Placinta umpluta, aperitiv simplu de facut, cu aluat pufos
Focaccia umpluta, placinta italiana cu legume si peste. Pas cu pas reteta de aluat de focaccia.
Este minunata aceasta focaccia umpluta cu masline, cascaval si macrou file! Noi am mancat-o la pranz, dar am pastrat cateva bucati si pentru micul dejun. A fost la fel de pufoasa si gustoasa si a doua zi. Am folosit file de macrou Lotka in ulei de floarea soarelui, dar daca doriti il puteti inlocui cu ton file Lotka. Am facut aceasta focaccia si cu ton si cu macrou, este delicioasa in ambele variante.
Aluatul de focaccia este foarte simplu si rapid, puteti sa il folositi pentru pizza sau pentru alte tipuri de focaccia, chiar si pentru chifle este minunat. Am facut aceasta focaccia pufoasa cu masline verzi picante, dar sigur ca sunt foarte bune si cele negre, fara samburi.
Fileul de macrou Lotka, in ulei de floarea-soarelui imi place foarte mult deoarece nu contine E-uri si nici conservanti si mi se pare perfect pentru aceasta reteta.
→ MAI MULTE RETETE DE FOCACCIA AICI
Focaccia umpluta cu masline, cascaval si macrou – Ingrediente (tava 30×32 cm)
Aluat de focaccia – Ingrediente
- 400 g faina
- 260 ml apa
- 4 g drojdie uscata/10 g drojdie proaspata
- 1 lingura ulei de masline
- ¼ lingurita mica zahar
- ½ lingurita sare
Umplutura focaccia pufoasa – Ingrediente
- 1 conserva file de macrou Lotka, in ulei de floarea-soarelui (115g)
- 125 g cascaval clasic
- 6-7 masline picante mari verzi/masline negre
- 2 linguri ulei de masline (pentru uns focaccia)
- Masline verzi + rosii cherry + oregano (pentru ornat focaccia)
Aluat pufos de focaccia umpluta – Preparare pas cu pas
- Punem faina in vasul robotului, adaugam zaharul si drojdia uscata si amestecam.
- Adaugam apa usor calduta (nu fierbinte!) si uleiul de masline si framantam pana cand aluatul capata putina consistenta. In acest moment adaugam si sarea si framantam pana cand aluatul devine elastic (cca 10 minute).
- Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si lasam aluatul sa dospeasca, intr-un loc cald, pentru cca 2 ore sau pana cand isi dubleaza volumul.
Preparare pas cu pas focaccia cu masline, cascaval si macrou
- Rasturnam aluatul pe planul de lucru si il impartim in doua bucati egale.
- Ungem tava cu putin ulei de masline si intindem prima bucata de aluat. Recomand sa intindeti aluatul cu mana, nu cu facaletul. O sa dureze putin mai mult, dar focaccia o sa fie atat de pufoasa!
- Asezam peste foaia de aluat cascavalul taiat in bucati (il puteti da si prin razatoare, daca doriti), adaugam macroul Lotka file, scurs, si maslinele taiate in bucati potrivite.
- Intindem a doua bucata de aluat, pe planul de lucru si acoperim focaccia. Sigilam bine marginile celor doua foi astfel incat sa nu iasa umplutura in timpul coacerii.
- Ungem focaccia cu ulei de masline, o pudram cu oregano si asezam din loc in loc, jumatati de masline si rosioarele cherry taiate.
- Coacem focaccia in cuptorul preincalzit la 200°C, pentru cca 30 de minute sau pana cand suprafata s-a rumenit uniform.
- Scoatem tava din cuptor, lasam focaccia sa se racoreasca putin, cca 5 minute, apoi o taiem in bucati si o servim.
Este foarte pufoasa! Pofta buna!
Aluatul este deja la dospit….. O să scriu rețeta și la mine pe blog, cu permisiunea ta. Te îmbrățișez cu drag, o zi frumoasă <3
Steluta draga, te imbratisez mult de tot!