Lasagna cu legume si macrou, reteta italiana simpla pentru pranz
Cu totii stim cat este de gustoasa lasagna, nu-i asa? Desi cea mai cunoscuta lasagna italiana este cea cu sos bolognese, astazi va invit sa incercati o reteta de lasagna cu legume si macrou. Combinatia este atat de reusita, incat nu o sa va opriti din mancat. Bineinteles ca nu lipseste nici sosul bechamel din acest preparat italian, iar mozzarella si ricotta ii dau un gust absolut minunat. Daca nu aveti ricotta, o inlocuiti cu aceeasi cantitate de urda de vaca.
Pentru reteta de lasagna am folosit una dintre conservele mele preferate de file de macrou Lotka, in ulei de floarea-soarelui.
Fileul de macrou Lotka, in ulei de floarea-soarelui imi place foarte mult deoarece nu contine E-uri si nici conservanti si mi se pare perfect pentru aceasta reteta de lasagna. Daca nu va place macroul, il puteti inlocui cu ton (Lotka are o gama variata de conserve de ton).
Gasiti aici alte retete minunate cu conservele de peste Lotka
Lasagna cu legume si macrou – Ingrediente (6 persoane)
- 8 foi proaspete de lasagna
- 1 conserva file de macrou Lotka, in ulei de floarea-soarelui (115g)
- 1 vanata mica
- 2 dovlecei zucchini
- ½ ardei gras
- 400 g ricotta
- 200 g mozzarella
- 2 linguri ulei de masline
- 2 catei de usturoi
Sos Bechamel – Ingrediente pentru lasagna cu legume
- 700 ml lapte
- 50 g unt
- 60 g faina
- sare
- piper
Preparare sos bechamel (sos alb) pentru lasagna
- Punem laptele intr-o craticioara, pe foc mediu. In momentul in care atinge punctul de fierbere, stingem focul si acoperim craticioara cu un capac.
- Punem untul intr-o cratita antiaderenta, pe foc mic. Cand untul s-a topit complet, adaugam toata faina deodata si amestecam viguros, cca 1 minut, pe foc foarte mic, pana cand compozitia capata un aspect auriu.
- Adaugam treptat laptele fierbinte, si amestecam continuu dupa fiecare portie de lapte adaugat. Eu am adaugat laptele in 4 transe, deci cate 250 ml de lapte deodata.
- Fierbem sosul inca cca 10-12 minute, pe foc foarte mic, amestecand continuu pana cand capata o consistenta usor cremoasa. Cu 2-3 minute inainte de a stinge focul, condimentam sosul cu sare si piper proaspat macinat.
- Stingem focul si acoperim imediat sosul bechamel cu folie de plastic alimentara (folia de plastic trebuie asezata in contact direct cu suprafata sosului).
Preparare legume pentru lasagna
- Taiem vanata, dovleceii si ardeiul gras in cubulete foarte mici. Vanata si dovleceii doar se spala, nu se curata coaja. Ardeii se curata de seminte si de filamentele albe.
- Punem uleiul intr-o tigaie antiaderenta, adaugam cei doi catei de usturoi, usor zdrobiti, si ii sotam cca 1 minut pe foc mic.
- Eliminam usturoiul si adaugam cubuletele de legume.
- Le sotam pe foc mic, cca 10 minute, acoperite cu capac, sau pana cand sunt al dente (cu o consistenta usor crocanta).
- Stingem focul si le lasam sa se raceasca complet.
Umplutura de legume, ricotta si macrou – Preparare
- Punem ricotta/urda intr-un vas, adaugam legumele si amestecam bine. Adaugam si macroul file Lotka, amestecam si condimentam cu sare si piper dupa gust.
Cum facem straturile de lasagna cu legume si macrou
- Ungem o forma ceramica (24 cmx20 cm) cu o lingura de ulei. Punem in forma o foaia de lasagna proaspata. Daca foaia nu acopera tot fundul formei, taiem o bucata din alta foaie si o asezam in prelungirea foii.
- Ungem foaia cu 1-2 linguri de sos bechamel, apoi adaugam un strat de umplutura de legume si macrou si cateva felii de mozzarella.
- Adaugam a doua foaie de lasagna si continuam cu straturile in ordinea descrisa mai sus (foaie lasagna, bechamel, umplutura legume, mozzarella).
- Ungem suprafata ultimei foi cu sos bechamel si o pudram cu mozzarella razuiita si, daca doriti, cu 1-2 linguri de parmezan ras.
- Coacem lasagna in cuptorul preincazlit la 180°C, pentru 40-45 minute sau pana cand suprafata se rumeneste uniform.
- Servim lasagna cu peste si legume imediat, fierbinte. Este delicioasa! Pofta buna!