Supa de gaina cu taitei


Supa de gaina cu taitei, reteta mamei mele

Supa de gaina cu taitei - www.lauraadamache.ro
Supa de gaina cu taitei, reteta de supa traditionala romaneasca

Cate amintiri de suflet ma leaga de aceasta supa de gaina cu taitei, nici nu va imaginati. In copilarie abia puteam sa ma ating de supe si ciorbe, se faceau presiuni serioase ca sa reusesc sa inghit macar cateva linguri. In primul rand, prin anii ’80, pentru multi dintre noi, gaina era un vis frumos. Cand reuseai sa o gasesti, musai era transformata in supa, iar din zeama ramasa faceai ori un pilaf bob cu bob, ori o ciulama cu mamaliguta.

Eu preferam pilaful (il mancam chiar si rece cu felii prajite de paine), apoi ciulamaua cu mult piper si patrunjel si abia apoi supa de gaina. Acum supa de gaina este pe acelasi loc cu pilaful si ciulamaua. Zilele trecute am gasit o gaina frumoasa si apetisanta, am cumparat-o si am transformat-o intr-o supa clara si delicioasa ca pe vremuri, cum ne facea mami, fiarta incet la foc foarte mic, cu taitei, piper si patrunjel proaspat adaugat in fiecare farfurie.

Din supa ramasa am facut si o ciulama (vezi aici cum se face ciulamaua cu carne de pasare). Chiar daca timpul de fierbere este lung, merita sa prepararti aceasta supa, are un gust unic, mai ales daca avem o pasare de curte. De data acesta am facut supa de gaina cu taitei cumparati, dar in reteta supei de vita puteti invata cum se fac taiteii de casa pas cu pas.

 Supa de gaina cu taitei – Ingrediente

  • 1 gaina (1 kg)
  • 2 morcovi medii
  • 1 radacina pastarnac
  • 1 radacina patrunjel
  • 1 ceapa medie alba
  • 2 felii radacina de telina groase de cca 2 cm
  • sare
  • piper
  • patrunjel

Cum obtinem o supa de gaina clara?

Daca vreti sa obtineti o supa clara de gaina, aceasta trebuia se fiarba pe foc foarte mic, iar oala nu trebuie acoperita cu capac. Prepararea supei de gaina dureaza intre 2-3 ore, dar supa va iesi garantat clara si foarte gustoasa.

Supa de gaina se spumeaza regulat. Spuma este produsa de proteinele din carne, iar daca aceasta spuma nu este inlaturata cu grija, vom obtine o supa tulbure.

Supa de gaina cu taitei – Mod de preparare

  • Taiem gaina in bucati potrivite.
  • Umplem o oala cu 6 l de apa rece, adaugam 1 lingura rasa de sare si bucatile de carne de gaina. Punem oala pe foc mic, iar cand supa incepe sa fiarba in clocote foarte mici, adunam regulat spuma formata la suprafata.
  • In momentul in care nu se mai formeaza spuma, adaugam morcovii curatati si spalati, radacina de pastarnac si patrunjel, curatate si spalate, feliile de telina si ceapa intreaga, curatata de foi.

Supa de gaina cu taitei preparare

  • Fierbem supa de gaina pe foc mic, este foarte important sa nu fiarba in clocote mari daca vrem sa avem o supa clara.
  • Cand carnea este patrunsa, stingem focul.

Cum preparam supa de gaina cu taitei?

  • Taiteii nu se adauga niciodata in toata cantitatea de supa obtinuta. Asadar, pentru doua persoane, punem 1l de supa de gaina intr-o oala separata, pe foc mic, adaugam 100 g taitei si fierbem supa pentru cca 3-4 minute sau pana cand taiteii sunt fierti.
  • Adaugam patrunjel proaspat tocat, piper proaspat macinat si servim supa de gaina imediat, cu bucati de carne si legume din supa, daca doriti. Sotul meu o prefera fara patrunjel, doar cu taitei si piper proaspat macinat.

Supa de gaina cu taitei preparare

Pofta buna!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Supa de gaina cu taitei
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 63 Review(s)

18 comentarii la “Supa de gaina cu taitei

  1. Gabriel spune:

    Este adevarat ca slow sau multicooker-ul face treaba extraodinar de bine insa ce e facut cu mana ta este mai greu si satisfactia este mai mare. Asadar la ora la care postez comentariul fac reteta ta Laura si dupa cum miroase……..e ceva delicios. Iti multumesc

  2. Andreea spune:

    Buna Laura, incerc sa stabilesc un meniu, si ma intrebam daca la masa la care se serveste supa asta delicioasa, s-ar putea servi si sarmale? Imi dai te rog un sfat? Multumesc!

  3. Madalina spune:

    Buna ziua! Legumele nu ar trebui scoase din supa? Si supa strecurata? cat sa nu ramana bucati din acele legume sau chiar carne..

  4. Mihai spune:

    Gustoasă! Eu pun rădăcinoasele de la început în apă rece. Așa trec vitaminele și mineralele din rădăcinoase în supă.

  5. Ralu spune:

    Foarte buna! Multumesc pentru reteta Laura! Am facut si eu si e gustoasa.
    Explicatii simple, poze pas cu pas…ce sa nu iasa?
    Felicitari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor