Cozonac pufos cu mac, reteta pas cu pas de cozonac care se rupe in fasii
Cozonac cu mac, reteta de casa de cozonac de sarbatori cu umplutura de mac. Pas cu pas reteta de cozonac pufos de Craciun. Aluat de cozonac cu mac macinat care se rupe in fasii.
Nu imi vine sa cred ca pana acum nu am postat o reteta de cozonac cu mac, preferatul meu. In copilarie doar eu eram fan mac, asa ca tati imi facea un mic cozonac special pentru mine, cu umplutura aromata de mac, coaja de lamaie rasa si vanilie. Era micul meu cozonac pe care il savuram singura, cu cea mai mare pofta, in zilele de sarbatoare. Sigur ca gustam si cate o felie de cozonac cu nuca, dar de pufosul meu cu mac nu se atingea nimeni.
Luna trecuta fratele meu m-a intrebat ce sa imi puna in pachetul de Craciun si ce credeti ca i-am raspuns? Mac, desigur! Toate retetele dulci sau sarate cu mac sunt preferatele mele. Primul pe lista, cu macul primit, de la mii de km distanta, a fost acest cozonac pufos care se rupe in fasii. Daca doriti, puteti sa puneti si cateva cubulete de rahat in umplutura, dar personal prefer cozonacul doar cu mac.
Reteta de aluat pentru cozonac poate fi folosita si pentru alte umpluturi (cu nuca, cacao, rahat). Este un aluat simplu si rapid pe care il pot face chiar si cei care nu au facut niciodata cozonac.
Daca acum multi ani framantam cozonacul manual, acum m-a ajutat Mixerul planetar Heinner HPM-600RD. In timp ce el framanta cuminte aluatul, eu am avut timp sa ma ocup de alte treburi in casa. Si cate treburi sunt de facut inainte de Craciun, nu-i asa?
Mixerul planetar Heinner HPM-600RD are o putere de 600W si 7 viteze. Omogenizeaza perfect ingredientele, iar miscarea eliptica permite mixerului sa atinga toate unghiurile bolului pentru ca amestecul sa fie realizat corect si integral.
Are 3 accesorii: tel din inox, carlig si paleta din aluminiu turnat. Bolul din inox de 5L este rezistent, incapator si potrivit pentru orice amestec, de la baterea oualor, la framantarea painii sau aluatului pentru prajituri. Mixerul planetar dispune de un sistem de siguranta si de un sistem anti-alunecare, pentru stabilitate la nivel maxim.
Si acum sa ne apucam sa framantam cu spor acest aluat pentru cel mai bun cozonac cu mac!
Cozonac cu mac, reteta de casa – Ingrediente (1 cozonac)
- 400 g faina
- 75 g zahar
- 60 g unt
- 15 g drojdie proaspata
- 1 ou intreg
- 1 galbenus de ou
- 150 ml lapte
- 2 linguri coaja rasa de portocala
- 1 lingurita extract lichid de vanilie
- 3 g sare
Umplutura cu mac pentru cozonac pufos – Ingrediente
- 200 g mac macinat
- 125 g zahar
- 125 ml lapte
- 20 g unt moale
- 1 lingura extract lichid de vanilie
- 1 lingura coaja rasa de lamaie
- 1 albus de ou
- seminte de mac + 1 galbenus + 2 linguri de lapte (pentru uns cozonacul si decor)
Preparare aluat pufos de cozonac – Pas cu pas
Cum se prepara maiaua pentru cozonac?
- Punem drojdia intr-un vas, adaugam 1 lingurita de zahar (din cantitatea de zahar din reteta) si frecam pana cand drojdia se lichefiaza. Adaugam tot laptele, usor caldut (atentie! laptele trebuie sa fie doar usor caldut, nu fierbinte) si amestecam. In amestecul obtinut, punem 2 linguri de faina (din cantitatea totala de faina) si amestecam pana la omogenizare.
- Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si lasam maiaua sa dospeasca, 15 minute, intr-un loc caldut.
Cum facem aluatul de cozonac pufos?
- Intr-un vas micut, amestecam oul, galbenusul si sarea.
- Topim untul, apoi il lasam sa se raceasca.
- Punem faina in vasul mixerului planetar si adaugam peste faina maiaua dospita.
