Pandispan cu caise, prajitura pufoasa fara praf de copt
Pandispanul clasic, asa cum il cunoastem astazi, este derivat dintr-un preparat de baza inventat in anul 1700, de un patiser genovez, Giovan Battisata Cabona, care, impreuna cu marchizul Pallavicini, in serviciul caruia se afla de mai multi ani, a ajuns in Spania, la curtea regelui Ferdinand. Cu prilejul unui banchet, Cabona a prezentat un desert incredibil de lejer si pufos, botezat in onoarea orasului de origine al bucatarului, pate génoise.
In timp, din reteta de pate génoise s-a nascut o reteta mai simpla, dar la fel de gustoasa, Pan di Spagna (pandispan). Diferenta dintre cele doua consta in modul de preparare si ingrediente. Pate génoise este preparat la cald, ouale fiind mixate cu zaharul la bain-marie, acestea devenind spumoase datorita actiunii caldurii. Printre ingredientele pate génoise-ului se numara si untul, acesta fiind exclus din prepararea pandispanului. Pandispanul se preparara la rece, ouale sunt mixate cu zaharul pana cand isi tripleaza volumul, apoi faina, intotdeauna cernuta, se incorporeaza cu grija in compozitia de oua, amestecand de jos in sus, asttfel incat compozitia sa fie aerata. In ambele retete nu exista praf de copt, sa nu uitam asta.
Pandispanul poate fi transformat, cu ajutorul fructelor de sezon, intr-o delicioasa prajitura cu fructe. Mai jos va propun un pandispan cu caise, lejer, delicios, de vara.
Insa ce ne facem cand intr-o reteta intalnim un pandispan copt intr-o forma rotunda de 20 cm diametru, de exemplu, si noi vrem sa-l coacem intr-o forma patrata sau dreptunghiulara? Cum ne descurcam cu ingredientele daca vrem un pandispan pentru 6,10,12 persoane? Nimic mai simplu. Iata cum procedam.
Reteta mea de pandispan este foarte simpla, sper ca o cunoasteti deja, daca nu, regula este urmatoarea: pentru 1 ou mediu, folosim 30 g zahar si 30 g faina si bineinteles nelipsitul varf de cutit de sare care are rolul de a-i accentua gustul. Acest varf de sare este magic in orice prajitura, nu doar in pandispan.
Raport intre forma rotunda si forma patrata
- Daca folosim o forma patrata pentru o reteta de pandispan care prevede coacerea intr-o forma rotunda, trebuie sa scadem 2 cm din diametrul formei rotunde. Exemplu: avem un pandispan copt intr-o forma rotunda de 18 cm diametru. Vom folosi o forma patrata de 16 cm pentru aceleasi ingrediente. Pentru o forma rotunda de 20 cm, folosim o forma patrata de 18 cm. Simplu, nu?
Raport intre forma rotunda si forma dreptunghiulara
- Daca dorim sa inlocuim forma rotunda cu una dreptunghiulara, calculam diametrul formei rotunde pentru latura lunga a formei, iar din latura scurta scadem 3-4 cm. In cuvinte mai simple, daca avem un pandispan rotund de 18 cm, acesta va fi copt intr-o forma dreptunghiulara de 18×15 cm. Deci in cazul tavilor dreptunghiulare doar latura scurta va fi modificata, cu 3-4 cm, ideal ar fi doar cu 3 cm ca sa obtinem aceeasi inaltime.
Raport intre forma rotunda si forma inima
- Pentru torturile sau prajiturile in forma de inima, atat de populare de Sfantul Valentin, folosim aceleasi ingrediente ca pentru formele rotunde de aceeasi dimensiune.
In tabelul de mai jos va prezint raportul dintre forme si ingredientele ncesare pentru pandispanul clasic sau cel cu fructe.
Reteta pandispan cu fructe (forma rotunda 18 cm/forma dreptunghiulara 18×15 cm)
Ingrediente – Pandispan cu fructe
- 4 oua medii
- 120 g zahar
- 120 g faina
- 1 varf cutit sare
- 150 g caise + 1 lingura faina
Preparare – Pandispan cu fructe
- Punem ouale intr-un vas, adaugam zaharul si un varf de cutit de sare si mixam pana cand compozitia se deschide la culoare si isi tripleaza volumul. (cca 10-15 minute cu un mixer clasic).
