Chec cu lamaie si iaurt, reteta desert rapid si racoros
Checurile se numara printre dulciurile noastre preferate pentru micul dejun. Recunosc ca nu ne rezumam la cele cateva feliute de chec servite dimineata, uneori mai gustam si dupa masa de pranz sau seara, langa ceai.
Mi-au placut intotdeauna checurile umede, au o consistenta aparte, iar checul pe care vi-l propun astazi, pe langa textura deosebita si gustul aromat, are si un aspect inedit, nu-i asa?
Ei bine, aceasta reteta de chec cu lamaie si iaurt este preparata in noua mea masina de facut paine Heinner, model HBM-900BKSS. Tot ce avem noi de facut este sa introducem ingredientele in masina, sa setam programul si sa asteptam pana cand checul cu lamaie este gata. Intre timp putem sa ne ocupam de alte treburi, eu chiar am dat o fuga pana la magazin in timp ce simpatica mea masina de paine se ocupa de prepararea retetei de chec cu lamaie si iaurt.
Masina de facut paine Heinner, model HBM-900BKSS, are o putere de 600W, capacitatea de 700-900g si nu mai putin de 12 programe pentru cele mai delicioase si rapide preparate din bucataria noastra.
- Basic – Standard (pentru framantarea, dospirea si coacerea painii normale)
- French – Paine Frantuzeasca (pentru prepararea painii frantuzesti cu coaja crocanta)
- Whole Wheat – Paine integrala (pentru prepararea painii integrale)
- Quick – Paine rapida (paine rapida cu praf de copt sau bicarbonat)
- Sweet – Paine dulce (pentru prepararea painii dulci cu consistenta crocanta)
- Ultra fast-I – Ultrarapid 1 (pentru coacerea painii cu o greutate de 900 g, in cel mai scurt timp)
- Ultra fast-II – Ultrarapid 2 (pentru coacerea rapida a painilor pana la 680g)
- Dough – Aluat (doar pentru framantarea si dospirea aluatului)
- Jam – Gem (pentru prepararea gemurilor)
- Cake – Prajituri (pentru prepararea prajiturilor cu praf de copt sau bicarbonat de sodiu)
- Sandwich – Paine pentru sandvisuri (pentru preparea painii cu o coaja subtire, speciala pentru sandvisuri),
- Bake – Coacere, un program dedicat exclusiv coacerii.
In functie de programul ales, putem selecta gradul de rumenire, greutatea si durata coacerii. Masina de paine Heinner este foarte usor de programat, cu drag va recomand sa o incercati.
Checul cu lamaie si iaurt a fost copt la programul 10, Cake. Asa cum va spuneam, tot ce avem de facut este sa introducem ingredientele in cuva masinii, sa setam programul si lasam checul sa se coaca.
Iata cum se preparara aceasta reteta de chec la masina de paine.
Chec cu lamaie la masina de paine – Ingrediente
- 300 g faina
- 225 g zahar
- 100 g unt topit
- 200 g iaurt natural
- 3 oua medii
- 1 plic praf de copt
- 1 varf cutit sare
- 1 lamaie mare (doar coaja rasa)
- 50 g stafide (optional)
Chec cu lamaie si iaurt – Mod de preparare
- Punem in cuva masinii de paine iaurtul, untul rece topit, ouale si coaja rasa de lamaie.
- Adaugam zaharul, faina amestecata cu praful de copt si cernuta, si sarea.
- Pornim masina de paine, apasam butonul MENU si selectam programul 10, CAKE. Apasam butonul START si lasam masina sa coaca checul pentru 2h50min.
- In primele minute, putem deschide capacul masinii, dar dupa semnalul sonor si adaugarea ingredientelor suplimentare (stafide, bobite de ciocolata etc), lasam masina sa isi faca treaba.
- Stafidele, daca dorim sa le folosim in acest chec, le adaugam dupa semnalul sonor care se declanseaza dupa terminarea amestecarii compozitiei checului.
- Lasam checul cu lamaie sa se coaca, fara sa mai deschidem capacul, pana la terminarea programului.
- La final, extragem cuva din masina si rasturanm checul pe un gratar. Se va desprinde foarte usor, nu va faceti probleme.
- Il lasam sa se raceasca complet, apoi il ornam cu putina ciocolata alba topita, capsune si zahar pudra.
- Este un desert delicios, cu o consistenta umeda si densa, perfect potrivit pentru micul dejun sau pentru orice alt moment al zilei in care dorim sa ne rasfatam cu o felie de chec acrisor cu lamaie.
Pofta buna!
Maine va astept, pe blog, cu un concurs frumos, organizat impreuna cu prietenii de la Heinner! Premiul o sa va ajute cu siguranta in bucatarie.
Buna, se poate incerca aceasta rețetă și la cuptor? Sunt fan chec uri dar nu am mașină de pâine. Va mulțumesc
Il fac a doua oara acum. Mulțumesc
Cu mult drag. Si eu il fac foarte des.
ce inseamna 1 plic drojdie ? de 7 sau 10 g ? am cumparat o masina heinner si vreau s-o folosesc cit mai des pentru piine sau alte aluaturi,deja am o piine care acum se coace 😍😍😍
Draga Elena, plicul meu are 7 g. Abia astept sa ne spui cum au iesit preparatele tale la masina de paine Heinner.
Poate fi folosita si drojdia proaspata, iar zaharul inlocuot ci sirop de artar? Multumesc!
Draag Anneli, nu am incercat cu drojdie si nici cu sirop de artar. Poti face o proba cu jumatate din ingrediente ca sa vezi cum iese.
Sper sa îmi iese
Nelamurire mare 🙂
Praf de copt sau drojdie?! La ingrediente si mod de preparare scrie plic praf de copt, iar la comentarii scrieti de drojdie. Nu contest ca nu ar merge si si, dar cred ca nu va iesi la fel totusi. Care varianta e mai buna?!
Buna Laura! F buna reteta, prepar acest chec destul de des si iese excelent de fiecare data!
De data asta insa nu mai am unt, oare as putea pune ulei? Tot 100g?
Daca as dubla cantitatile ar reusi oare?
Ionel, da, sigur ca iese.
Imi cer scuze……..eu l-am facut aseara …..am respectat reteta, adica praf de copt si a iesit super………a crescut fain, s-a copt fain……….la programul meu a durat 1.25 h…..am o alta masina cu tavita dubla………
Ma bucur tare mult ca ti-a placut!
Eu am pus plic de praf de copt de 10g! 😱 Sper sa nu bubuie!
A bubuit? :))