Chiftelute pufoase cu cuscus – aperitiv gustos pentru toata familia
Astazi am pregatit niste chiftele cu cuscus, macrou si dovlecei, absolut delicioase! Eu ador cuscus-ul, il fac foarte des si il mancam, de obicei, ca si garnitura pentru peste, fripturi, mancaruri cu sos, dar si in salate de legume.
Chiftelutele cu cuscus sunt atat de gustoase, nu va pot spune ce consistenta minunata au. Se fac foarte rapid, iar combinatia dintre cuscus si peste, din punctul meu de vedere, este cea mai reusita.
Pentru chiftelutele de astazi am folosit o conserva de file de macrou Lotka, in ulei de floarea soarelui si dovlecei zucchini. Acum este sezonul dovleceilor, deci trebuie sa folosim din plin aceasta minunata leguma in retetele noastre.
Cuscus – ce este si cum se prepara?
Cuscus (in limba romana), couscous (engleza, franceza, italiana), mafltoul (Iordania,Liban), cuscuz (portugheza), se prezinta sub forme sferice de mici dimensiuni si este produs din faina de grau dur. Couscousul face parte din familia fainaoaselor si nu a cerealelor. Datorita aportului caloric redus (150 g calorii/100 g cuscus), il putem manca chiar si in dieta (bineinteles, doar daca dieta pe care o tinem ne permite consumul acestuia).
Se prepara foarte foarte simplu. Cuscusul se cantareste, se pune intr-un vas, iar peste el adaugam exact aceeasi cantitate de apa fierbinte (exemplu 100 g cuscus + 100 ml apa fierbinte). Il acoperim cu un capac si il lasam sa umfle 10 minute. Observam ca dupa repaus, cuscus-ul a absorbit toata apa. Adaugam 1 lingura de ulei de masline si il amestecam cu o furculita, astfel incat sa desfacem boabele de cuscus.
Putem folosi couscous-ul pentru mancaruri cu sos gen tajine, ca si garnitura pentru carne, peste, legume sau in preparate de genul chiftelutelor cu dovlecei si macrou.
Si acum sa vedem cum se fac aceste minunate chiftele cu macrou si dovlecei.
Chiftele cu cuscus, macrou si dovlecei – Ingrediente (14 bucati)
- 100 g cuscus + 100 ml apa fierbinte
- 1 conserva file de macrou Lotka, in ulei de floarea soarelui (115 g)
- 2 dovlecei (100 g dupa curatare) + 2 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 ou mediu
- 50 g parmezan ras
- sare
- piper
- ulei de floarea-soarelui (pentru prajit chiftele)
Ingrediente pentru tavalit chiftelutele inainte de prajire
- 100 g pesmet
- 2 oua medii
Chiftele cu cuscus, peste si legume – Preparare pas cu pas
- Spalam dovleceii, ii stergem si ii taiem in cubulete micute.
- Punem 2 linguri de ulei intr-o tigaie antiaderenta, pe foc mediu. Adaugam cubuletele de dovlecel si le sotam 5-6 minute sau pana cand capata o consistenta al dente.
- Stingem focul, punem dovleceii intr-o sita si ii lasam sa se scurga si sa se raceasca complet.
Preparare cuscus pentru chiftelute pufoase
- Punem cuscus-ul intr-un vas, adaugam 100 ml apa fierbinte si, fara sa il amestecam, acoperim vasul cu un capac.
- Dupa 10 minute, ridicam capacul, adaugam 1 lingura ulei de masline si ¼ lingurita mica sare si amestecam cu furculita.
- Peste cuscus punem cubuletele reci de dovlecel, parmezanul ras, oul, macroul scurs si piper dupa gust.
- Framantam pana obtinem o compozitie bine legata. Gustam si, daca este necesar, adaugam sare dupa gust.
Cum formam si prajim chiftelele pufoase cu cuscus?
- Punem ouale intr-o farfurie si le amestecam cu furculita. Intr-o farfurie separata, punem pesmetul.
- Formam chiftelute cam cat o nuca, le tavalim prin pemet, apoi prin ou si din nou prin pesmet.
- Punem ulei de flaorea soarelui (cam de un deget), intr-o tigaie antiaderenta, pe foc moderat. Cand s-a incins, adaugam chiftelutele si le prajim cate 2-3 minute pe fiecare parte.
- Le mancam calde sau reci, sun atat de bune!
- Mie imi plac aceste chiftele cu putin suc de lamaie, sotul meu le prefera cu ketchup. Pofta buna!