Sandvis tzatziki cu ton – Reteta Laura Adamache
Cred ca toti cunoastem minunatul sos tzatziki pe baza de iaurt grecesc, usturoi si castravete, nu-i asa? Ei bine, sandvisurile tzatziki cu ton sunt o propunere delicioasa pentru o gustare de vara. Castravetele, taiat in feliute foarte subtiri, nu este introdus in sos, ci va imbraca uniform feliile pufoase de paine pentru sandvis. Aspectul acestor sandvisuri este deosebit, iar gustul lor absolut delicios. Cu drag va invit sa le gustati in aceasta vara, alaturi de cei dragi.
Pentru aceasta reteta de sandvis tzatziki am folosit o conserva de ton bucati in ulei de masline Lotka (160g).
Conservele Lotka de ton bucati (in ulei de masline, ulei de floarea soarelui sau in suc propriu) au un ambalaj transparent (easy peel transparent), care ne permite vizualizarea continutului conservei.
Sandvis tzatizki cu ton – Ingrediente (4 persoane)
- 3 felii de paine integrala pentru sandvisuri
- 1 castravete verde lung (cca 25 cm)
Ingrediente – Sos tzatziki cu ton
- 1 conserva ton bucati Lotka in ulei de masline (160g)
- 200 g iaurt grecesc (10% grasime)
- ½ lingurita menta tocata marunt
- 2 catei de usturoi
- 15 ml suc de lamaie proaspat
- 15 ml ulei de masline
- ½ lingurita rasa coaja de lamaie
- sare
- piper
Sandvis tzatkiki cu ton – Mod de preparare
- Incepem cu prepararea sosului tzatziki: Punem iaurtul intr-un vas, adaugam menta tocata marunt, usturoiul dat prin razatoarea cu gauri mici, sucul de lamaie, coaja de lamaie rasa fin si amestecam pana la omogenizare.
- Condimentam sosul cu sare si piper proaspat macinat, dupa gust.
Asamblare sandvis tzatziki cu ton
- Spalam castravetele, nu il curatam de coaja, si il taiem in felii foarte subtiri (pentru felii egale si subtiri, folosim o ustensila pentru decojit legume).
- Asezam feliile de castravete pe un tocator de lemn, una langa celalta, si le suprapunem lejer.
- Ungem prima felie de paine cu o lingura de sos tzatziki si o asezam cu partea unsa in contact cu felile de castravete. Ungem si partea superioara cu inca 1 lingura de sos tzatkiki, adaugam cateva bucati de ton Lotka, scurse de uleiul din conserva.
- Adaugam o alta felie de paine peste umplutura, o ungem si pe ea cu sos tzatziki, adaugam bucatile de ton ramase si inchidem sandvisul cu o a treia felie de paine. Ungem suprafata si marginile ultimei felii de paine cu sosul tzatziki ramas.
- Cu ajutorul lamei unui cuitit lat, aducem marginile feliilor de castravete peste feliile de paine si le presam usor astfel incat sandvisul sa fie acoperit uniform de feliile de castravete.
- Intoarcem sandvisul pe cealalata parte si il taiem in doua jumatati egale. Ulterior, taiem fiecare jumatate in doua triunghiuri.
- Servim sandvisurile tzatziki imediat, sunt delicioase! Pofta buna!