Strudel cu foi subtiri de placinta, banane si nuci caramelizate, reteta pas cu pas
Acum 5 ani am incercat pentru prima data aceasta minunatie de strudel cu banane si nuci caramelizate si, desi ador strudelul cu mere, aceasta reteta cu banane mi-a placut atat de mult, incat a devenit reteta noastra preferata de strudel.
Este o reteta rapida, foile de placinta subtiri sunt cumparate, deci in maxim 15 minute, avem deja strudelul in cuptor. Desi nu apare in poze, inghetata de vanilie a acompaniat cu succes acest strudel delicios cu banane, iar sotul meu l-a mancat cu frisca si sos de vanilie. Daca il taiati usor caldut, nu va inchipuiti ce gust minunat are in combinatie cu inghetata!
Ingredientele pentru strudel sunt la indemana oricui, eu am folosit biscuiti populari cu vanilie pentru umplutura (ca cei pe care ii folosim pentru salamul de biscuiti), dar la fel de bine se potrivesc si biscuitii de ciocolata.
Daca si voi iubiti aceste fructe, gasiti mai jos mai multe retete cu banane:
Strudel cu banane si nuci caramelizate – Ingrediente (1 strudel pentru 6 persoane)
- 5 foi aluat subtire pentru placinta
- 100-125 g unt topit
- 4 banane coapte
- 60 g biscuiti clasici cu vanilie
- 50 g nuci + 100 g zahar
- ½ lingurita rasa scortisoara
Strudel cu nuci caramelizate si banane – Preparare pas cu pas
- Punem 100 g zahar si 50 g nuci intr-o tigaie antiaderenta, pe foc mic. In momentul in care zaharul incepe sa se topeasca pe margini, amestecam si lasam tigaia pe foc mic pana cand zaharul este complet topit si are o frumoasa culoare aurie si nucile sunt complet acoperite de zaharul caramelizat (cca 4-5 minute).
- Varsam nucile caramelizate pe o bucata de hartie de copt si le lasam sa se raceasca complet. Dupa ce s-au racit, le zdrobim in bucatele mici si le amestecam cu biscuitii sfaramati si scortisoara.
- Intindem prima foaie de aluat pe planul de lucru si o ungem uniform cu unt rece topit.
- Formam 5 straturi de aluat subtire, avand grija sa ungem fiecare foaie cu unt topit.
- Pudram marginea scurta a ultimei foi cu 2-3 linguri de amestec de nuci si biscuiti si asezam peste el doua banane, asezate una in prelungirea celeilalte. Le presam usor, iar deasupra lor asezam inca doua banane, una in prelungirea celeilalte.
- Acoperim bananele cu amestecul de nuci ramas si rulam strudelul cu grija.
- Il mutam in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si il ungem cu untul topit ramas.
- Coacem strudelul in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru cca 30 minute sau pana cand se rumeneste uniform.
- Dupa ce il scoatem din cuptor, il lasam sa se raceasca 10-15 minute, il pudram cu zahar pudra vanilat si il servim. Este delicios acompaniat de inghetata de vanilie sau de ciocolata sau cu sos de vanilie, sos de ciocolata sau frisca.
Sfat: Pentru aceasta reteta de strudel, folositi banane foarte bine coapte cu pulpa mai moale.
Se pot folosi foetaj ?
Irina, poti incerca. Eu nu l-am facut decat cu foi subtiri de placinta.
Excelenta rețeta. Am avut emoții pentru ca am folosit ulei in loc de unt, însă a ieșit foarte, foarte bună!
Fara Biscuiti se poate?