Baclava cu nuca, desert traditional turcesc
Baclava turceasca, un desert divin cu multa nuca si foi subtiri de placinta. Reteta pas cu pas de Baklava, desert simplu de casa.
Cred ca au trecut mai bine de 15 ani de cand nu am mai facut baclava. Era desertul preferat al tatalui meu si una dintre retetele pe care am invatat sa le prepar inca din copilarie. Se face foarte simplu si rapid, iar daca va plac dulciurile cu adevarat dulci (baclavaua contine o cantitate destul de mare de zahar), va recomand cu drag sa o incercati.
Baclava – desert traditional turcesc
Baklava este un desert de origine turca larg raspandit in multe tari din Orientul Mijlociu si in zona balcanica, precum Albania si Grecia, unde intalnim forme si umpluturi diferite. Este un desert foarte dulce realizat cu foi subtiri de placinta, unse cu unt, sirop de zahar, umplutura de nuca sau migdale, dar si fistic, conform traditiei turcesti. Baclavaua este un desert care in trecut se facea doar de sarbatori. Foile se faceau in casa, asadar timpul de preparare era destul de lung si migalos. Daca cumparam foile de placinta din magazin, timpul se reduce considerabil si ne putem bucura intr-un timp relativ scurt de acest minunat desert turcesc.
Sfaturi pentru o baclava delicioasa
Una dintre reguli pentru a obtine o baclava gustoasa este sa turnam siropul rece peste baclavaua fierbinte si dupa ce se raceste, la temperatura camerei, sa o punem in frigider pana a doua zi. In acest fel se va insiropa exact cum trebuie.
Haideti sa vedem cum se face acest desert cu nuca si foi de placinta, o reteta pe care am invatat-o de la tati si pe care o iubesc foarte foarte mult.
Daca va plac prajiturile cu nuca, va recomand urmatoarele retete:
Baclava turceasca cu nuca – Ingrediente (tava 30×28 cm)
- 16 foi subtiri de placinta
- 400 g miez de nuca macinat
- 250 g unt (82% grasime)
Sirop pentru baclava – Ingrediente
- 600 ml apa
- 500 g zahar tos fin
- 1 lamaie mica (doar zeama)
Baclava turceasca cu nuca – Mod de preparare pas cu pas
- Incepem cu prepararea siropului. Acesta trebuie sa se raceasca inainte sa il turnam peste baclava.
- Punem intr-o cratita apa si zaharul, pe foc mediu, si fierbem cca 15 minute. Zaharul trebuie sa fie complet topit, iar siropul sa fie bine legat.
- Stingem focul, adaugam zeama de lamaie si lasam siropul sa se raceasca la temperatura camerei.
- Topim untul la bain-marie si il lasam sa se raceasca pana cand este usor caldut.
- Desfacem pachetul de foi de placinta. Ungem tava cu putin unt topit si adaugam prima foaie. O ungem si pe ea cu unt, apoi adaugam a doua foaie si tot asa pana cand obtinem un strat de 8 foi.
Fiecare foaie se unge cu unt, nu uitati acest lucru. Acoperiti foile de placinta ramase in pachet, cu un servet de bumbac. Acestea, fiind foarte subtiri, au tendinta sa se usuce foarte repede. Deci imediat dupa ce folositi o foaie, le acopeiriti pe cele ramase ca sa nu se usuce.
- Punem nuca macinata peste primul strat format din cele 8 foi de placinta si o presam bine.
- Punem peste stratul de nuca o alta foaie, o ungem bine cu unt, apoi o a doua foaie, si ea unsa cu unt, si tot asa pana obtinem stratul superior format din 8 foi, toate unse intre ele cu unt.
Asadar avem un prim strat din 8 foi, umplutura de nuca, si stratul superior format si el tot din 8 foi. Nuca poate fi macinata foarte foarte fin. Mie imi place sa simt mici bucatele de nuca in baclava.
- Ungem ultima foaie cu untul ramas, apoi taiem baclavaua in cubulete mici. Fiind un dulce foarte dulce, va recomand sa taiati cubulete de maxim 4-5 cm.
- Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180°C, pe a doua treapta, si coacem baclavaua cca 25 minute sau pana cand se rumeneste frumos.
- Scoatem tava din cuptor si turnam imediat siropul rece peste baclavaua fierbinte. Avem grija sa distribuim uniform siropul, astfel incat sa se insiropeze bine prajitura. Daca dorim, putem orna fiecare patratel de baclava cu putina nuca macinata sau fistic macinat.
- Lasam minunata noastra baclava cu nuca sa se raceasca la temperatura camerei. Dupa ce s-a racit, o acoperim cu folie de aluminiu si o punem in frigider pana a doua zi.
- O servim cu pofta! Merge de minune cu un ceai fierbinte. Este un deliciu pe care trebuie sa il incercati. Pofta buna!
Draga D-na Laura
In primul rind nu stiu daca v-am mai scris asa pe net. Nu ma cunoasteti nu va cunosc.
Sint plecata in alta tara si nu avem cum. Vreau sa va spun si eu pe anul acesta:
La Multi Ani! pe 2022. si cu retete cit mai bune. As mai vorbi cu d-ra dar trebuie sa
inchid. Imi iau bun ramas si ne mai vedem pe net. Larevedere!
Draga Mihaela, ma bucur sa te cunosc. Iti doresc un an minunat, cu multa sanatate!
In loc de zahar, se poate pune miere? Si daca da, ce gramaj? 🙂
Bunaseara D-na Laura Adamache nu am cum sa va sciu acum, deoarece sint pe punct de plecare. Sint in tren si nu am cum sa va scriu. De scris v-am scris din casa mai repede.
Am sa vamai scriu cind ajung acolo. La revedere!
Am făcut și eu această baclava însă mi s-a părut că este foarte acră. Cred că dacă aș fi pus mult mai puțină zeamă de lămâie ar fi fost ok. În rest, te urmăresc cu drag. Am făcut o grămadă de rețete de-ale tale și pe care le-am continuat să le fac. 🙂
Am făcut baclava cu aceasta rețetă și a ieșit perfect! Îți mulțumesc pentru rețetă dar în special pentru Secretul siropului rece peste baclavaua fierbinte!
Urmăresc și folosesc rețetele toate de mult timp. Felicitări pentru tot ce faci!
O gătesc și eu imediat
Am făcut rețetă aceasta de baclava și are gust foarte tare a unt ,am respectat rețeta ce as putea face