Retete culinare – Paine Ciabatta semi-integrala cu usturoi si busuioc
Painea Ciabatta este o paine italiana cu o forma alungita, lata si plata, asemanatoare unui papuc. Forma ciabattei o face extrem de potrivita pentru panini (sandwichuri), atat de iubiti de italieni. Spre deosebire de alte paini italiene, ciabatta nu are origini antice. Este o paine consacrata la inceputul anilor ’80, in Provincia di Rovigo, la Panificio Sperimentale dei Molini Adriesi di Adria. Timpul de preparare al retetei clasice de ciabatta este destul de lung, iar modul de preparare este un pic mai complex, dar astazi va propun o reteta simpla si rapida, cu un rezultat delicios. Reteta de ciabatta semi-integrala este foarte asemanatoare ca mod de preparare cu painea rustica rapida.
Daca nu va place usturoiul, puteti sa-l eliminati din reteta sau il puteti inlocui cu 6-7 masline negre/verzi tocate marunt.
Ingrediente – Ciabatta semi-integrala cu usturoi si busuioc
- 360 g faina alba pentru aluaturi
- 140 g faina integrala bio
- 15 g drojdie proaspata/5 g drojdie deshidratata
- 370 ml apa calduta
- 3 linguri ulei de masline picant/ulei de masline
- 3-4 catei de usturoi
- 6-7 frunze busuioc
- 1 lingurita rasa zahar
- 2 lingurite pline de sare
- 1 lingura cu malai
Paine italiana Ciabatta rapida – Mod de preparare
- Curatam usturoiul si il dam prin razatoarea cu gauri mici. Punem usturoiul intr-un mojar, adaugam frunzele de busuioc rupte cu mana in bucatele mai mici si uleiul de masline si le pasam pana cand obtinem o pasta omogena.
- Amestecam ambele tipuri de faina, le punem intr-un vas de plastic si adaugam pasta de usturoi si busuioc.
- Frecam drojdia cu o lingurita de zahar, apoi o adaugam in 360 ml apa calduta (apa trebuie sa fie calduta, nu fierbinte).
- Turnam apa in centrul fainii si incepem sa amestecam cu ajutorul unei linguri (este vorba despre un aluat foarte hidratat si de aceea nu il putem framanta cu mana).
- Cand aluatul capata consistenta, adaugam sarea dizolvata in 10 ml de apa calduta si amestecam pana la omogenizare.
- Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara. Lasam aluatul la dospit 2 ore.
- Tapetam tava de cuptor cu hartie de copt. Amestecam 2 linguri de faina cu 1 lingura de malai si distribuim amestecul obtinut pe intreaga suprafata a tavii.
- Asezam aluatul direct in tava tapetata cu foarte mare grija. O caracteristica foarte importanta pentru painea ciabatta este alveolarea (golurile din aluat dupa coacere). Pentru a obtine o alveolare potrivita, este necesar sa NU rasturnam aluatul in tava. Prin rasturnare, partea de sus a aluatului (din timpul dospirii) ajunge la fundul tavii, alveolele fiind astfel distruse prin presare. Pentru a evita acest lucru, trebuie sa mutam aluatul din vasul in care a dospit, in tava de copt, pastrandu-i aceeasi pozitie.
- Pudram aluatul cu faina (cca 2 linguri) si il taiem in doua parti egale cu un cutit foarte bine pudrat cu faina.
- Cu mainile pudrate cu faina si cu foarte mare grija, intindem fiecare bucata de aluat, astfel incat sa obtinem o ciabatta cu o forma plata si alungita.
- Introducem o craticioara plina cu apa calda in cuptorul rece. Preincalzim cuptorul la 220°C si in momentul in care a atins aceasta temperatura, scoatem craticioara cu apa si introducem painea.
- O coacem 30 minute la 220°C si apoi inca 10-15 minute la 180°C, functia ventilata.
- Dupa ce o scoatem din cuptor, o lasam sa se raceasca complet in pozitie verticala (o sprijinim de perete, usa unui dulapas, etc).
- O servim cu multa pofta!
Do you leave bread to rise again before baking or you bake it immediately? I translated recipe with google translator so i did not understand part with turning in baking tray so well. Do i need to turn it over twice so top gets on top again or it is necessary to put it out directly to the baking tray in that position?
Irenalana, I leave the bread to rise until the oven reaches 220°C. You have to put the dough in the baking tray in the same position in which he stood in the pot. You don’t have to turn it, just let the dough „flow” into the tray.
Minunata paine! Parca ii simt aroma 🙂
Draga mea, ma bucur ca-ti place! Pup!
Ce paine buna!O voi incerca!
Draga mea, sper sa iti placa la fel de mult ca noua!
Pupicei!
Arata minunat! O paine frumaosa si delicioasa!
Te pup draga Laura!
Emily, scumpa, ma bucur mult ca iti place painica!
Pup!
si totusi cum o mut sa nu-i schimb pozitia?? multumessc!
Laura, la curatenia ce am facut-o pe blogul meu, mi-am dat seama ca niciodata nu ti-am aratat cum mi-a iesit mie ciabatta ce o prezinti tu atat de frumos 😀
Cand ai timp, te invit sa vezi multele mele incercari, reusite doar datorita tie. Multumesc pentru inspiratie!!!
Draga Laura, aceasta paine este cu adevarat delicioasa. In lipsa mojarului, am incercat sa zdrobesc totul bine intr-o farfurie cu o lingura de lemn, fara succes :). Atunci mi-am spus ca nu ma vor deranja niste fasii de busuios. Si chiar asa a fost, abia se vad in painea coapta. Alveolele nu mi-au iesit ca tie (chiar daca am incercat sa mut cu grija aluatul), dar mi-am spus din nou 🙂 ca asta nu ma deranjeaza. In final painea a fost f f f buna. Multumesc pentru aceasta reteta si pentru ca ramai o inspiratie pentru mine de-atatia ani. Toate cele bune!