- Framantam la viteza medie pana cand aluatul capata consistenta (2-3 minute), apoi adaugam mixul de ou si galbenus si framantam in continuare, 2-3 minute.
- Adaugam zaharul, untul rece topit, coaja de portocala si vanilia si framantam pana cand aluatul este perfect elastic. In cca 15-20 de minute, la viteza medie, aluatul devine perfect elastic.
- Punem aluatul intr-un vas usor uns cu ulei si il lasam sa dospeasca, intr-un loc caldut, pana cand isi dubleaza volumul, nu mai mult.
Umplutura de mac pentru cozonac – Preparare pas cu pas
- Punem macul macinat intr-o craticioara, adaugam zaharul, laptele, untul, coaja de lamaie si extractul de vanilie.
- Fierbem amestecul pe foc mic, cca 20 de minute, amestecand regulat, pana cand obtinem o compozitie cremoasa.
- Stingem focul si lasam umplutura sa se raceasca complet.
- Batem albusul de ou pana obtinem o spuma pufoasa si il adaugam in umplutura rece.
- Amestecam cu grija de jos in sus pana la incorporarea completa.
Cum formam deliciosul nostru cozonc pufos cu mac?
- Ungem planul de lucru cu putin ulei si rasturam aluatul dospit. Il impartim in doua bucati egale.
- Intindem fiecare bucata de aluat (cu mana, nu cu facaletul), intr-o foaie lunga cat forma in care vom coace cozonacul.
Eu am folosit o forma de 35×14 cm.
- Distribuim, in mod egal, umplutura pe fiecare bucata de aluat.
- Rulam bucatile de aluat umplute, apoi le rasucim, astfel incat sa le dam forma specifica de cozonac impletit.
- Asezam cu grija cozonacul cu mac in forma tapetata cu hartie de copt si il lasam sa dospeasca, intr-un loc caldut, pentru 40 de minute.
- Dupa ce a dospit, il ungem cu amestecul de galbenus si lapte si il pudram cu semintele de mac.
- Coacem cozonacul cu mac, in cuptorul preincalzit la 180°C, pe treapta a doua a cuptorului, program traditional (cu caldura si de jos si de sus), pentru cca 45 minute sau pana cand suprafata este frumos rumenita.
Daca suprafata se rumeneste prea mult, putem sa acoperim cozonacul, dupa minim 25 de minute, cu folie de aluminiu.
- Il scoatem din cuptor, indepartam foaia de copt si il asezam pe o parte pe un gratar. Dupa cca 10 minute, il intoarcem pe cealalta parte si il lasam sa se raceasca.
- Il feliem si il servim cu cea mai mare pofta!
Sarbatori linistite!
Multumesc mult!
Am făcut cozonacii după aceasta rețetă și sunt delicioși.
Sărbători fericite și un nou an cu sănătate și bucurii!
Sa va fie de bine, draga mea!
E super bun !
Multumesc pentru reteta. Am facut si eu cozonacul, dar pe langa mac am pus rahat si cacao.
Sa va fie de bine, draga mea!
Care e rolul albusului de ou in compozitia de mac? Se leaga mai bine? Am incercat o reteta, fara albus de ou in crema de mac. Gustos, insa cand il tai se „destrama”. Nu stiu daca asta o fi cauza. Multumesc pentru lamurire! 🙂
Draga mea, da, albusul leaga compozitia.
Aveti optiune si pentru drojdie uscata? Multumesc!
Bună Laura,
Am o intrebare , cum se macină macul, în piuă?
Daniela, da, se poate macina in piua, la robot sau la rasnita de cafea.
O reteta extraordinara, cozonacul a iesit exact asa cum ai spus,,,, se rupe in fasii, multumesc pentru toate retetele din care m-am inspirat si care mi-au iesit perfect
Sa va fie de bine, draga mea!
As face,dar cu mai puțin zahar în compoziție,oare afectează creșterea?
Georgiana, nu afecteaza cresterea.
Este primul cozonac care imi place cum a ieșit. Am folosit faina manitoba și am respectat indicația cu privire la programul cuptorului. A ieșit un cozonac foarte pufos.
Cu mult drag! Ma bucur tare mult ca ti-a placut!
Aveti optiune si pentru drojdie uscata!
Delia, poti inlocui drojdia proaspata cu 5 g drojdie uscata.