- Adaugam treptat faina cernuta si amestecam cu o lingura sau paleta de silicon, cu mare grija, de jos in sus, dinspre centru spre exterior.
- Punem aluatul intr-o forma tapetata cu unt si faina si nivelam cu foarte mare grija suprafata.
- Taiem caisele in jumatati, eliminam samburele si le taiem in cubulete mici. Pudram uniform cubuletele de caisa cu 1 lingura de faina si le asezam pe deasupra compozitiei pandipasnului.
- Coacem pandispanul in cuptorul preincalzit la 180°C pentru cca 25 minute sau pana cand este rumenit uniform.
- Scoatem tava din cuptor, lasam prajitura sa se raceasca 5-10 minute, apoi o pudram cu zahar pudra vanilat si o taiem in cuburi.
Mai jos va propun si reteta video de pandispan cu fructe, de data aceasta cu capsune. Pofta buna!
Buna ziua!
Am facut checul pufos cu frisca!!!
Nu am mancat ceva mai bun! Multumesc mult!
Am facut acelasi chec si cu visine si a fost foarte bun!
Desigur, am facut multe alte retete de la dv si au iesit MINUNATE!
Multumesc ffff MULT!
Vacanta frumoasa si spor in toate!
Cu tot dragul si toata consideratia,
Georgeta Cojocaru
Draga mea, ma bucur mult ca ti-a placut checul.
Te imbratisez cu drag!
Te rog să-mi spui nu se bat albușurile spumă , apoi adaugi gălbenușurile ?
Draga Cici, nu, ouale se bat intregi pana cand isi tripleaza volumul.
la cuptor pe gaz, am lasat la copt cca 30 min la foc mediu spre mare. A iesit foarte bine insa fructele (prune) s-au dus in jos si datorita lor, fiind zemoase, blatul a iesit umed. Dar este foarte bun! Cred ca depinde ce fructe folosim. Reteta pentru pandispan este super ok
Draga Andreea, cuptorul pe gaz este un pic mai dificil decat cel electric. Data viitoare incearca sa folosesti fructe mai putin zemoase.
Sa iti fie de bine! Ma bucur ca ti-a placut.
O alternativă pentru fructele zemoase ar fi sa le treceți printr-un mix de gris/pesmet+scorțișoară. Eu am incercat azi cu caise si au ramas sus. E adevarat ca am batut separat albusurile cu zahărul și apoi am incorporat galbenusurile si faina cu o spatula.
Raluca, multumim mult pentru sfat.
Imi placeee!Arata supeeer!
Draga mea, ma bucur mult ca iti place.
Am incercat reteta de pandispan cu fructe si desi am respectat pasii si cantitatile, pandispanul meu nu a crescut suficient iar partea de jos, cam jumatate de centimetru, a ramas nefacut, mai mult coca. In rest a iesit pufos cum ar trebui. Aveti idee unde am gresit oare? Multumesc.
Draga Antonia, ai pudrat bucatile de fruct cu faina? Daca aluatul era pufos si fructele tavalite prin faina, nu ar fi trebuit sa iasa crud.
Ce tip de cuptor folosesti? Pe gaz sau electric?
Cu drag!
Se pune praf de copt?
Si eu am patit exact acelasi lucru, Antonia. Da, am pudrat fructele cu faina in prealabil. Am cuptor electric, l-am setat pe caldura atat de sus, cat si de jos, la 180 grade.
Am termometru care imi indica atunci cand prajitura este coapta. Era coapta, insa aluatul s-a separat in straturi, iar jos a ramas un strat subtire, usor elastic. Nu era nefacut, doar ca ingredientele par sa se fi separat ciudat
Si du recomand separates albusului de galbenus, altfel cu un mixer cu und singur tel mi-a luat cam 20 de minute sa ajunga compozitia de ou cu zahar cremoasa.
Si eu am respectat reteta și cantitățile date. Am pudrat și fructele cu faina din belșug și tot crud a ieșit la mijloc.
Nu imi dau seama ce am greșit. Menționez ca folosesc cuptor electic.
În rest, a ieșit foarte gustos.
