Sos caramel lichid cu suc de portocala, reteta simpla si rapida
Sos caramel lichid, o reteta delicioasa pentru inghetata, creme la pahar. Pas cu pas reteta de caramel pentru dulciuri.
Vara, cand caldura ne stoarce toata energia si ne taie cheful de gatit, la mare cautare sunt retetele simple si rapide care nu necesita o preparare lunga. Cat despre dulciuri, cele fara coacere sunt preferatele tuturor, inghetata, cremele la pahar si fructele. Cel putin noi cu asta ne delectam cand temperatura sare de 40°C. Pentru ca astazi voi face panna cotta, m-am gandit sa pregatesc si un sos de caramel lichid. Eu ador caramelul! Imi place la nebunie acest gust.
Sosul caramel este o reteta de baza din patiserie, gustul usor amarui se potriveste de minune cu preparatele cu vanilie sau ciocolata. Si pentru ca se face atat de usor, va invit si pe voi sa il incercati. Eu am folosit zahar brun, dar iese de minune si cu zahar alb. Daca nu va place sucul de portocala, il puteti inlocui cu aceeasi cantitate de apa.
Iata mai jos cateva retete de vara pe care le puteti incerca alaturi de acest delicios sos caramel.
Caramel lichid pentru inghetata si alte dulciuri – Ingrediente (cca 200 g)
- 200 g zahar
- 100 ml suc de portocala
- semintele unei pastai de vanilie (optional)
Sos caramel lichid cu suc de portocala – Mod de preparare
- Incalzim o craticioara antiaderenta, neunsa cu nimic, pe foc mediu.
- Cand s-a incalzit, adaugam 2 linguri de zahar (din cantitatea totala) si il lasam sa se topeasca.
- Dupa ce zaharul s-a topit, adaugam zaharul ramas si il lasam sa se topeasca complet, pe foc mic, fara sa il amestecam.
- Intr-o alta craticioara, fierbem sucul de portocala, amestecat cu semintele unei pastai de vanilie, la foc mediu.
Este important sa fierbeti sucul de portocala, pentru ca daca il adaugati rece peste caramel, acesta din urma, in loc sa se amestece cu el, s-ar solidifica.
- Il adaugam peste zahar si amestecam. Fierbem sosul caramel, la foc mic spre mediu, pentru cca 1-2 minute, amestecand continuu.
Mare atentie: zaharul se caramelizeaza la aproximativ 140°C, in timp ce sucul de portocala atinge fierberea la o temperatura mai mica, asa ca atunci cand combinam sucul cu caramelul este foarte probabil ca diferenta de temperatura sa provoace niste stropi. Prin urmare, protejati-va mainile si bratele cu manusi de bucatarie.
- Stingem focul si continuam sa amestecam pana cand sosul devine omogen si nu mai sunt bucatele de zahar in el. Il lasam sa se raceasca complet, apoi il putem folosi. Pofta buna!
Cum se pastreaza sosul caramel lichid?
- Sosul de caramel poate fi pastrat la temperatura camerei, intr-un borcan inchis, timp de aproximativ 1 luna.