Gnocchi de ricotta si ton, reteta italiana simpla si rapida
Gnocchi de ricotta cu ton este una dintre cele mai gustoase si rapide retete pentru masa de pranz! Acum cativa ani, aceste mici galuste nu imi spuneau nimic, chiar evitam sa gust acest preparat, atat de popular in Italia. Iata ca in ultima perioada am facut o adevarata pasiune pentru gnocchi, imi plac atat de mult incat i-as prepara cel putin o data pe saptamana.
Desigur ca pentru o farfurie cu gnocchi impecabili, asa cum se servesc in restaurantele italiene, trebuie sa tinem cont de anumite aspecte. Un truc pe care l-am prins dintr-un restaurant italian, este ca imediat dupa ce fierbem gnocchi, sa ii scufundam intr-un vas cu apa foarte rece. In acest fel oprim fierberea si astfel isi vor pastra perfect consistenta dupa prepararea finala.
Sa nu uitam ca avem nevoie si de ingrediente de cea mai buna calitate, acesta fiind unul dintre aspectele cele mai importante pentru absolut toate retetele din bucataria mea. Ricotta trebuie sa fie foarte proaspata si daca nu o aveti in frigider, o puteti inlocui cu urda de vaca.
Rosiile sa fie cherry, mici si dulci, iar tonul sa fie si el de cea mai buna calitate. Pentru retetele mele cu peste folosesc mereu produsele Lotka, fara conservanti si fara E-uri. Lotka ton bucati in ulei de floarea soarelui este alegerea mea pentru aceasta reteta de gnocchi. Pe langa gustul impecabil al tonului bucati Lotka, conserva, unica in Romania, este prevazuta cu capac transparent, asadar putem verifica continutul inainte de achizitie.
Gnocchi de ricotta cu ton – Ingrediente (4 persoane)
Ingrediente Gnocchi ricotta
- 250 g ricotta bine scursa/urda
- 150-175 g faina
- 1 ou mediu
- 50 g parmezan ras fin
- 1/2 lingurita mica rasa sare
Ingrediente sos cu rosii si ton pentru gnocchi ricotta
- 1 conserva Lotka ton bucati in ulei de floarea soarelui (160g)
- 12 rosii cherry
- 2 catei usturoi
- 3 linguri ulei de masline
- ½ lingurita mica sare
- parmezan ras (optional)
Gnocchi de ricotta – Mod de preparare
- Pentru inceput, umplem o oala cu apa si o punem la fiert. In momentul in care fierbe, adaugam 1 lingurita plina cu sare.
- Punem ricotta/urda intr-un vas, adaugam faina, oul, parmezanul si sarea si framantam pana obtinem un aluat moale. Consistenta aluatului trebuie sa fie asemanatoare cu cea a papanasilor, deci in nici un caz tare ca aluatul de paste.
- Impartim aluatul in bucatele potrivite si formam snururi, pe masa pudrata cu faina, de cca 1 cm grosime. Taiem aluatul in bucatele de cca 2-3 cm.
- Punem gnocchi in apa care fierbe (cate 100 g de gnocchi deodata) si asteptam sa se ridice la suprafata (cca 2-3 minute).
- Ii scoatem din oala si ii punem imediat intr-un vas plin cu apa foarte rece (puteti adauga si cateva cuburi de gheata in vasul cu apa).
- Procedam in acest fel pana cand am terminat de fiert toti gnocchi. Foarte important sa nu aruncam apa in care au fiert pentru ca vom avea nevoie de ea pentru sos.
Sos cu rosii si ton pentru gnocchi – Mod de preparare
- In timp ce fierb gnocchi, ne apucam de sos. Punem uleiul intr-o tigaie antiaderenta si adaugam cateii de usturoi taiati marunt. Dupa cateva secunde, (mare atentie ca usturoiul sa nu se arda pentru ca sosul va avea un gust amar), adaugam rosiile taiate in sferturi sau jumatati, depinde de marime.
- Amestecam bine si le sotam pana cand se inmoaie (cca 7-8 minute). Adaugam tonul bucati Lotka, scurs de uleiul din conserva, amestecam si mai lasam pe foc cca 3-4 minute. Gustam sosul si, in functie de gustul personal, condimentam cu sare.
- Adaugam gnocchi bine scursi si cca 50 ml din apa in care au fiert.
- Amestecam pe foc mediu cca 1-2 minute, stingem focul si ii servim fierbinti.
- Mie imi plac cu putin parmezan ras in farfurie, dar sunt la fel de gustosi si fara parmezan.
- Pofta buna!
Buna Laura! Ador rețetele tale! Am facut gnocchis, dar am o intrebare:orae le pot pastra mai mult timp,în ce condiții? Merci si succes în continuare
Draga Elena, poti congela gnocchi imediat dupa preparare, deci cruzi. Ii pui initial pe o tava in congelator si dupa ce sunt perfect congelati, ii pui in pungi.
Cand ii fierbi, ii pui congelati in apa.