Cartofi si dovlecei la tigaie, reteta simpla de vara
Cartofi si dovlecei la tigaie, o reteta simpla de garnitura pentru carne sau peste. Mancare de post, vegetariana, cu legume, preparare pas cu pas si ingrediente.
Dovleceii nu se numara printre legumele mele preferate, dar in aceasta combinatie, cred ca i-as manca zilnic. Acesti cartofi cu dovlecei la tigaie sunt minunati! Acest fel de mancare se poate manca simplu sau ca garnitura pentru carne la gratar sau fripturi la cuptor si pentru peste fript sau prajit. Daca sunteti vegetarieni sau in post, este o reteta pe care musai trebuie sa o incercati.
Cateva sfaturi pentru acesti deliciosi cartofi si dovlecei la tigaie:
- Folositi cartofi rosii pentru aceasta mancare. Cartofii albi sunt fainosi, dar cei rosii isi pastreaza textura si forma la gatit.
- Daca dovleceii sunt mari, ii taiati in jumatati, eliminati samburii si apoi ii taiati in cubulete. Samburii dovleceilor mai batrani pot da un gust amarui mancarii.
Iata mai jos cateva retete cu legume pe care le puteti incerca in aceasta vara:
- Vinete la gratar, garnitura pentru fripturi
- Frigarui cu carne tocata si dovlecei
- Cartofi taranesti cu ceapa (reteta video)
Cartofi cu dovlecei la tigaie – Ingrediente (2-4 persoane)
- 4 cartofi rosii medii (cca 400 g necuratati)
- 2 dovlecei medii (cca 200 g necuratati)
- 4 catei de usturoi
- 50 ml ulei de arahide/floarea soarelui
- sare dupa gust
- piper dupa gust
Cartofi cu dovlecei garnitura, reteta vegetariana – Preparare pas cu pas
- Curatam cartofii, ii spalam si ii taiem in cubulete potrivite.
- Spalam dovleceii, nu le curatam coaja, si ii taiem si pe ei in cubulete de dimensiunea cuburilor de cartof.
- Punem uleiul intr-o tigaie antiaderenta, pe foc mic spre mediu, si adaugam cateii de usturoi, necuratati, dar usor zdrobiti. Dupa cca 1 minut, adaugam cuburile de cartofi si acoperim tigaia cu capac.
- Ii frigem cca 10 minute, avand grija sa ii intoarcem de pe o parte pe cealalta din cand in cand.
- Dupa ce cartofii s-au rumenit usor, adaugam dovleceii.
Cand adaugam dovleceii, cartofii trebuie sa fie doar partial patrunsi, sa aiba o consistenta al dente (usor crocanta). Cartofii si dovleceii vor mai sta pe foc pana cand dovleceii vor fi si ei patrunsi.
Adaugam sare si piper dupa gust si amestecam gu grija.
Daca si voua va place piperul, si nu manaca si cei mici din aceasta mancare, recomand sa pisati partial boabele de piper. Eu ador sa simt mici bucatele de piper in mancaruri.
- Acoperim tigaia cu capac si mai lasam cartofii si dovleceii circa 7-8 minute pe foc mic spre moderat.
- Cand dovleceii sunt al dente (usor crocanti), eliminam capacul si mai amestecam legumele pe foc moderat, 1-2 minute.
- Gustam aceasta minunata mancare cu cartofi si dovlecei imediat. Se poate manca si rece, este delicioasa si asa. Pofta buna si zile racoroase!
Eu prepar de obicei aceasta reteta la cuptor. Mi se pare mai sanatos deoarece nu necesita foarte mult ulei.