Prajitura cu crema de vanilie si visine, un desert simplu si rapid
Prajitura cu crema de vanilie si visine imi aminteste cu drag si dor de zilele reci de iarna din copilarie cand mami ne pregatea mereu un desert deosebit. Il savuram cu nasul lipit de geam, nerabdatoare sa ies afara, la sanius. Iarna era atat de alba si frumoasa atunci, iar derdelusul era plin de copii veseli.
Chiar daca acum derdelusul s-a transformat intr-o parcare uriasa si zapada intarzie sa apara, eu ma intorc in acei ani linistiti ori de cate ori prepar aceasta prajitura cu crema de vanilie. Se face atat de simplu si rapid, merita neaparat sa o incercati.
Pentru prajitura mea cu crema de vanilie si visine am folosit intotdeauna ingrediente de cea mai buna calitate. Uleiul Unisol de prima presa, 100% obtinut din prima presare a semintelor de floarea soarelui, este perfect pentru aceasta reteta de prajitura, eu il folosesc atat pentru dulciuri cat si pentru preparatele sarate.
Prajitura cu crema de vanilie si visine – Ingrediente forma 24 cm diametru
Ingrediente Crema de vanilie
- 500 ml lapte
- 50 g faina
- 4 galbenusuri medii
- 75 g zahar tos fin
- 1 pastaie vanilie
- 19-20 visine in sirop
Ingrediente aluat – Prajitura cu crema de vanilie si visine
- 270 g faina
- 6 g praf de copt
- 150 g zahar
- 90 ml lapte
- 4 oua medii
- 100 ml ulei Unisol de prima presa
- 1 varf cutit sare
Crema de vanilie – Mod de preparare
- Despicam pastaia de vanilie pe lungime si cu lama unui cutit razuim semintele. Punem laptele, pastaia de vanilie si semintele acesteia intr-o cratita, pe foc mic. In momentul in care laptele este fierbinte, stingem focul si acoperim cratita cu un capac. Lasam laptele acoperit 30 minute, astfel incat vanilia sa isi elibereze aroma. Dupa 30 de minute, eliminam pastaia de vanilie.
- Punem galbenusurile intr-un vas, adaugam zaharul si amestecam cu un tel pana se deschid la culoare.
- Cernem faina, o adaugam treptat in mixul de galbenusuri si zahar si amestecam cu grija pana la completa omogenizare.
- Turnam treptat laptele cald peste amestecul obtinut si amestecam cu telul pana la omogenizare.
- Punem amestecul lichid obtinut inapoi in cratita si fierbem crema, pe foc mic, cca 10 minute sau pana cand obtinem o compozitie cremoasa (daca aveti un termometru alimentar, temperatura cremei finale trebuie sa fie de 82°C).
- Este foarte important sa amestecam continuu crema in timpul fierberii. Eu folosesc un tel, ma ajuta sa obtin o crema matasoasa, fara cocoloase.
- Stingem focul si acoperim imediat suprafata cremei de vanilie cu folie de plastic alimentara (folia se aseaza direct peste crema).
- Lasam crema sa se raceasca complet.
Mod de preparare aluat prajitura cu crema de vanilie si visine
- Punem ouale intr-un vas, adaugam un varf de sare si zaharul si mixam pana isi tripleaza volumul si se deschid la culoare.
- Adaugam treptat uleiul Unisol si mixam pana la omogenizare. Adaugam laptele treptat si mixam pana il incorporam in compozitia obtinuta anterior.
- Amestecam faina si praful de copt si le cernem direct in mixul lichid. Amestecam cu grija, cu o paleta, de jos in sus, pana la omogenizare.
Asamblare Prajitura cu crema de vanilie si visine
- Tapetam forma cu ulei/unt si faina si adaugam aluatul.
- Pe deasupra aluatului adaugam din loc in loc, cu o lingura, crema de vanilie complet rece si visinele scurse foarte bine (visinele se adauga peste crema, nu in aluat).
- Coacem prajitura cu crema de vanilie si visine in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 30-40 minute sau pana cand suprafata este rumenita uniform.
- Scoatem prajitura din cuptor si o lasam sa se raceasca in forma cca 10-15 minute. Dupa ce devine usor calduta, o rasturnam pe un gratar si o lasam sa se raceasca.
• O pudram cu zahar vanilat, o feliem si o servim cu pofta.
Pofta buna!
Buna Laura. La pregătirea cremei vorbeați ai de oua si de gălbenușuri.
Cum e de fapt? Sau nu am inteles eu?
Merci pt lămurire.
Draga Tatiana, la crema de vanilie se folosesc doar galbenusuri.
Te imbratisez cu drag.
Buna, ne spui dimensiunea tavii?Cu stima, Violeta
Draga Violeta, asa cum am scris in reteta, folosim o forma de 24 cm diamentru.
Arata delicios! Aici, la mine nu se gasesc visine. Se pot inlocui cu fructe congelate (zmeura, afine) sau ar fi prea apos de la ele?
Draga Loredana, nu recomand fructele congelate in aceasta reteta. Poti folosi zmeura, afine, cirese, dar sa fie proaspete.
Salut, cu ce ai ornat prajitura la final (in afara de zaharul pudra)?arata f bine 🙂 Mersi