Shakshouka cu rosii si ardei, reteta delicioasa cu oua si legume pentru micul dejun
Shakshouka este un preparat nord-african, foarte delicios si deloc greu de facut. Il Intalnim si in bucataria evreiasca, unde probabil a fost introdus de evreii din Tunisia si alti evrei maghrebieni, dar si in Turcia (Saksuka) si in Spania (Pisto).
Shakshouka se prepara in mod traditional cu oua, rosii (eu am folosit o conserva de rosii cuburi decojite de la Sun Food), ardei iute si ceapa, dar exista si alte variante, cu ardei gras, feta, vinete si spanac.
Este o reteta cu oua foarte rapida si consistenta care se poate preparara atat la micul dejun, cat si la pranz. Eu am folosit doar 3 oua, unul pentru mine, doua pentru Cris, dar puteti, bineinteles, sa preparati shakshouka cu mai multe oua. Shakshouka se serveste imediat, direct din tigaia in care a fost pregatita.
Shakshouka cu rosii si ardei – Ingrediente (2 persoane)
- 1 ardei gras rosu taiat cuburi
- 1 ceapa medie tocata marunt
- 2 catei de usturoi tocati marunt
- 2 linguri ulei de masline
- 1 conserva rosii cuburi Sun Food
- 1 lingurita plina paprika afumata
- 3 oua medii
- 1-2 linguri patrunjel proaspat
- 1-2 linguri branza de capra
- sare
- piper
Cum se prepara Shakshouka – Mod de preparare
- Punem uleiul in tigaie si cand s-a incalzit adaugam ceapa si usturoiul si dupa cateva secunde, cubuletele de ardei. Amestecam si le sotam pe foc mediu cca 1 minut sau pana cand se inmoaie putin.
- Adaugam conserva de rosii cuburi, paprika afumata, sare si piper proaspat macinat si amestecam. Acoperim tigaia cu capac si fierbem legumele cca 4-5 minute, la foc mic spre mediu, sau pana cand sosul scade la jumatate.
- Facem 3 gropite in sosul de rosii si ardei si adaugam ouale.
- Acoperim din nou tigaia cu capac si o lasam pe foc mic, inca 3-4 minute sau pana cand ouale sunt gata.
- Stingem focul, adaugam branza de capra si patrunjelul proaspat tocat si servim imediat, cu lipii sau paine proaspata. Este delicioasa!
Pofta buna!
Buna ziua Laura.Sunt abonatul Dvs. la toate retetele pe care le publicati. Azi am avut proasta inspiratie sa listez reteta de mai sus .constatand ca listarea se face pe foarte multe pagini ??A doua oara nu voi mai lua plasa. va promit.Textul retetei s-ar putea concentra pe o singura pagina,respectiv ingredientele si modul de preparare ,mod pe care l-am vazut pe alte saituri.Dece este nevoie sa se listeze n,pagini, poze, etc.Va rog luati masurile in consecinta. Va multumesc .
Buna Florin. Optiunea de print este setata pentru toate elementele din pagina. Daca vrei sa printezi doar o anumita pagina, poti alege acest lucru din setarile de printare preferentiala a paginilor, cand se deschide preview-ul imprimantei.
Excelenta reteta!
Imi plac foarte mult retetele tale si apreciez atenția la detalii. Felicitări pentru tot!
Multumesc mult, draga Dana. Ma bucur mult ca iti place reteta.
E ogligatorie branza de capra? Sau sa o inlocuiesc cu feta?
Multumesc.
Draga Mada, poti folosi ce tip de branza doresti. Feta, cascaval clasic sau afumat, telemea etc.
e interzisa (pe unde sea face shakshouka zi de zi! inventia doamnei adamache (pe care o apreciez tare, de altfel)!!! nu uitati un varf de cutit de cumic, daca aveti!
Multumim pentru sugestie!
cel putin doua adnotari, respectata doamna adamache (cu adevarat respectata):
1. „foarte delicios” nu exista in romana de acum 34 ani, cand am parasit tara
2. branza de capra este o gaselnita, nu apartine retetei originale! eventual un strop de cumin! si ceva ardei iute, dupa gusr\T
Draga Sorin, multumesc pentru adnotari.
Varianta mea e cu putin ardei iute, cumin. Daca am prin frigider cateva chiftelute mici, rotunde, nu ma sfiesc sa le inghesui printre oua, in sos. Nu ma tin cu strictete de retetele „originale”… Improvizez adeseori plecand de la reteta de baza. Uneori rad branza, de obicei Cheddar, uneori ma multumesc sa presar doar niste chives sau coriandru tocat marunt…
Foarte bine suna reteta ta, draga Cornel.
Chestiunea aceasta cu africana sună a fandoseală inutilă.
Este o veche rețetă românească, păstrată azi la loc de cinste doar în bucătăria armânească (mechedoană, cum preferă unii).
Se numește „PIPERCHI DINIJICATI CU PĂTRĂGEANI (PĂTLĂGENI, ÎN LIMBA ROMÂNĂ REGIONALĂ DE AZI)”, iar dacă o gătești cu ouă se cheamă ”OAUĂ ŢĂRGĂSITI”.
Dar nu ne îngrijorăm, fiindcă oricine o poate păți pe aia cu grebla.
Fandoseală inutilă este genul ăsta de comentariu. Nu are toată lumea aromâni prin preajmă. Foarte bine că știți, dar puteți împărtăși informația fără să înțepați pe nimeni.
Nu e delicioasă nici pe departe! E doar ok și atât!