Cheesecake cu cafea si ciocolata, reteta prajitura fara coacere
Zilele trecute mi s-a facut o pofta incredibila de cheesecake cu cafea si ciocolata, asa ca nu am stat prea mult pe ganduri si am purces la treaba. Nu exagerez cand va spun ca este cel mai gustos cheesecake fara coacere facut pana acum. Desi imi propusesem sa mananc doar o feliuta subtire, ca sa-mi satisfac pofta, nu m-am tinut de cuvant si am mancat doua felii.
Daca va place combinatia dintre cafea si ciocolata, trebuie sa incercati neaparat acest cheesecake. Puteti sa il ornati cu frisca sau cu codite de ciocolata. Eu am ales coditele de ciocolata, nu ca nu mi-ar fi placut si niste frisca, dar nu mai aveam. Reteta de cheesecake este foarte simplu de preparat, cu drag va recomand sa o incercati.
Cheesecake cu cafea si ciocolata – Ingrediente (forma 20 cm Ø)
Blat cheesecake cu cafea si ciocolata
- 200 g biscuiti clasici Digestive
- 100 g unt
- 2 linguri sirop de artar
- 1 plic zahar vanilat
- 1 varf cutit sare
Crema cheesecake
- 500 g branza mascarpone
- 250 ml smantana lichida indulcita pentru frisca
- 100 g zahar pudra vanilat
- 6 g gelatina foi
- 2 linguri rase cafea solubila/cafea de orz solubila
Glazura cremoasa de ciocolata
- 75 ml apa
- 75 g zahar
- 150 g ciocolata amaruie
Blat cheesecake fara coacere cu cafea si ciocolata – Mod de preparare
- Topim untul la bain-marie si il lasam sa se raceasca pana atinge temperatura camerei.
- Punem biscuitii in robot, adaugam untul, siropul de artar, zaharul vanilat si sarea. Actionam robotul la viteza medie, iar in momentul in care obtinem o compozitie omogena, il stingem.
- Fixam cercul de cofetarie pe un platou, adaugam compozitia blatului si o presam bine cu o lingura pana obtinem un strat compact si uniform.
- Punem blatul in frigider pentru cca 30 de minute.
Crema cheesecake cu cafea si ciocolata – Mod de preparare
- Punem foile de gelatina intr-un vas sau farfurie adanca si le acoperim cu apa rece. Le lasam la inmuiat 10 minute.
- Punem branza mascarpone intr-un vas, adaugam zaharul pudra si mixam pana devine cremoasa (cca 2-3 minute).
- Mixam 200 ml de smantana lichida indulcita pentru frisca (smantana trebuie sa fie foarte rece, asadar o tinem in frigider pentru minim 2 ore inainte de a o mixa). Amestecam cei 50 ml de smantana lichida ramasa cu cafeaua solubila. Vom obtine o compozitie cremoasa.
- Adaugam amestecul de smantana si cafea peste crema de mascarpone si amestecam pana la omogenizare, apoi incorporam cu grija, cu miscari de jos in sus, frisca mixata.
- Scurgem foile de gelatina si le punem intr-o craticioara. Adaugam 2 linguri de apa si o topim pe foc foarte foarte mic (atentie, gelatina nu trebuie sa fiarba, altfel isi va pierde proprietatile).
- Amestecam gelatina usor calduta topita cu 2-3 linguri din compozitia de mascarpone si frisca, apoi o adaugam peste restul cremei si amestecam cu grija.
- Scoatem blatul din frigider si adaugam crema. O nivelam frumos si punem din nou cheesecake-ul in frigider, pentru cca 1-2 ore.
Glazura cremoasa de ciocolata – Mod de preparare
- Tocam ciocolata foarte marunt.
- Punem apa si zaharul intr-o craticioara, pe foc mic. Din momentul in care siropul incepe sa fiarba, numaram 5 minute si stigem focul.
- Adaugam ciocolata tocata in siropul fierbinte si amestecam pana obtinem o glazura omogena si cremoasa.
- Lasam glazura sa se raceasca, la temperatura camerei, cca 10 minute sau pana cand devine cremoasa. Daca va grabiti, puteti pune craticioara cu glazura intr-un vas mai mare plin cu apa rece si cuburi de gheata. In acest fel se raceste mai repede.
- Scoatem cheesecake-ul cu cafea si ciocolata din frigider, indepartam cu grija cercul si turnam glazura pe intreaga suprafata a acestuia. O intindem cu o paleta de cofetarie.
- Punem cheesecake-ul din nou in frigider pana cand glazura se intareste (cca 1-2 ore). Glazura va avea o consistenta usor cremoasa dupa repaus, dar nu va curge in momentul in care vom taia cheesecake-ul.
- Puteti orna cheesecake-ul cu frisca sau cu codite de ciocolata.
Pofta buna!
Buna ziua! In loc de sirop de artar oare merge daca pun miere? Multumesc anticipat!
Sigur ca da, draga mea. Poti pune 2 linguri de miere.
Buna!
In loc de gelatina foi pot folosi gelatina granule? Nu imi este clar care este diferenta intre cele doua iar foi nu am folosit niciodata.
Multumesc!
Draga Andreea, da, poti face si cu gelatina granule. In aceasta reteta, poti folosi 5 g de gelatina granule in loc de 6 g gelatina foi.
Cu drag!
Buna Laura!
Cat traim invatam, asa ca am folosit gelatina foi……peace of cake 🙂
Prajitura a iesit atat de buna incat colegii mei mi-au spus ca este cumparata. Si este atat de usor de facut incat om repetat-o impreuna cu nepotica de 4 ani. Ne-am distrat de minune si am facut un desert minunat. Noi am decorat-o cu zmeura, mi s-a parut o combinatie geniala.
Multumesc pt sfaturi! Spor pe mai departe 🙂
Draga mea, cat de mult ma bucur ca v-a placut!
Va imbratisez cu drag!
Buna, Laura. De foarte mult timp îți “fur” retetele și le încerc la mine in bucatarie. Am o intrebare despre acest cheseecake: câți cm are forma? As vrea sa l fac și eu, dar mi e sa nu fie prea mare inelul pe care îl am eu.
Acum am văzut și dimensiunea tavii. 🤦🏼♀️
Arata superb! Imi recomanzi smantana ideala pentru crema?
Draga mea, eu folosesc o smantana italiana, marca Tre Valli.
Buna Laura!Ce „artificiu” as putea face ptr.a inlocui forma cu inel detasabil?Cea pe care o am eu este prea mare.Multumesc frumos si felicitari ptr. retete!
Draga Elena, daca ai un plastic mai gros, poti confectiona singura un inel. Dupa ce il decupezi, il capsezi, astfel incat sa fie fix, il asezi pe un platou si montezi in el cheesecake-ul.
Dupa ce se intareste crema, elimini plasticul si gata.
Se poate inlocui mascarponele cu crema philadelphia?