Rulu, daca a iesit crud, inseamna ca nu a fost copt suficient. Intotdeauna, inainte de a scoate o prajitura din cuptor, infige o scobitoare in centrul prajiturii. Daca iese curata, prajitura este gata, daca iese umeda, o mai lasi 5 minute in cuptor si repeti testul.
Timpul de coacere din reteta este relativ. Cuptorul meu a copt pandispanul in 25 de minute, dar asta nu inseamna ca acest timp este valabil si pentru cuptorul tau, indiferent daca este electric sau pe gaz.
Am facut pandispanul cu toate fructele pana acum, mie mi-a iesit mereu minunat! Cred ca secretul e ca ouale sa fie bine bine batute, nu am mai mixat niciodata asa mult pana acum. In cazul in care reduc cantitatea de zahar, iese la fel de pufos? Influenteaza cu ceva? I-as face si buburuzei mici. Multumesc Laura pentru reteta asta, a intrat la favorite in caietel ☺️.
Draga mea, asa este, secretul acestui pandispan consta in mixarea perfecta a oualelor. Nu iti recomand sa reduci cantitatea de zahar. La pandispan, pentru o reusita perfecta, folosim mereu pentru fiecare ou, 30 g de zahar si 30 g faina. Te imbratisez cu drag!
Pot sa o fac fara mixer si sa zbat la tel daca da spunetimi cum!🤔🤔🤔
Draga Petruta, da, poti face pandispanul si cu teleul. O sa durezez mai mult, dar sigur se poate face.
Am pandispanul la cuptor de 35 de minute . L-am incercat deja de doua ori si inca nu e facut . Am respectat totul, pas cu pas , dar pandispanul este crud si nu da semne decat ca se arde la exterior ….
Am revenit sa spun ca am taiat prajitura si e minunata ! A fost nevoie de mult mai mult timp sa se faca cum trebuie . In jur de 45 de minute . Pacat ca nu pot sa pun o poza
Draga mea, ma bucur mult ca ti-a placut pandispanul. Timpul de coacere difera de la cuptor la cuptor, de aceea este bine sa testam prajiturile cu o scobitoare inainte de a le scoate din cuptor.
Sa va fie de bine!
Desi nu ma asteptam sa iasa fara sa bat albusurile,a iesit super ok,am folosit visine,l-am copt cam 25-30 min in tava cu fun detasabil,tapetata cu hartie, in cuptor clasic pe gaz,intre treapta 1 si 2 de temperatura (dintre cele trei pe care le are cuptorul). In 30 minute nu a mai ramas nimic,s-a mancat tot 😋
Sa va fie de bine, draga mea! Minunat iese cu visine.
Multumesc pentru reteta!
Eu am incercat cu prune si a iesit delicios!
Cuptor electric, insa 45 de minute si la mine.
O sa incerc si cu alte fructe! 🍓🍒🍑
Sa iti fie de bine, draga mea.
Ma bucur mult ca ti-a placut pandispanul.
As putea folosi caise uscate? Eventual tinute putin la hidratat??!
Ani, recomand doar fructe proaspete pentr aceasta reteta.
Am batut oualele 15 minute. Mi-a iesit pandispanul super bun! Pufos si complet copt! Sunt super fericita! Multumesc de ponturi!
Sa iti fie de bine, draga mea. Ma bucur mult ca ti-a placut!
Eu am facut cu afine. Cuptor electric 30 min.Foarte bun…multumesc de reteta.As incerca si reteta din 1700.Se poate?
Claudiu, ma bucur mult ca ti-a placut.
Nu inteleg la ce reteta din 1700 te referi.
Laura, rețeta ta este minunata! Mi-a ieșit ca la carte doar ca am lăsat spuma de albușuri la final. Știam aceasta rețeta simpla dintr-un caiet de prăjituri al bunicii, doar ca era vorba de proporții diferite. Secretul unu pandișpan pufos consta in separarea albusului de gălbenușuri. După ce faci crema de ou cu zahăr, adaugi faina, apoi albușurile bătute tari, spuma și mesteci cu grija de sus in jos, astfel încât sa nu spargi bulele de aer formate. Succesul e garantat! 🙂
Sa iti fie de bine, draga mea! Ma bucur mult ca ti-a placut.
