Tarta cu ciocolata si orez – Reteta pentru masa de Pasti
Tarta cu ciocolata si orez este o reteta tipica italiana care se prepara de Pasti. Recunosc ca prima data cand am mancat-o am fost putin sceptica, imi place mult ciocolata si la fel si orezul fiert in lapte, dar nu le vedeam pe amandoua intr-o tarta cu aluat fraged. Gustul a fost mai mult decat delicios, umplutura are o consistenta usor cremoasa, perfecta in combinatie cu aluatul fraged. Pentru a va bucura de toate aromele acestei tarte, va recomand sa o faceti cu cel putin o zi inainte de a o gusta. Nu recomand o ciocolata cu lapte sau alba pentru aceasta reteta, ci o ciocolata amaruie, eu am folosit ciocolata amaruie Poiana cu 65% cacao, se topeste fara probleme si are un gust sublim.
Pentru ca se apropie Pastele, Poiana va invita la un foarte frumos concurs! Daca pregatiti aceasta reteta sau o alta reteta care sa aiba ca ingredient principal ciocolata amaruie Poiana, faceti o poza cat mai frumoasa preparatului final alaturi de ambalajul ciocolatei Poiana amaruie 65% si incarcati-o pe site-ul campaniei. Saptamanal puteti castiga un robot Kitchen Aid! Ce gospodina nu isi doreste un astfel de ajutor in bucatarie?
Tarta cu ciocolata si orez – Ingrediente (forma tarta 26 cm diametru)
Ingrediente Aluat – forma tarta 26 cm diametru
- 300 g faina
- 30 g cacao
- 130 g zahar tos fin
- 175 g unt rece
- 3 galbenusuri mari
- 1 varf cutit sare
Ingrediente umplutura tarta
- 100 g orez
- 300 ml lapte
- 125 g ciocolata Poiana amaruie
- 4 oua mari
- 50 ml brandy
- 150 g zahar
- 350 g ricotta/urda de vaca
- 30 g cacao
- 1 lingurita coaja portocala rasa
Tarta cu crema de ciocolata si orez – Mod de preparare RETETA VIDEO
Tarta cu crema de ciocolata si orez – Mod de preparare RETETA TEXT
Tarta cu crema de ciocolata si orez – Aluat Preparare
- Amestecam faina, sarea si cacaua pana la omogenizare. Adaugam galbenusurile, untul rece taiat cuburi si zaharul si framantam pana obtinem un aluat bine legat. Daca aluatul este sfaramicios, adaugam 2-3 linguri de lapte rece si framantam pana se leaga.
- Invelim aluatul in folie de plastic alimentara si il punem in frigider cca 30 de minute.
- Dupa repaus, intindem aluatul, pe masa pudrata cu faina, intr-o foaie de cca 1,5 cm grosime.
- Asezam aluatul fraged in forma de tarta tapetata cu unt si faina, indepartam marginile in exces (pastram aluatul decupat), si il punem in frigider pentru cca 1 ora.
Tarta cu crema de ciocolata si orez – Mod de preparare
- Amestecam ricotta bine scursa cu zaharul si coaja de portocala pana la omogenizare.
- Adaugam ouale intregi si amestecam.
- Fierbem orezul in lapte pana capata o consistenta al dente, apoi il lasam sa se raceasca.
- Taiem ciocolata amaruie 65% Poiana in cubulete potrivite si o topim la bain-marie.
- Punem cacaua peste amestecul de ricotta si amestecam.
- Adaugam brandy si amestecam pana la omogenizare.
- Adaugam orezul fiert rece in compozitia tartei si
- La sfarsit incorporam ciocolata amaruie Poiana topita in crema tartei.
Asamblare si coacere tarta cu crema de ciocolata si orez
- Scoatem forma din frigider, adaugam umplutura si o nivelam cu grija.
- Intindem aluatul fraged ramas, pe planul de lucru pudrat cu faina, si il decupam cu o forma la alegere (am ales o forma ovala, asemanatoare oului de Pasti).
- Pozitionam formele decupate pe suprafata tartei si o coacem in cuptorul preincalzit la 180°C, cca 30-40 minute.
- Pudram tarta rece cu zahar pudra vanilat si o servim cu pofta.
Pofta buna!
Buna!Cum ati reusit sa scoateti tarta din forma?
Adelina, am rasturant-o pe un gratar si apoi am rasturnat-o din nou, rapid, pe platou.
Pot sa inlocuiesc Brandy cu esenta de rom?
Sigur ca da.