Chec – o reteta simpla de chec pufos cu rahat
De cate ori ajungem in tara, parintii ne intreaba cu ce sa ne astepte bun de mancare. Chiar daca le spunem sa nu se dea peste cap pentru noi, parintii sunt parinti, ne fac zeci de mancaruri si dulciuri, iar printre deserturile pregatite de soacra mea, checul pufos cu rahat ocupa un loc de cinste.
Acest chec este atat de bun si pufos incat trebuie, neaparat, sa il incercati si voi. Singurul meu regret este ca nu am avut suficient rahat pentru aceasta reteta de chec. Am gasit acum cateva zile o singura cutie de rahat si am impartit-o frateste cu o portie de cornulete fragede cu rahat.
Sa va spun, mai intai, o intamplare haioasa legata de acest chec cu rahat si prietenii nostri italieni care nu mai mancasera niciodata asa ceva. Dupa ce au gustat checul, m-au intrebat cum se numesc aceste parfumate caramele din interiorul lui. Le-am spus ca sunt un sortiment de dulciuri turcesti, numit lokum sau turkish delight, iar in Romania acest dulce se numeste rahat.
Le-am recomandat sa il caute in magazinele romanesti exact sub denumirea de rahat, sa nu incerce sa il traduca in italiana pentru ca ar avea cu totul si cu totul alta semnificatie. 🙂
Reteta de chec pufos (de casa) cu rahat nu contine praf de copt, din aceasta cauza, mare atentie la modul de preparare. Urmati cu exactitate reteta, sigur veti obtine un chec pufos cu rahat.
Noi il savuram dimineata, la micul dejun, dar asta nu inseamna ca nu va puteti bucura de el si pe parcursul zilei.
Chec pufos cu rahat – Ingrediente (1 forma chec 30×12 cm)
- 200 g faina
- 200 g zahar tos fin
- 6 oua mari
- 135 ml ulei de floarea soarelui
- 1 varf cutit sare
- 150 g rahat + 2 linguri faina
- zahar pudra
- 1 pastaie de vanilie (doar semintele)/1 portocala medie (doar coaja rasa)
Chec pufos cu rahat – Mod de preparare
- Taiem rahatul in patratele mici, il punem intr-o farfurie si il amestecam cu 2 linguri de faina. Faina trebuie sa imbrace uniform fiecare bucatica de rahat.
- Separam galbenusurile de albusuri si le punem in doua vase diferite.
- Adaugam un varf de sare peste albusuri si incepem sa le mixam. Dupa ce se intaresc, adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea ferma si lucioasa.
- Mixam galbenusurile, peste care am adaugat semintele pastaii de vanilie sau coaja rasa de portocala, pana se deschid la culoare, apoi incepem sa adaugam uleiul treptat, ca la maioneza. Mixam pana obtinem o compozitie omogena (cca 2 minute).
- Adaugam galbenusurile peste bezea si amestecam cu grija, de jos in sus, cu un tel.
- Cernem faina si o adaugam, in 2-3 transe, in compozitia obtinuta. Amestecam cu grija, de jos in sus, pana cand faina este inglobata perfect in compozitie.
- Punem bucatelele de rahat, cu tot cu faina, intr-o sita si cernem toata faina in exces. Bucatelele de rahat trebuie sa fie, perfect acoperite de faina. La fel, le incorporam in aluatul checului, cu grija, amestecand de jos in sus, cu o paleta sau un tel.
- Tapetam forma de chec cu unt si faina si adaugam compozitia checului cu rahat.
- Coacem checul cu rahat in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru cca 25-30 minute, sau pana se rumeneste uniform.
- Scoatem checul din cuptor, il lasam sa se raceasca 10 minute in forma, apoi il rasturnam pe o foaie de hartie de copt. Dupa ce l-am rasturnat, il pudram pe toate partile cu zahar pudra vanilat, asa procedeaza soacra mea. Daca nu vreti sa faceti acest lucru, puteti pudra checul doar pe deasupra cu zahar pudra.
- Dupa ce s-a racit complet, il taiem si il servim cu pofta. Este delicios!
Pofta buna!
Exact ce as fi vrut,multumesc tare mult!
Cu mult drag, Elena! Sa ne spui cum a iesit.
De Cind am descoperit reteta in fac cred Cel putin o data la doua saptamini este absolut divin. O reteta echilibrata in cantitati in asa fel ca checul are textura perfecta. Multumesc mult Laura Adamache .
Sa iti fie de bine, draga Lucia. Te imbratisez cu drag!
Va multumesc frumos pentru reteta,intr -o zi trista si cețoasă ne-a inveselit pe toti. Am respectat cu sfințenie cantitățile si metoda de preparare si a iesit cel mai pufos chec pe care l-am făcut vreodată!
Multe salutări din Cluj,
Mariana
Sa va fie de bine, draga mea! Ma bucur mult ca v-a placut.
ft buna reteta si rapida! Multumesc 💛
Cu mult drag!
De mult cautam reteta asta, e minuata, multumim
Draga mea, ma bucur mult ca iti place!
Buna!
Gustul e minunat.E atât de pufos și de fin…
Am întâmpinat niște probleme:când era in cuptor s-a crăpat destul de rău și rahatul Nu s-a distribuit uniform si s-a dus Pe fundul tavii.
Unde am greșit?
Multumesc
nu trebuie praf de copt?
Diana, nu, la aceasta reteta nu folosim praf de copt.
Foarte bun chekul, multumim de reteta!
Este exact reteta pe care o caut,chec cu rahat fara praf de copt.O singura intrebare: as vrea sa il fac cu unt, cat sa pun? Multumesc frumos.
A iesit foarte bun.
Singura problema este la copt.
Pentru cuptorul meu la 180° timpul de coacere a fost de 50 minute.
Super cea mai bună retetă de chec și pufoasă ….