Extraordinar, nu m-am gândit ca o sa fie asa bun, a fost devorat și lăudat. Foarte ușor de făcut, ingrediente puține,o sa mai repet sigur rețetă. Mulțumesc pt o rețetă asa buna:d
Buna ziua, ar fi potrivit sa fac acesta reteta de pandispan cu rubarba? Am cautat alte retete de prajitura cu rubarba dar acolo e necesar 200gr de unt si la cum stiu eu ca mancam dulciurile mi se pare mult unt sa-l devoram in doua zile.
Rețeta perfectă pentru un desert rapid și delicios.
Mulțumim!!!
Eu nu am mancat niciodata un asemenea pandispan! Si crede-ma, mama practic ne-a crescut cu pandispan in fiecare weekend! Este fantastic, multumesc! Apreciez mai ales si povestea despre provenienta pandispanului, foarte utila. Zi frumoasa!
Tocmai am taiat prajitura si este super buna, mega pufoasa. Problema este ca desi am respectat reteta intocmai, mie nu mi s-a copt in 25 min, nici macar in 40. A stat 60 min in total ca sa se coaca. Nu stiu de ce, am cuptor electric si a fost setat la 180 gr 🤷♀️
Revin, m-am cam prins de ce si sigur asta este problema inclusiv pentru cei care scriau mai sus ca este necoapta. Eu am facut compozitie pentru 12 portii si automat timpul de coacere s-ar putea sa difere, sa fie mai mare decat pentru o cantitate mai mica de aluat 😁
Denisa, asa este, timpul din reteta este valabil pentru un pandispan de 18 cm.
Buna ziua, Imi puteti spune, va rog, daca pot pune caise din compoy daca le scurg putin inainte? Multumesc frumos
Draga Catalina, recomand doar fructe proaspete pentru acest pandispan. Daca doresti sa incerci cu caise din compot, le scurgi foarte foarte bine, apoi le pudrazi cu faina si le pui in aluat.
Buna ziua: o reteta de 1000 de puncte. Nu stiu sa fac prajituri , dar pandispanul mi-a iesit de nota 11.
Multumesc de reteta. Poate imi dai si oreteta de cozonac pt. incepatori.Multa sanatate.
Cu mult drag!
Buna!
Daca folosesc fructe congelate? Le las la dezghetat sau le pun asa, congelate?
Multumesc!
Tocmai am facut acest pandispan cu zmeura si sunt super incantata de rezultat, a iesit pufos si aerat iar dulceata pandispanului merge de minune cu zmeura acrisoara ! Multumesc pentru reteta !!!
Cu mult drag! Sa va fie de bine!
Excelenta! Trebuie sa marturisesc faptul ca nu am mai facut niciodata pandispan, chec sau alte prajituri asemanatoare. Sunt absolut incepatoare intr-ale gatitului si de dulciuri si de alte mancaruri. Reteta a iesit exact cum ati descris. Multumesc din suflet!
Cu mult drag! Ma bucur mult ca ti-a placut reteta!
Aceasta reteta nu are ulei?…cum e un pandispan fara ulei?
Leo, pandispanul original nu se face cu ulei.
Nu se pune praf de copt?
Iulia, nu.
Mulțumesc pentru rețetă, prima oară când fac și a ieșit bine! S-au cam dus la fund fructele, chiar și cu făină, dar tot gustos. Cu vișine e preferatul meu. Am ținut 25 sau 30 de minute la cuptor cu gaz, dar am început să testez cu scobitoarea de pe la 15-20 de minute (sunt obișnuită să țin mai puțin prăjiturile decât recomandat, îmi plac mai moi).
Cu mult drag! Ma bucur mult ca ti-a placut!
laura , am facut si eu pandispanul si mi-a iesit grozav. retetele tale sunt superbe ca si tine de altfel…
Pandișpanul, checul cu morcovi/cioco neagra si cel cu rosii/ cascaval au devenit meniu saptamanal!
Bună ziua! A fost cea mai buna prajitura pe care am mâncat-o.La toată familia le-a placut!Va multumesc pentru reteta!!🥰
Bună ziua! Eu am făcut pandispan cu cireșe și a fost multă zeama. Și când am pus în faina a curs zeama. Am pus în cuptor aluatul și fructele sau scufundat.🤨Dar cred ca va fi delicios.🍽👌O zi frumoasă!