat, i-am prajit in ulei de masline, buni, dar cam grasi, data viitoare i-as face la cuptor, Laura, crezi ca untul din aluat este suficient sa nu se usuce prea tare?
Lucia, scumpa mea, nu i-am incercat niciodata la cuptor deci nu pot garanta 100% ca reusesc la fel de bine. De multe ori, tipul uleiului folosit pentru prajit este de vina pentru gustul mai gras.
Te sfatuiesc sa folosesti ulei de arahide pentru prajit. Este ideal pentru orice tip de prajeli si are punctul de fum mult mai inalt decat al uleiului de floarea soarelui.
Daca vrei sa ii incerci la cuptor, te sfatuiesc sa reduci la jumatate ingredientele din reteta. Nu este nevoie de mai mult unt pentru coacerea la cuptor.
Pup cu drag si sa imi spui cum au iesit daca-i incerci!
Te urmaresc de mult,dar nu ti-am scris niciodata.Admir si ma incanta tot ce faci .Cu drag Aura.
Aura, draga mea, multumesc mult pentru cuvintele tale!
Pup si te mai astept pe la mine!!
Aluatul poate astepta jumatate de zi inainte de a fi facut?
Lucia, sigur ca da. Daca este prea compact dupa perioada de stat la frigider, il scoti afara si il lasi pe masa cca 15 minute dupa care il framanti.
Pup si spor!
am facut aluatul pe la amiaza si l am lasat pe masa pana seara. Le am preparat pt cina. Au fost umplute cu mozarella si mi au iesit 34, pe numarate. Mi au ramas si pe astazi si pot spune ca sunt mai gustoase, nu se simte atat uleiul absorbit. O bucata am facut o cu gem de prune inspirata fiind de Laura Laurentiu si mi a placut mai mult cu umplutura dulce.
Lucia, draga mea, ma bucur mult ca ti-au placut!
Pup cu drag!!
Excelente! Danke.
Peter
Buna Laura ,ce pofta mi-ai facut cu sofficini,imi aduce aminte de sederea mea il Italia,daca stii cat ii mancam ,preferatii mei erau cei cu ciuperci ,cred porcini .Am sa ii fac si eu numaidecat.Pupicei si multumesc.Gabriela,
Gabriela, daaaa, cei cu ciuperci sunt divini!!
Pup cu drag si ma bucur ca ti-am trezit amintiri placute.
Buna Laura,ieri am vazut aceasta reteta la tine si aseara chiar am facut o portie.F buni,i am facut cu branza si dulceata.Eu locuiesc in Italia cu iubitul meu,cand a venit aseara acasa i am zis de sofficini si numaidecat i am pregatit,m a si ajutat la prajit.O bunatate,i am mancat aproape pe toti.Iti urmaresc zilnic retetele,am facut multe si toate mi au reusit,felicitari pentru tot,pupici.
Sa va fie de bine, draga mea!
Pup cu drag!
Arata ceva de „groaza” si cred ca sunt mortali de buni! te admir foarte mult Laura! sa ne mai dai retete bune! 🙂
:))) Pupicei, draga mea, si ma bucur ca-ti plac.
Buna Laura,am facut aceasta reteta intr o dimineata,si nu mi au iesit ,as vrea sa stiu cam unde am gresit ,le am pus in tigaie in ulei incins si cand trebuia sa l intorc pe o parte se rupeau ,poate am pus mai mult lapte,sau le am facut prea subtiri ,ori am pus multa umplutura nici nu stiu ,am gustat si mi a placut mult gustul ,doar ca nu aratau prea bine asa „rupte”:).Gustul a fost superb ,si as vrea sa le mai incerc ,poate imi spui o idee ,unde as fi putut gresi ,sau unde sa fiu mai atenta,:DMultumesc, te pup
Bianca, draga mea, daca s-au rupt in tigaie au fost prea mult umplute. Foaia, fiind subtire, nu poate sustine prea multa umplutura.
Pune mai putina umplutura data viitoare si o sa vezi ca nu se mai rup sigur sigur.
Pup dulce!
Laura draga,am tot dat tarcoale la sofficinii tai de cateva zile:).In sfarsit,m-am apucat de ele.Am aluatul la racit pe masa.Mi-am dat seama acum ca nu am oua:( Cu ce as putea sa le leg de pesmet? Multumesc din suflet pt reteta,fetitei mele ii plac foarte mult,umplute cu mozzarela,rosii si busuioc.O seara minunata.te pup
Cristina
Cristina, unge-le bine cu lapte rece si apoi tavaleste-le prin pesmet. Preseaza-le bine cand le dai prin pesmet ca sa se lipeasca cat mai mult de ele.
Pup si sa-mi spui cum au iesit!
Spor sa ai!
Am revenit sa iti spun ca ai avut dreptate , nu s au mai rupt acum si au fost mult mai gustosi, si normal ca au aratat foarte bine de data asta , multumesc frumos. Reteta e minunata, te pup.
Bianca, draga mea, tare ma bucur ca nu ti s-au mai rupt!
Pup si sa-ti fie de bine!
Buna, Laura! As vrea sa stiu daca aceste placintute se pot face la cuptor, nu prajiti un ulei! Mersi!
Mada, draga mea, nu garantez ca ies la fel de bune la cuptor. Nu am incercat niciodata, din pacate.
Te pup!
buna laura, o intrebare, din faina integrala se pot face?
Melinda, draga mea, nu i-am incercat cu faina integrala, dar cred ca ies la fel de gustosi.
Incearca totusi sa faci o cantitate mai mica ca sa te asiguri ca ies cum trebuie.
Pup!
Draga Laura retetele tale sunt nemaipomenite, am incercat mai multe si nici una nu a esuat.As vrea sa te intreb daca aceste minunate Sofficini se pot coace si la cuptor sau daca tu ai incercat sa le faci la cuptor?
Multumesc anticipat si tine-o tot asa…succes in continuare!
Julia
Draga mea, nu am incercat sa le coc la cuptor. Daca le incerci in aceasta forma, astept sa imi spui cum au iesit!
Pupicei!
Am facut si eu! Au iesit destul de buni. I-am umplut cu dulceata de cirese amare iar copiii au crezut ca e ”sirop de ciocolata” si au mancat tot. Multumim pentru reteta.
buna ziua am facut reteta, am intins foaia subtire dar totusi dupa prajire aluatula ramas crud ..oare de ce ??
Alina, draga mea, aluatul acestor sofficini este un aluat bechamel. Are o consistenta aparte, deloc asemanatoare cu cea a aluatului care are la baza drojdie sau praf de copt.
Buna Laura,tare interesante retete ai mereu si ma enervezi ca esti asa inspirata !!!Tine-o tot asa si enerveaza-ma in continuare sa am de unde sa ma inspir.Maine incerc reteta de sofficini,arata minunat.
:)) Cami, draga mea, promit ca o sa te enervez in continuare! Pup cu drag!
Laura, am si eu o nedumerire. Am facut acesti sofficini de doua ori, dar aluatul mi-a ramas cam crud dupa prajire… Asa trebuie sa fie sau gresesc eu undeva? Multumesc!
Draga Cristina, aluatul acesta are o consistenta aparte.
Este un aluat oparit unde nu folosim niciun agent de afanare.
Ca sa te asiguri ca ies cum trebuie, intinde foaia cat de subtire poti si prajeste sofficini la foc mic.
Te pup!