Rasol de peste cu morcovi si cartofi, reteta cu pastrav
Pot sa spun ca mami face cea mai buna reteta de rasol de peste. Sunt sigura ca si voi aveti retete din caietul mamei pe care le considerati cele mai bune din lume, nu-i asa? Eu am crescut cu aceasta reteta simpla, deci pentru mine este cea mai buna.
Eu si pestele nu am fost foarte buni prieteni in copilarie, dar cand mami ni-l facea fiert, era imposibil de refuzat. Si acum imi place pestele rasol, poate chiar mai mult decat la gratar.
Mami foloseste doar cartofi, morcovi, sare si boabe de piper pentru zeama in care fierbe rasolul, iar pestele pe care il folosea cel mai des, era salaul. Dupa salau, pastravul era favorit, iar pe un loc trei, codul.
Saptamana trecuta am fost la munte si, dupa ce ne-am intors, ne-am oprit la pastravarie. De acolo cumparam mereu peste proaspat foarte gustos. De data asta am cumparat 8 pastravi frumosi. Desi exista optiunea sa fie curatati acolo, imi place sa o fac eu acasa, poate am noroc sa gasesc si niste icre de pastrav.
Icre nu am gasit, dar m-am ales cu 8 pastravi dolofani din care mai sunt acum doar 4. Pana o sa va aduc mai multe retete cu pastrav, va invit sa incercati reteta de rasol, este minunata.
Rasol de peste cu pastrav – Ingrediente (2 persoane)
- 1 pastrav (1 kg cca)
- 3 morcovi medii
- 7-8 cartofi rosii medii
- sare
- 1 lingurita piper boabe
Rasol de peste cu legume – Preparare pas cu pas
- Curatam pastravul si il taiem in bucati mari. Eu l-am taiat in 3 bucati si am pus in rasol si capul, preferatul sotului meu. Daca nu va place capul, nu il puneti la fiert. Il puteti pastra pentru o ciorba de peste (vezi aici reteta de ciorba de peste)
- Spalam bine bucatile de peste si le tamponam cu hartie absorbanta de bucatarie.
- Curatam cartofii si morcovii. Taiem morcovii in jumatati , apoi taiem fiecare jumatate in doua, pe lungime.
- Umplem o oala cu apa calda, adaugam morcovii, cartofii, sarea (eu am pus 1 lingura rasa de sare) si boabele de piper.
- Acoperim oala cu capac si fierbem legumele 15 minute, nu mai mult. Consistenta trebuie sa fie crocanta, deci legumele partial patrunse.
- Dupa 15 minute adaugam si bucatile de peste si le fierbem impreuna cu legumele, inca 10-15minute. In acest fel legumele vor fi fierte, iar pastravul perfect patruns.
- Scoatem legumele si pestele pe un platou si le servim cu pofta. Mie imi place sa mananc rasolul de peste usor caldut nu foarte fierbinte, dar nici rece.
Cu ce mancam rasolul de peste
Personal, prefer sa mananc pestele fiert cu maioneza. Maioneza de casa – vezi aici reteta pas cu pas
Bineinteles ca a doua combinatie reusita cu pestele fiert este mujdeiul de usturoi!! Cat este de gustos, merge perfect atat cu carnea, cat si cu pestele si legumele.
VEZI MAI MULTE RETETE CU PESTE AICI
Pofta buna! Reteta de rasol este perfecta pentru pranz si cina. O sa va placa mult, promit!
Buna Laura,
Interesanta reteta. As dori sa stiu daca merge si cu macrou.
Multumesc frumos,
Un sfarsit de saptamana linistit sa ai.
Cu voie buna,
Ana
Draag mea, da, sigur ca merge si cu macrou.
O zi frumoasa!
Si eu pregatesc rasol de peste dar noua ne place si cu maioneza iar eu legumele impreuna cu pestele le fac la abur. De preferat folosesc bucata mare de salau ( mijlocul), merge si stiuca dar este mai fada dar cu maioneza se impaca bine . Gatesc peste f. f. proaspat prins de fiul meu care chiar prinde peste adevarat. Cand este timpul crapului, vara, fac o zacusca de crap delicioasa tot asa cu pestele preparat la abur apoi dezosat iar legumele coapte .
Bună ziua. Ce inseamna peste adevărat?
Peste adevărat, înseamnă peste care sa nu fie de crescătorie, care in general e hrănit cu te miri de hormoni… Expresia peste adevrat cred ca înseamnă peste sălbatic… Nu de acvacultura…