Paste cu ciuperci, reteta italiana simpla, cu galbiori
Paste cu ciuperci, o reteta simpla si rapida, cu galbiori proaspeti din padure, ingrediente si preparare pas cu pas. Reteta cu paste fettuccine de casa si ciuperci.
Pentru ca a plouat destul de mult in ultimele doua saptamani, iata ca padurea s-a umplut deja de ciuperci. Galbiorii sunt printre preferatii mei, imi amintesc de copilarie cand mergeam cu ai mei in padurile din Harghita si ne intorceam acasa cu cosurile pline. Mami facea o tocanita de vis pe care o mancam cu mamaliga calda. Nu facea paste, pe vremea aceea nu erau folosite des in bucataria romaneasca, dar tocanita era un vis. Ciupercile culese din padure au un gust unic, nu se compara cu ciupercile cumparate. A, si sa nu uit, ciulamaua de galbiori era un alt preparat pe care il facea mami, o sa vin curand cu reteta pe blog.
Pe langa galbiori, am gasit si 2 ciuperci Russula si 2 Amanita pe care le-am adaugat in aceasta delicioasa reteta de paste. Condimentul de ciuperci pentru paste, poate fi mancat si cu mamaliga sau cu bruschette, la pranz sau cina. Nu folosesc smantana, acopera gustul galbiorilor si este pacat sa nu ne bucuram din plin de minunata savoare a ciupercilor de padure.
Pentru ca sezonul ciupercilor deja a inceput, mare mare atentie! Nu va aventurati sa culegeti ciuperci pe care nu le cunoasteti. Nu merita sa va riscati viata. Nu va lasati inselati de aspect, de cele mai multe ori, cele mai frumoase ciuperci sunt si cele mai toxice. Eu am avut norocul sa gasesc doua ciuperci Amanita Caesarea (craite), dar, de exemplu, Amanita Muscaria este o ciuperca otravitoare, desi foarte frumoasa. Sigur ati vazut-o in padure, este acea ciuperca rosie cu mici picatele albe. Deci nu toate ciupercile din genul Amanita sau Russula sunt comestibile, asa ca aveti foarte mare grija. Mai bine le cumparati din magazin decat sa riscati sa ajungeti la spital sau sa va pierdeti viata.
Daca ciupercile sunt foarte murdare, le trecem foarte rapid printr-un jet de apa rece, apoi le stergem imediat cu un servet curat. Doar daca ciupercile sunt foarte murdare faceti acest lucru, daca nu le stergeti cun servet ud si atat. In nicun caz nu lasati ciupercile in apa, isi pierd gustul. Galbiorii mei erau destul de murdarei de pamant, plus ca palaria era plina de ace de brad si frunze, deci am fost nevoita sa le trec cateva secunde prin jet rece de apa.
Mai multe retete de paste, simple si delicioase le gasiti mai jos. Click pe numele retetei ca sa vedeti cum se preparara.
- Paste cu ton si lamaie
- Tagliolini de casa cu cerneala de sepie si somon
- Tagliatelle integrale cu pesto de patrunjel
Paste fettuccine cu galbiori – Ingrediente 2 persoane
- 200 g paste proaspete fettuccine
- 300 g galbiori
- 2 linguri ulei de masline
- 2 catei usturoi in coaja, usor zdrobiti cu lama unui cutit
- 1 ardei mic iute uscat iute (optional)
- 50 ml vin alb demisec
- 1 lingura patrunjel tocat
- 50 g parmezan ras
- piper proaspat macinat
- sare dupa gust
Paste cu ciuperci galbiori – Preparare pas cu pas
- Pentru inceput, umplem o oala cu apa, adaugam 1 lingurita de sare si o punem pe foc.
- Curatam ciupercile, apoi le taiem in feliute potrivite. Daca galbiorii sunt foarte mici, ii lasam intregi.
- Punem uleiul intr-o tigaie, adaugam cateii de usturoi si ardeiul uscat.
Daca nu va doriti un gust picant, curatati semintele ardeiului inainte sa il adaugati in tigaie.
- Le sotam 1-2 minute pe foc mediu, apoi eliminam ardeiul si adaugam ciupercile. Daca doriti, puteti sa scoateti si usturoiul, dar eu il las pana la sfarsitul prepararii.
- Le sotam 1-2 minute, apoi adaugam vinul alb. Dupa ce s-a evaporat, condimentam galbiorii cu sare si piper dupa gust si adaugam si patrunjelul tocat marunt.
- Lasam galbiorii pe foc mic spre mediu, cca 6-7 minute, sau pana cand s-a evaporat apa lasata de acestia.
- Intre timp sigur a inceput sa fiarba apa, asadar adaugam pastele si le fierbem 2-3 minute daca sunt paste de casa proaspete sau, daca folosim paste cumparate, le fierbem conform instructiunilor de pe cutie.
- Scoatem pastele din oala si le punem in tigaie. Adaugam cca 50 ml din apa in care au fiert pastele si parmezanul ras. Amestecam pe foc mediu, cca 1-2 minute sau pana cand se formeaza un sos cremos.
- Servim pastele imediat. Eu adaug mereu putin ulei de masline in farfuria cu paste. Pofta buna!
Am încercat rețeta de paste cu ciuperci galbiori și a fost absolut delicioasă! Ciupercile proaspete din pădure au adăugat o aromă unică care a transformat complet felul de mâncare. Mulțumesc pentru sfaturile utile privind curățarea ciupercilor și pentru rețeta pas cu pas. A fost ușor de urmărit și rezultatul a fost un succes garantat. Abia aștept să încerc și alte rețete de pe blogul tău!