Paste cu ton si sos de busuioc, reteta italiana de paste
Paste cu ton si pesto de busuioc, o reteta lejera de paste cremoase cu ton, sos de busuioc si seminte de pin. Reteta italiana de paste penne, ingrediente si preparare pas cu pas.
Una dintre retetele preferate de paste este cea cu pesto de busuioc, ton si samburi de pin. Este atat de gustoasa aceasta combinatie, neaparat trebuie sa o incercati si voi.
Pesto de busuioc (pesto genovese) este un sos italian, in special folosit pentru paste, gnocchi, bruschette, dar si pentru preparate pe baza de carne sau peste. Ingredientele principale sunt busuioc proaspat, ulei de masline, parmezan si seminte de pin. Semintele de pin se pot inlocui cu migdale, sau, pentru un sos cu un gust mai pronuntat, cu nuci sau alune de padure.
Reteta de paste cu pesto este foarte simplu de facut, iar gustul lor este putin spus delicios. Am folosit o conserva de ton bucati Lotka in ulei de floarea-soarelui, una dingtre conservele mele preferate marca Lotka. Conservele Lotka nu contin E-uri si nici conservanti, le puteti folosi cu incredere pentru preparate gustoase si usor de preparat.
Paste cu ton si pesto de busuioc – Ingrediente (2 persoane)
- 250 g paste (eu am folosit penne)
- 1 conserva ton bucati Lotka in ulei de floarea-soarelui (160g)
- 2 linguri de ulei din conserva de ton Lotka
- 100 g pesto de busuioc
- 20 g samburi de pin
- 1 catel de usturoi
- sare dupa gust
Sos de busuioc (pesto genovese) – Ingrediente pentru 100 g pesto
- 25 g frunze proaspete de busuioc
- 40 g parmezan ras
- 10 g samburi de pin/migdale/nuci/alune de padure
- 60 ml ulei de masline
- 1 catel mic usturoi
- sare dupa gust
Sos de busuioc – Preparare pas cu pas
Traditional, pesto genovese se face la mojar, dar il putem prepara si la robot.
- Punem in robot frunzele de busuioc, samburii de pin, usturoiul tocat marunt, parmezanul si uleiul de masline. Mixam, la viteza mica, in reprize de 5-6 secunde, pana cand capata o consistenta cremoasa. Daca doriti, puteti adauga sare, dar cu grija pentru ca parmezanul este deja sarat.
Paste cu ton, pesto si seminte de pin – Preparare pas cu pas
- Punem pe foc mediu o tigaie antiaderenta si adaugam samburii de pin. NU adaugam ulei in tigaie. Ii prajim cca 2 minute, apoi ii punem intr-o farfurie tapetata cu hartie absorbanta de bucatarie si ii lasam sa se raceasca.
- Umplem o oala cu apa si o punem pe foc. In momentul in care apa incepe sa fiarba, adaugam 1 lingurita plina cu sare si pastele. Fierbem pastele al dente, conform instructiunilor de pe cutie.
- In timp ce pastele fierb, punem doua linguri de ulei din conserva de ton bucati Lotka, intr-o tigaie antiaderenta, pe foc mic. Adaugam un catel de usturoi curatat, zdrobit cu muchia unui cutit.
- Sotam usturoiul cca 1 minut (atentie mare sa nu se arda, pentru ca uleiul va capata un gust amar), apoi il eliminam si adaugam tonul bucati Lotka.
- Amestecam pe foc mic cca 1 minut, apoi adaugam pastele fierte al dente, pesto de busuioc si cca 50 ml din apa in care au fiert pastele.
- Amestecam cca 2 minute, apoi stingem focul. Punem pastele in farfurie si punem pe deasupra samburii de pin prajiti.
- Servim pastele imediat, sunt delicioase! Pofta buna!
Arata foarte bine ! am sa incerc si eu reteta !
Ma bucur mult ca iti place!