Chebureki placinte cu carne de porc si vita, prajite in tigaie. Reteta pas cu pas de placinte Chebureki sau Suberek.
Chebureki sau Suberek, placintele rusesti cu carne, sunt absolut minunate! Nu sunt deloc dietetice, dar sunt atat de gustoase, incat merita sa le preparam din cand in cand.
Aluatul acestor placinte cu carne nu contine nici drojdie, nici praf de copt si, daca sunteti in post sau vegetarieni, va dau o veste buna! Aluatul contine doar faina, apa, ulei si sare, iar umplutura poate contine doar legume.
De chebureki ma leaga multe amintiri. Tati ne facea intotdeauna reteta clasica, cu carne si ceapa si, chiar daca insista sa asteptam sa se raceasca putin, noi nu aveam rabdare, le mancam intotdeauna fierbinti. Cat erau de gustoase aceste placinte cu carne!
Originea placintelor Chebureki (Suberec)
Dar ce sunt aceste minunate placinte Chebureki? Desi au originea in Crimeea, Chebureki sunt foarte populare in Rusia, in tarile caucaziene si in tarile care apartin CSI (Comunitatea Statelor Independente). Popularitatea acestor placinte crocante cu carne a crescut dupa ce autoritatile sovietice au permis libera circulatie, pe teritoriul URSS, a tatarilor din Crimeea.
In tarile caucaziene, placintele pot avea o umplutura diversa, cum ar fi sunca si cascaval, legume sau umpluturi dulci.
Umplutura traditionala a placintelor rusesti Chebureki
Umplutura clasica a placintelor Chebureki este compusa dintr-un mix de carne cruda tocata de porc si vita, ceapa, sare, piper si patrunjel. Carnea este framantata cu apa pana cand devine pufoasa. In acest fel placintele Chebureki vor avea o umplutura suculenta si un invelis irezistibil de aluat crocant.
Reteta este foarte simpla, iar placintele se pot servi atat calde, cat si reci. Le puteti pastra in frigider, pentru cca 2-3 zile, iar daca doriti, le puteti reincalzi in cuptor pentru cateva minute.
Daca va plac placintele, va recomand si reteta de placinte rapide la tigaie cu sunca si cascaval. Sunt delicioase si foarte simplu de facut.
Chebureki – Placinte cu carne tocata si ceapa (10 bucati)
Aluat pentru placinte – Ingrediente
- 400 g faina
- 50 ml ulei de floarea soarelui/arahide
- 200 ml apa
- 1 lingurita rasa sare
Umplutura carne tocata pentru placinte – Ingrediente
- 300 g carne tocata porc
- 200 g carne tocata vita
- 1 ceapa alba medie
- 100 ml apa
- 2 linguri patrunjel tocat marunt
- 1 lingurita rasa sare
- 1/2 lingurita piper
- ulei de floarea soarelui pentru prajit (cca 300 ml)
Chebureki, placinte cu carne prepare pas cu pas
Preparare aluat placinte cu carne
- Punem intr-un vas faina, adaugam apa, uleiul si sarea.
- Framantam pana cand obtinem un aluat elastic.
- Invelim aluatul in folie de plastic alimentara si il lasam sa se odihneasca, 30 de minute, la temperatura camerei.
Preparare umplutura carne pentru Chebureki
- Punem carnea tocata intr-un vas, adaugam ceapa tocata foarte fin, patrunjelul, sarea si piperul si framantam pana la omogenizare.
- Adaugam treptat 100 ml de apa la temperatura camerei si framantam pana cand apa este complet absorbita de carne (cca 4-5 minute).
- Impartim aluatul in 10 bucati (bucatile de aluat vor fi de marimea unui ou) si intindem fiecare bucata, pe planul de lucru usor pudrat cu faina, intr-o foaie rotunda de cca 2-3 mm grosime si 15 cm diametru.
- Punem 2 linguri de umplutura de carne pe una din jumatatile cercului, o intindem uniform, lasand cca 1 cm spatiu fata de marginea aluatului.
- Pliem placintele Suberec astfel incat sa obtinem un semicerc si sigilam marginile cu o furculita.
- Punem uleiul intr-o tigaie antiaderenta, pe foc mediu. Cand este incins, adaugam cate 2-3 placinte cu carne si le prajim 5-6 minute pe fiecare parte.
Focul trebuie sa fie undeva intre mic si mediu cand le prajim, astfel incat carnea sa fie perfect patrunsa si aluatul sa nu se arda.
- Scoatem placintele din tigaie si le asezam pe o farfurie tapetata cu hartie absorbanta de bucatarie.
- Le lasam sa se raceasca putin si apoi le servim cu pofta. Sunt delicioase!
Cam seamana cu celebrul SUBEREK ????
Florin, da, este chiar Suberek.
Laura draga, astea sunt bune cu ketchup facut in casa, picant, o minunatie!
Da, sunt foarte gustoase cu ketchup de casa!
Fiind o mancare traditionala tatarasca NU SE FACE CU CARNE DE PORC. Poate cu oaie!
Esti minunata,multumesc pentru reteta!
Ceapa nu merge undita?
Doru, nu, ceapa se toaca foarte foarte marunt si se foloseste cruda.
Eu le-am facut cu umplutură de ciuperci,ceapa si chimen. Au iesit delicioase. Recomand
Trebuiesc prăjite in ulei de alune astfel nu mai devin negre la prăjit
Trebuie (fără „sc”) întoarse constant la prăjire. De 3 generații le prăjim în ulei vegetal și nu s-au înnegrit vreodată. Încearcă cu un ulei neutru, dacă cel vegetal nu-ți pare sănătos.
Bună, Laura! Fain blogul, chapeau! Totuși…
„Desi au originea in Crimeea, Chebureki sunt foarte populare in Rusia…”
Doar pentru că sunt (foarte) populare în Rusia, Chebureki este (să zicem) plăcintă rusească cu carne? Păi atunci șuberek este măcar „plăcintă” dobrogeană, dacă nu românească, nu? O simplă căutare te-ar fi lămurit că nu este nici plăcintă (plăcintele se coc), și nici rusească.
Pentru Chebureki / Șuberek autentic:
1. Umplutura este doar din carne. Oaie, vită sau pasăre.
2. În umplutură se pune mentă, nu pătrunjel.
Crede-mă, sunt tătar! 🙂
Încearcă varianta autentică. De asta a devenit populară. 🙂
Spor!
SUPERBEEEE ,AM SA LE INCERC !!!
Fiind o mancare traditionala tatarasca NU SE FACE CU CARNE DE PORC. Poate cu oaie!