Madeleine cu ciocolata, reteta video simpla si rapida
Madlene cu ciocolata si portocala. Reteta video si reteta text cu poze pentru cele mai pufoase si aromate madlene (madeleine) cu ciocolata.
Unt, faina, oua si zahar sunt ingredientele madlenelor clasice, aceste mici prajituri, coapte in forme concave care seamana cu cochilia scoicilor. Madlenele au un gust irezistiibil, sunt pufoase si nu se fac deloc greu, veti vedea in reteta de mai jos. Va spun doar ca este foarte greu sa mancati doar o madlena, mai ales daca aveti langa ele si o ceasca de cafea sau ceai.
Reteta de madlene cu ciocolata si portocala este foarte simplu de facut, iar rezultatul putin spus delicios.
Cate ceva despre madlene (madeleine)
Originea madlenelor, asa cum se intampla cu alte preparate celebre de patiserie, nu este foarte sigura. Exista insa o legenda care ne spune ca acest desert a fost creat de Madeleine Paulmier, o patisera din secolul al XVIII-lea. Cand Ludovic al XV-lea a gustat aceste mici madlene, a hotarat sa numeasca dulciurile in cinstea ei.
Insa, madlenele au devenit faimoase in toata lumea, datorita romanului lui Proust „In cautarea timpului pierdut” unde autorul, dupa ce a mancat o petite madeleine, isi aminteste de intreaga copilarie..
Iata mai jos si reteta clasica de madlene. Click pe link pentru reteta video si reteta text de madeleine clasice.
Madlene cu ciocolata – RETETA VIDEO
Madlene cu ciocolata si portocala – RETETA TEXT
Ingrediente madeleine cu ciocolata – 16 bucati
- 130 g faina
- 2 oua
- 4 g praf de copt
- 125 g zahar tos fin
- 125 g unt topit
- 20 g cacao
- 30 ml suc proaspat de portocala
- 1 portocala mare (doar coaja rasa)
- 1 varf cutit sare
Madlene pufoase cu ciocolata si portocale – Preparare pas cu pas
- Punem ouale, zaharul si sarea intr-un vas si mixam pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare.
- Adaugam sucul si coaja de portocala si amestecam pana la omogenizare.
- Amestecam faina, cacaua si praful de copt si le cernem in amestecul de oua si zahar. Amestecam cu grija, de jos in sus.
- La sfarsit punem in compozitia madlenelor, untul topit rece si amestecam pana la omogenizare.
- Acoperim vasul cu folie de plastic si il punem in frigider pentru 30 de minute.
Pentru un gust si un aspect desavarsite, trebuie sa lasam madlenele in frigider pentru 30 de minute. Nu va faceti probleme daca aluatul va fi mai dens dupa repaus. Va ajutati cu o lingura sa il asezati in forme si veti vedea ca dupa coacere, veti obtine madlene perfecte.
- Ungem formele cu putin unt moale si le umplem pe trei sferturi cu aluat.
- Coacem madlenele cu ciocolata in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 10 minute, nu mai mult.
- Cand madlenele au format acea mica „cocoasa” specifica, sunt coapte.
Oricum, va recomand sa faceti testul cu scobitoarea inainte de a le scoate din cuptor. Fiecare cuptor are timpii lui de coacere.
- Le lasam sa se raceasca cateva minute in tava, apoi le scoatem si le asezam pe un gratar unde le lasam sa se raceasca complet.
- Daca doriti, puteti sa le inmuiati partial in ciocolata topita si sa le pudrati cu nuci tocate, asa cum am facut eu. Cel mai simplu este sa le pudrati cu putin zahar vanilat si sa le gustati langa o ceasca de ceai sau cafea. Pofta buna!
O retata foarte gustoasa. Combinatia de ciocolata cu portocale este perfecta.