Paste gratinate cu ton si mozzarella, o reteta simpla si gustoasa pentru pranz
Pastele gratinate cu ton si mozzarella sunt preferatele noastre. Este o mancare consistenta, delicioasa, perfecta pentru zilele in care dorim sa ne bucuram in liniste, alaturi de cei dragi, de un pranz savuros. Ingredientele de baza sunt pastele, puteti alege orice format scurt de paste doriti, sosul besamel si, desigur, tonul file in suc propriu Lotka, marca de produse premium despre care va povesteam in reteta de dovlecei umpluti cu ton si parmezan. Din gama de produse Lotka fac parte tonul si macroul, in diverse sosuri si ambalaje si la gramaje diferite. Produsele Lotka se adreseaza celor care pun accentul pe o nutritie sanatoasa si echilibrata.
Paste gratinate cu ton si mozzarella (2-4 persoane)
Sos besamel pentru paste gratinate cu ton – Ingrediente
- 300 ml lapte
- 30 g unt
- 30 g faina
- sare
- piper
Paste gratinate cu ton si mozzarella – Ingrediente
- sos besamel
- 1 conseva ton file Lotka in suc propriu (200 g)
- 200 g paste format scurt (penne, fusilli etc)
- 1 dovlecel zucchini mediu
- 2 linguri ulei de masline
- 1 catel usturoi
- 50-60 g boabe de porumb conservat
- 50 g prosciutto cotto (optional)
- 50 g parmezan ras
- 200 g mozzarella
- sare
- piper
- unt pentru uns forma
Sos besamel – Mod de preparare
- Punem untul, taiat in bucatele, intr-o craticioara antiaderenta, pe foc mic. Cand se topeste, adaugam toata faina, amestecam cca 1 minut, apoi adaugam laptele si amestecam in continuare, pe foc mic, pana cand obtinem un sos besamel cu o consistenta usor cremoasa. Stingem focul , condimentam sosul cu sare si piper dupa gust.
- Acoperim sosul besamel cu folie de plastic alimentara asezata in contact direct cu suprafata sosului. Il lasam sa se raceasca complet.
Paste gratinate cu ton si mozzarella – Mod de preparare
- Punem uleiul intr-o tigaie antiaderenta, pe foc mediu. Cand s-a incalzit, adaugam usturoiul intreg, necuratat, dar zdrobit cu lama unui cutit. Il tragem in tigaie cca 1 minut, apoi il eliminam. Adaugam dovlecelul si prosciutto cotto taiate in cubulete mici. Le sotam 2-3 minute, la foc mic spre mediu, sau pana cand bucatelele de dovlecel s-au inmuiat putin. Dovlecelul trebuie sa aiba o consistenta al dente. Stingem focul si le lasam sa se raceasca.
- Scurgem boabele de porumb, le trecem printr-un jet de apa rece si le lasam la scurs intr-o sita.
- Fierbem pastele al dente (calculam cu 2-3 minute in minus fata de timpul de fierbere de pe ambalajul pastelor). Le scurgem bine si le lasam sa se raceasca cca 2-3 minute intr-o sita.
- Punem pastele intr-un vas, adaugam mixul de dovlecel si prosciutto cotto, porumbul foarte bine scurs, tonul file Lotka bine scurs, sosul besamel rece si parmezanul ras.
- Adaugam sare si piper dupa gust si amestecam pana la omogenizare.
- Ungem o forma ceramica, de cca 20 cm diametru cu unt si adaugam pastele.
- Adaugam mozzarella rupta in bucati pe intreaga suprafata a pastelor.
- Gratinam pastele in cuptorul preincazlit la 180°, pentru cca 15 minute, sau pana cand mozzarella s-a topit.
- Servim pastele gratinate cu ton calde, cu multa pofta. Sunt delicioase!
Pofta buna!