Prajitura cu prune si crumble, reteta de prajitura cu fructe
Cand ne-am intors din vacanta, am avut placuta surpriza sa gasesc prunul din gradina plin cu prune frumoase si perfect coapte, numai bune de facut un gem de prune sau o prajitura delicioasa si pufoasa. La aceasta prajitura cu prune ador combinatia dintre blatul pufos si crumble-ul crocant. Daca doriti, o puteti incerca si cu alte fructe: caise, piersici, fructe de padure, capsuni etc. Noi am mancat-o la micul dejun, bineinteles nu toata deodata, ci pe parcursul a 3 zile, dar recunosc ca o bucatica ne-a mai scapat si seara, langa o cana cu ceai negru. Indiferent la ce o ora hotarati sa o gustati, sunt sigura ca aceasta prajitura cu prune si crumble cu alune va va placea cel putin la fel de mult ca noua. Reteta prajiturii este simpla, o puteti preparara impreuna cu cei mici, iar daca alunele pentru crumble va lipsesc, le puteti inlocui cu nuci sau migdale.
Prajitura cu prune si crumble cu alune – Ingrediente (tava 22×30 cm)
Ingrediente blat pufos prajitura cu prune
- 1 kg prune (cantarite intregi) + 1 plic zahar vanilat
- 200 g unt moale
- 200 g faina
- 200 g zahar tos fin
- 4 oua la temperatura camerei
- 6 g praf de copt
- 1/2 lingurita scortisoara macinata
- 1 varf cutit sare
Ingrediente crumble cu alune pentru prajitura cu prune
- 100 g alune de padure
- 100 g faina
- 100 g unt rece
- 100 g zahar brun
- 1 varf cutit sare
Prajitura cu prune si crumble – Mod de preparare crumble
- Tocam alunele, nu foarte marunt, si le punem intr-un vas. Adaugam untul rece taiat in bucatele mici, zaharul, faina si sarea. Amestecam ingredientele, cu mana, pana cand obtinem un amestec sfaramicios. Il punem intr-un vas, in frigider, pana cand preparam blatul pufos al prajiturii cu prune.
Prajitura cu prune si crumble – Mod preparare blat pufos pentru prajitura cu prune
- Spalam prunele, le stergem si le taiem in jumatati. Eliminam samburele, apoi taiem fiecare jumatate in doua.
- Le pudram cu zaharul vanilat, le punem intr-o farfurie si le lasam pentru 30 de minute.
- Punem intr-un vas untul moale, adaugam sarea, scortisoara si zaharul si mixam pana cand obtinem o crema pufoasa.
- Adaugam pe rand cele patru oua, la temperatura camerei, avand grija ca urmatorul ou sa fie adaugat doar dupa ce precedentul a fost perfect inglobat in crema de unt.
- Amestecam faina si praful de copt, o cernem, si o adaugam in 2-3 transe in aluat.
- Tapetam tava cu unt si faina, adaugam aluatul blatului pufos si il nivelam frumos. Asezam prunele, una langa cealalta, cu partea taiata in sus, pe intreaga suprafata a blatului.
- Scoatem crumble-ul din frigider si il distribuim uniform peste prune.
- Coacem prajitura cu prune si crumble cu alune in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 30-35 de minute sau pana cand este rumenita uniform.
- O scoatem din cuptor si dupa ce s-a racit, o taiem in bucati si o servim. Este delicioasa!
Pofta buna!
Crede ca este buna,ca orice am facut de la tine,dar,din pacate,deocamdata nu pot face decat sa pastrez reteta ;prunii mei abia au inflorit,nu am decat sa astept.
Multe multumiri pentru foarte bunele retete!
Wooow, abia au inflorit? La noi nu mai prunele s-au copt in iulie anul acesta.
Cand se coc la tine, neaparat sa incerci reteta, este delicioasa.
Te imbratisez cu drag!
buna Laura, am facut prajitura si a iesit fff delicioasa, cu mentiunea ca am redus cantitatea de zahar la jumatate pt ca nu prea sunt prietena cu zaharul si a iesit numai buna, fix pe gustul nostru. Nu am dat gres niciodata cu retetele tale.
Multumesc pt inspiratii.
Sa iti fie de bine, draga mea! Ma bucur mult ca ti-a placut!
Foarte bună prăjitură nu ratați sa o faceți. ?☕
Laura Adamache, ai cel mai gustos site pt gatit! Iti iubesc pur si simplu retetele! Le iau pe rand si le incerc si toate au iesit f f bune! Felicitari pt retete si pt talentul tau! Am consumat deja un top de hartie printand retetele tale (asta ca sa nu mai stau cu telefonul printre ingrediente, oua, blide si blidulete) …MULTUMESC pt ajutor in bucatarie!
Draga mea, multumesc pentru aprecieri!
Te imbratisez cu mare drag!
Am incercat reteta dar baza nu a iesit bine. Un aluat foartr moale care n-a tinut nici prunele, nici crumble-ul. S-au scufundat. Ce am gresit?
Draga Manuela, esti sigura ca ai cantarit bine ingredientele pentru baza prajiturii?
Nu stiu de ce nu a iesit. In mijloc era foarte lichida dupa ce s.a răcit. Crumble este bestial. Oare mai trebuia faina? Tare as dori un raspuns. Am respectat cantitatile si pasii cu strictete si nu sunt la prima prajitura facuta. In rest felicitari pentru restul retetelor, nu am avut probleme cu ele. Multumesc si o zi frumoasa!
Draga Cecilia, mi se pare destul de ciudat ca a iesit lichida la mijloc. Te referi la stratul de prune?
Faina sigur nu mai trebuia, ma gandesc sa nu fi fost din cauza prunelor.
Astept cu drag mai multe detalii ca sa iti pot da un raspuns exact.