Chiftele de orez cu ton si spanac – Retete culinare Laura Adamache
Acum multi ani am mancat pentru prima data chiftele de orez, intr-un mic restaurant din sudul Italiei. Chiftelele de orez se numesc arancini, sunt umplute cu ragù si mazare sau cu mozzarella si cubulete de prosciutto cotto. Forma clasica siciliana este conica, dar se fac si rotunde in alte zone ale Italiei. Chiftelele mele de orez seamana mult cu arancini, doar ca nu sunt umplute. Este foarte important sa alegem un tip de orez potrivit pentru aceasta reteta, cu bob rotund si continut bogat de amidon. Baza acestor chiftele este un risotto delicios cu spanac, asadar vom folosi un orez special pentru acest preparat.
Tonul bucati Lotka in suc propriu este excelent pentru aceasta reteta, eu il folosesc foarte des in salate, sandvisuri, chiftele si la sosurile pentru paste.
Lotka ton bucati s-a dovedit a fi cel mai atractiv produs din categoria conservelor prin intermediul inovatiei de ambalaj – unic pe piata romaneasca datorita foliei transparente ce permite vizualizarea produsului si a consistentei acestuia.
Chiftele de orez cu ton si spanac – Ingrediente (10 bucati)
- 140 g orez pentru risotto
- 1 conserva ton bucati in suc propriu Lotka (160 g)
- 60 g spanac baby
- 300 ml supa de legume
- 1 ceapa mica
- 2 linguri ulei de masline
- sare
- piper
- 100 g pesmet
- 2 oua
- 500 ml ulei de arahide/floarea soarelui (pentru prajit)
Chiftele de orez cu ton si spanac – Mod de preparare
- Pentru chiftele de orez, vom incepe cu prepararea retetei de risotto. Punem uleiul de masline intr-o tigaie antiaderenta, pe foc mic, iar cand s-a incalzit, adaugam ceapa. O sotam pana devine translucida, apoi adaugam orezul si amestecam pe foc mediu inca 1-2 minute.
- Adaugam in tigaie 100 ml de supa de legume calda. In momentul in care supa este absorbita de orez, adaugam din nou 100 ml supa si tot asa pana terminam toata supa vegetala.
- Cu 2-3 minute inainte de a stinge focul, punem in tigaie spanacul baby si il amestecam cu orezul.
- Dupa ce stingem focul, adaugam tonul bucati Lotka, scurs bine, piper proaspat macinat dupa gust si, daca mai este nevoie, sare.
- Mutam risotto intr-un platou sau farfurie, il nivelam si il lasam sa se raceasca la temperatura camerei.
- Dupa ce s-a racit, acoperim platoul cu folie de plastic alimentara si il punem in frigider pentru 2-3 ore.
- Dupa repaus, formam chiftelele (ale mele nu au fost nici mici, nici mari, cam cat o minge de ping-pong), si le tavalim intai prin cele doua oua batute bine cu furculita si apoi prin pesmet.
- Incalzim uleiul de arahide/floarea soarelui intr-o tigaie adanca antiaderenta. Prajim chiftelele cate 1-2 minute, pe fiecare parte, apoi le scoatem pe o farfurie tapetata cu hartie absorbanta de bucatarie.
- Le servim calde sau reci, cu o salata de sezon sau, in cazul nostru, cu dovlecei trasi in tigaie cu usturoi, menta si piper din belsug.
- Daca dorim, putem coace aceste chiftele de orez si la cuptor. Dupa ce le tavalim prin pesmet, le asezam in tava de cuptor, tapetata cu hartie de copt, si le stropim cu putin ulei de masline. Le introducem in cuptorul preincalzit la 180°C si le coacem, cate 6-7 minute, pe fiecare parte.
- Sunt delicioase! Pofta buna!
Foarte delicioase!