Tarta rustica cu smochine


Tarta cu smochine proaspete si nuci, reteta rustica desert de toamna

Tarta rustica cu smochine este absolut divina! Aluatul fraged de casa, crema de unt si nuci si smochinele proaspete se combina minunat in aceasta tarta. Daca nu aveti smochine, sa stiti ca iese foarte gustoasa si cu prune, caise, afine, mure, visine, cirese, in general cu orice fruct care nu este prea zemos. Dar eu va recomand sa o incercati cu smochine, verzi sau negre, important este sa fie bine coapte. O sa vedeti ce gust minunat va avea aceasta simpla tarta frageda.

Am facut acest desert de toamna zilele trecute si pentru ca aveam si niste inghetata de vanilie in congelator, am mancat o felie de tarta usor calduta cu inghetata. Ce sa mai spun, a fost o minune. Neaparat sa o incercati pentru ca stiu sigur ca o sa va placa mult. Se poate manca usor calduta sau rece si se conserva in frigider, intr-un recipient ermetic, 3-4 zile. Nu cred ca o sa va ramana, dar in cazul in care mai salvati cateva bucatele de tarta, se pastreaza de minune in frigider.

Bun, acum sa vedem cum se face aceasta tarta cu smochine, e joaca de copii, deci o reteta simpla si rapida, accesibila oricui. Smochine am vazut in lanturile mari de magazine in Bucuresti, deci nu cred sa fie nicio problema sa nu aveti de unde sa le cumparati.

Si daca si voua va plac aceste fructe, iata alte propuneri de retete simple cu smochine:

Tarta rustica cu smochine – Ingrediente pentru o tarta de cca 26 cm Ø

Aluat fraged pentru tarta – Ingrediente

  • 200 g faina
  • 25 g zahar tos fin
  • 120 g unt foarte rece
  • 1-2 linguri apa foarte rece
  • 1 varf cutit sare

Umplutura de nuci si unt – Ingrediente

  • 1 ou
  • 50 g nuci macinate fin
  • 100 g zahar
  • 60 g unt moale
  • 40 g faina
  • 1 pastaie de vanilie (doar semintele)
  • 4-5 smochine proaspete
  • 1 galbenus+2 linguri de lapte (pentru uns marginile tartei)

Aluat fraged pentru tarta – Preparare pas cu pas

  • Punem untul rece in robot, taiat in bucatele, adaugam zaharul, sarea si faina. Actionam robotul la viteza medie pana obtinem un aluat sfaramicios.

Nu va speriati daca in acest stadiu aluatul nu se leaga. Dupa ce vom adauga apa, aluatul va deveni omogen.

  • Adaugam apa foarte rece si mixam in continuare, la viteza medie, pana cand devine omogen. Scoatem aluatul din robot, ii invelim intr-o folie de plastic si il aplatizam. Il punem in frigider pentru 60 de minute.

Umplutura de nuci si unt pentru tarta rustica cu smochine – Preparare pas cu pas

  • Punem untul moale, zaharul, semintele pastaii de vanilie si nucile macinate fin in robot si mixam pana cand obtinem o compozitie omogena. Adaugam oul si faina si mixam in continuare pana cand umplutura devine cremoasa.

Tarta rustica cu smochine – Asamblare pas cu pas

  • Pudram usor blatul de lucru cu faina si intindem aluatul intr-o foaie de cca 26 cm Ø si 1 cm grosime. Rulam foaia de aluat fraged pe facalet (facaletul trebuie sa fie pudrat cu faina, astfel incat aluatul sa nu se lipeasca de el) si apoi o mutam cu grija in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt. Desfacem foaia de pe facalet direct in tava tapetata. Decupam marginile. astfel incat sa obtinem o foaie rotunda.

aluat tarta preparare

  • Ungem foaia cu umplutura, avand grija sa lasam liberi cam 3-4 cm din margini.

tarta cu smochine preparare

  • Taiem smochinele in feliute potrivite (2-3 cm grosime) si le asezam, din loc in loc, peste umplutura. Apasam fiecare felie de smochina astfel incat sa intre putin in umplutura.

tarta cu smochine preparare

  • Indoim marginile de aluat ramase neunse peste umplutura. Ungem marginile cu amestecul de galbenus si lapte.

tarta rustica smochine preparare

  • Coacem tarta in cuptorul preincalzit la 180°C, 35-40 minute, sau pana cand se rumeneste uniform.
  • Servim tarta rustica cu smochine, usor calduta, cu inghetata de vanilie sau sos de vanilie. Este excelenta si rece, o minunatie de gust! Puteti pudra tarta cu zahar pudra, daca doriti sa fie mai dulce.

tarta rustica cu smochine detaliu

Pofta buna!

 

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Tarta rustica cu smochine
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

5 comentarii la “Tarta rustica cu smochine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor