Tocanita cu carne de porc, reteta mancare romaneasca
Tocanita cu carne de porc, mancare romaneasca ca la mama, reteta pas cu pas. Tocana cu porc, piure de cartofi si ardei copti, un deliciu pentru intreaga familie.
Delicioasa mancare cu carne de porc era unul dintre felurile mele preferate in copilarie. O mancam fierbinte, abia asteptam sa stinga mami focul ca ne si repezeam sa furam un cubulet fraged de carne de porc direct din cratita. O mancam ori cu piure de cartofi, ori cu mamaliga si nu ne lipseau muraturile sau salata de ardei copti. Am cumparat o bucata frumoasa de spata de porc si, pentru ca la noi inca este frig, m-am gandit sa fac tocanita cu carne de porc, exact ca la mama acasa.
Mami punea in aceasta mancare doar ceapa, usturoi, bulion, boia dulce, sare si piper, atat. Daca doriti, puteti pune 1-2 frunze de dafin sau putin cimbru, dar tare mult va sfatuiesc sa o incercati asa cum am facut-o eu, veti vedea cat de gustoasa este.
Referitor la carne, eu am folosit spata de porc, este mai slaba, dar merge minunat si cu pulpa de porc, care este mai grasa decat spata.
Iata mai jos si alte retete cu carne de porc. Sunt toate delicioase si foarte simplu de facut:
Tocanita cu carne de porc – Ingrediente (4-6 persoane)
- 1 kg carne de porc (spata sau pulpa)
- 1 ceapa mare
- 4 catei de usturoi
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- 3 linguri bulion
- supa vegetala/apa fierbinte
- sare dupa gust
- 1 lingura rasa boia dulce
- piper macinat dupa gust
- cca 10 boabe de piper negru (optional)
Mancare cu carne de porc – Preparare pas cu pas
- Taiem carnea de porc in cuburi potrivite, de aceeasi dimensiune. Punem uleiul intr-o cratita, pe foc mic, si cand s-a incalzit, adaugam cuburile de carne.
- Le sotam pe foc mic pana cand se rumenesc putin (cca 10 minute), apoi adaugam ceapa si usturoiul tocate potrivit, nu foarte marunt. Punem sarea, piperul macinat si boiaua dulce.
- Amestecam si le calim pana cand ceapa s-a inmuiat (cca 2-3 minute).
Mare atentie sa nu ardeti ceapa! De aceea va sfatuiesc sa amestecati des pana cand se inmoaie.
- Adaugam apa fierbinte sau supa de legume fierbinte pana cand carnea este acoperita cu cca 2 degete de lichid. Adauga acum si boabele de piper, daca doriti.
- Acoperim cratita cu capac si lasam sa fiarba, pe foc mic spre mediu, pentru cca 1 ora.
In cazul in care lichidul scade, mai adaugam supa sau apa, astfel incat carnea sa fie acoperita.
- Cand carnea s-a patruns si este frageda, adaugam bulionul si amestecam. Mai fierbem mancarea inca 10-15 minute sau pana cand sosul devine usor cremos.
- Stingem focul si servim tocanita de porc cu piure de cartofi sau mamaliguta fierbinte. Neaparat cu muraturi sau cu salata de ardei copti. Pofta buna!
Pentru un gust desavarsit, va recomand ca imediat dupa ce stingeti focul, sa adaugati in sos 1-2 catei de usturoi rasi pe razatoarea cu gauri mici. Amestecati si acoperiti cratita pentru cca10 minute, apoi gustati cu pofta tocanita de porc.
test mesaj