Pasca mini cu branza dulce, reteta cu aluat dospit
Ador combinatia dintre aluatul pufos dospit, branza si stafide! Zilele trecute am avut noroc sa prind o zi mai racoroasa, asa ca nu am stat pe ganduri si m-am apucat sa fac aceste delicioase pascute cu branza si stafide. Eu am folosit branza ricotta, dar o puteti inlocui cu branza de vaci sau cu urda. Este o reteta simpla, nu pot sa spun ca este rapida, pentru ca aluatul trebuie sa dospeasca, dar intre timp va puteti ocupa de alte treburi.
In copilarie bunica mea facea pasca cu branza doar de Pasti, iar toamna si iarna, ca sa ne potoleasca pofta de pasca, ne facea aceste pascute mici cu branza dulce. Nu va spun ca imediat dupa ce simteam aroma divina care se raspandea in toata casa, dadeam buzna in bucatarie si topaiam pe langa cuptor in asteptarea acestor minuni dulci si pufoase.
Dupa ce ieseau pascutele din cuptor, eu si fratele meu ne asezam in genunchi pe scaune, altfel nu aveam nicio sansa sa ajungem la tava, si suflam peste pascutele dolofane pana cand ne inroseam la fata. Pentru ca bunica nu ne lasa sa le mancam calde, gaseam tot felul de metode sa o scoatem din bucatarie. Bunica nu mai auzea foarte bine, asa ca de multe ori ii spuneam ca suna telefonul sau suna cineva la usa si, biata de ea, fugea repede sa raspunda. Cand se intorcea, noi aveam deja limbile fripte si fata plina de zahar pudra. Radea cu ochii plini de dragoste, asa cum doar bunicii stiu s-o faca.
In curand vom scapa de aceasta vara extrem de calda, cuptorul va putea fi aprins fara probleme, deci neaparat sa incercati si aceste pascute cu aluat de cozonac. Sunt atat de pufoase!
Pascute cu branza si stafide – Ingrediente (7 bucati de 10 cm Ø)
Aluat de pascute pufoase – Ingrediente
- 500 g faina
- 100 g zahar
- 25 g unt
- 15 g drojdie proaspata/4 g drojdie uscata
- 250 ml lapte gras
- 2 galbenusuri
- 1 varf cutit sare
- 1 pastaie de vanilie (doar semintele)/1 lingura extract de vanilie
Pascute cu branza umplutura – Ingrediente
- 400 g branza ricotta/branza de vaci/urda
- 100 g zahar
- 2 galbenusuri
- 100 g stafide inmuiate in apa si 1 lingura esenta de rom
- 1 lingurita plina coaja de lamaie rasa
Pentru uns si pudrat pascutele avem nevoie de:
- 1 galbenus de ou + 2 linguri de lapte (pentru uns pascutele)
- zahar pudra vanilat pentru pudrat
Aluat cu drojdie pentru pascute cu branza – Mod de preparare pas cu pas
- Cernem faina si o punem intr-un vas. Incalzim laptele, mare atentie sa nu fie fierbinte, si dizolvam drojdia proaspata in el.
Daca folosim drojdie uscata, o amestecam cu faina cernuta, nu este nevoie sa o dizolvam cu laptele.
- Topim untul si il lasam sa se raceasca.
- Punem laptele si drojdia in centrul fainii. Adaugam galbenusurile, amestecate cu furculita, si incepem sa framantam.
- Cand aluatul capata consistenta, adaugam untul rece topit, zaharul, semintele de vanilie sau extractul de vanilie si un varf de cutit de sare.
- Framantam pana cand obtinem un aluat elastic care nu se lipeste de maini (cca 20 -25 de minute).
- Acoperim aluatul cu folie de plastic si il lasam sa dospeasca 60 de minute, nu mai mult.
Pascute cu branza umplutura – Preparare pas cu pas
- Punem stafidele intr-un vas, le acoperim cu apa calduta amestecata cu esenta de rom. Le lasam sa se inmoaie cca 20 de minute, apoi le scurgem si le stoarcem foarte bine.
- Punem ricotta intr-un vas, adaugam zaharul, galbenusurile, coaja de lamaie rasa si stafidele si amestecam pana la omogenizare.
- Punem umplutura in frigider pana cand vom forma pascutele.
Cum se formeaza pascutele cu branza, pas cu pas
- Intindem aluatul dospit pe masa de lucru, usor pudrata cu faina, intr-o foaie groasa de 1,5 cm.
- Cu o forma rotunda de 10 cm Ø, decupam pascutele si le asezam in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt (lasam un spatiu de cca 3-4 cm intre pascute).
- Acoperim tava cu un servet si le lasam sa dospeasca inca 30 de minute.
- Dupa ce au crescut, apasam centrul fiecarei pascute cu fundul unui pahar cu un diametru mai mic, de cca 5 cm.
- Le umplem cu cate 2-3 linguri de umplutura si ungem marginile pascutelor cu amestecul de galbenus si lapte.
- Le coacem in cuptorul preincalzit la 180°C pentru cca 20-25 minute sau pana cand se rumenesc uniform.
- Le scoatem din cuptor, le lasam sa se raceasca cateva minute, apoi le pudram cu zahar vanilat si le gustam cu cea mai mare pofta!
Sunt minunate! Pofta buna!
Draga Laura, am facut pascutele. Am facut pentru prima data pasca. Au iesit delicioase 🙂 Eu le-am facut putin mai mici si mi-au iesit 12 pascute. Jumatate le-am facut cu stafide, jumatate cu fulgi de ciocolata. Data viitoare o sa dizolv zaharul in lapte, ca sa fie mai usor la framantat.
Multumim de aceasta reteta delcioasa!
Sa va fie de bine, draga mea! Ma bucur mult ca ti-au placut.
Arata superrr.. Maine voi testa rețeta 😉😉
Buna Laura!
Multumesc pentru toate retetele tale…detaliat explicate mereu, care nu dau greș și sunt DELICIOASE!
As dori sa te intreb daca as putea inlocui ricota cu mascarpone.
Sarbatori binecuvantate!
Draga Diana, nu iti recomand. Poti inlocui ricotta cu urda sau branza de vaci bine scursa.
Am făcut pascutele in seara aceasta. Foarte bune! Mulțumim pentru rețete.
Le-am facut si au iesit excelente. As putea sa fac pascute cu branza sarata in mod asemanator?Sunt foarte aspectuoase
Sigur ca da, draga Cristina.
Buna Laura, se poate inlocui faina cu faina gluten-free, spre exemplu faina de cocos sau tapioca? Multumesc, Alina.
Draga mea, nu am incercat sa le fac cu faina fara gluten.