Va propun astazi cea mai gustoasa si rapida reteta de lipii la tigaie cu ton si mozzarella! Eu le fac foarte des, mai ales cand nu am prea mult timp de gatit . Aceste lipii sunt bune atat calde, cat si reci. Lipiile sunt crocante, iar prepararea aluatului nu dureaza mai mult de 5 minute.
Mie imi plac mult cu un topping de ton, mozzarella, rosii si un pic de oregano. Sunt atat de bune! Pentru lipii crocante, va recomand sa intindeti foile subtiri, cca 6-7 mm grosime. Nu va faceti probleme, aluatul se intinde atat de usor, chiar o sa va faca placere sa lucrati cu el.
Puteti sa faceti lipiile rotunde, eu le fac mereu ovale si nu le decupez ca sa aiba o forma perfecta. Imi place sa las fiecare lipie exact asa cum iese din facalet.
Deci haideti sa vedem impreuna cum se fac aceste minunate lipii cu ton file Lotka, rosii, mozzarella si oregano.
O alta reteta de lipii pe care va propun sa o incercati este cea de lipii intregrale la gratar. Click AICI pentru reteta pas cu pas de lipii.
Lipii la tigaie cu ton si mozzarella (4 lipii)
Aluat lipii rapide la tigaie
- 150 g faina
- 10 ml ulei de masline (1 lingura)
- 4 g praf de copt
- 80 ml apa
- ½ lingurita de sare
Topping lipii la tigaie – Ingrediente
- 1 conserva ton file Lotka, in suc propriu (200g)
- 6-7 rosii cherry
- 150 g mozzarella
- oregano uscat (dupa gust)
Aluat de lipii cu praf de copt – Preparare pas cu pas
- Punem intr-un vas faina si praful de copt si amestecam. Adaugam uleiul de masline, sarea si apa si framantam pana obtinem un aluat compact.
- Il invelim in folie de plastic alimentara si il lasam sa se odihneasca, la temperatura camerei, pentru cca 15-20 de minute.
Topping cu ton, rosii si mozzarella – Preparare pas cu pas
- Scurgem tonul file Lotka, taiem rosiiile si mozzarella in bucatele potrivite.
Daca folositi mozzarella proaspata, o lasati sa se scurga, intr-o sita, cca 30 de minute inainte sa o taiati. Eu am folosit mozzarella pentru pizza care este mai uscata, perfecta pentru retete de lipii, pizza si focaccia.
- Asezam aluatul pe planul de lucru, pudrat usor cu faina, si il impartim in 4 bucati egale.
- Intindem fiecare bucata de aluat intr-o foaie subtire de cca 6-7 mm grosime. Lipiile nu rebuie sa aiba neaparat o forma perfecta, asa cum am spus mai sus.
- Punem pe foc mediu o tigaie antiaderenta si cand s-a incalzit foarte bine (cca 2-3 minute) adaugam lipiile in tigaie. Mie mi-au intrat cate 2 lipii deodata.
Tigaia NU se unge cu nimic. Ca sa nu se lipeasca lipiile, va recomand o tigaie antiaderenta.
- Prajim lipiile, pe foc mediu, cca 1-2 minute pe o parte, apoi le intoarcem si adaugam toppingul: cateva bucatele de mozzarella, tonul file rupt in bucatele mai mici, rosiile si oregano dupa gust.
- Acoperim imediat tigaia, reducem focul la minim si coacem lipiile inca 3-4 minute sau pana cand mozzarella s-a topit complet.
- Le scoatem din tigaie si le gustam cu pofta. Sunt foarte bune calde, dar si reci sunt foarte gustoase.
- Pofta buna!