Tocanita de vita cu rosii intregi, reteta de mancare romaneasca
Tocanita de vita cu rosii, o mancare traditionala simplu de facut. Reteta de mancare cu carne de vita si rosii, ingrediente si preparare pas cu pas.
O poveste tare simpatica are aceasta mancare. Sotul meu mi-a povestit de cea mai buna tocanita cu carne de vita si rosii pe care unde credeti ca a mancat-o? La gradinita! Deci, daca dupa atati ani inca isi mai aminteste de ea, chiar cred ca era gustoasa. M-a tot rugat sa i-o fac si, pentru ca s-a racit afara, i-am dat vestea cea buna si nu va spun cat s-a bucurat si cat de nerabdator era sa vina acasa sa o guste. Bineinteles ca inainte sa ma apuc sa gatesc, l-am intrebat cum era aceasta tocanita minune. Tot ce isi amintea e ca era facuta cu rosii intregi din conserva si nu avea foarte multe ingrediente. Ok, hai atunci sa o fac cu rosii intregi, desi eu folosesc pentru tocanite sos de rosii (passata) sau rosii cuburi.
Mi-am amintit de o tocana de vita asemanatoare pe care am mancat-o cand eram mica, in Ardeal. Ingrediente putine, dar absolut delicioasa! Cu mamaliga sau piure de cartofi si muraturi sau ardei iute murat, o nebunie de gust. Deci vreau sa va spun ca a iesit absolut minunata, poate cea mai gustoasa tocanita de vita pe care am mancat-o in ultima perioada. Ieri am mancat-o cu mamaliga (cand fac tocanite, de obicei fac mamaliga mai moale, noua asa ne place). Astazi o sa fac un piure de cartofi si sigur punem si cateva muraturi pe langa.
Si daca va plac mancarurile cu carne de vita, iata mai jos alte retete pe care va astept sa le incercati:
- Mancare de vita cu sos de vin
- Tocanita de rinichi de vita
- Ciorba cu coada de vita (acrita cu zeama de varza)
Asadar, haideti sa trecem la treaba. O sa vedeti cat de simplu se face si cat este de gustoasa!
Tocanita cu vita si rosii – Ingrediente (6-8 portii)
- 1,5 kg carne de vita (pulpa)
- 3 linguri ulei floarea soarelui
- 2 cepe medii
- 5 catei usturoi
- 500 g rosii intregi decojite conserva
- cca 75 ml apa (pentru inceput gatire tocanita)
- 1 lingura rasa boia dulce
- sare dupa gust
- piper macinat cca 1 lingurita rasa sau dupa gust
- 7-8 boabe de piper negru (optional)
Tocanita cu carne de vita si rosii intregi – Preparare pas cu pas
- Taiem carnea de vita in bucati potrivite (nu foarte mici, dar nici uriase).
- Punem uleiul intr-o cratita si o punem pe foc mediu. Adaugam bucatile de carne de vita si le calim pana cand isi schimba culoarea (cca 6-7 minute).
Nu uitam sa amestecam carnea din cand in cand, astfel incat sa se caleasca uniform.
- Dupa ce carnea si-a schimbat culoarea, adaugam ceapa si usturoiul tocate marunt, sare dupa gust, piperul macinat, boabele de piper si boiaua dulce.
- Amestecam bine, adaugam cca 75 ml apa si acoperim cratita cu un capac. Carnea trebuie sa fie complet acoperita cu apa in timpul fierberii. Mie mi-au intrat 75 ml apa peste sucul lasat de carne. Fierbem tocanita de vita, la foc mic, cca 1 ora sau pana cand carnea este fiarta pe trei sferturi.
Daca in timpul fierberii sosul scade, mai adaugam apa. Carnea, in timpul fierberii, trebuie sa fie acoperita cu apa.
- Dupa ce carnea este aproape fiarta, adaugam rosiile din conserva, intregi, plus sosul din conserva. Amestecam cu grija si acoperim din nou cratita cu capac.
Rosiile nu vor ramane intregi dupa fierbere, dar oricum vom avea bucatele mari de rosii in tocanita. Daca nu va place acest lucru, puteti inlocui rosiile intregi cu aceeasi cantitate de sos de rosii sau cu rosii cuburi de la conserva. Dar eu chiar va recomand sa incercati cu rosii intregi, iese o tocanita de vita delicioasa. Eu am folosit rosii la conserva San Marzano, sunt acele rosii lunguiete. Se gasesc in orice magazin din Romania.
- Fierbem tocanita inca 30 de minute sau pana cand sosul devine cremos si carnea este perfect patrunsa.
- Gustam aceasta mancare cu vita si sos de rosii cu mamaliga sau piure de cartofi si, daca doriti, cu muraturi. Se face foarte simplu si este o tocanita perfecta pentru intreaga familie, in aceste zile racoroase de toamna. Pofta buna!