Prajitura de ciocolata fara faina, reteta desert delicios cu ciocolata amaruie
Foarte simplu de facut si nemaipomenit de gustoasa, prajitura de ciocolata fara faina, este unul dintre deserturile de succes din bucataria mea. Sa tot fie vreo 8 ani de cand am facut-o pentru prima oara si de atunci nu exista an in care sa nu o coc de cel putin 2-3 ori, de obicei cu ocazia unei cine sau a unei sarbatori. Daca sunteti dependenti de ciocolata, asa cum sunt eu, va avertizez ca nu o sa va puteti opri dupa prima felie. Consistenta cremoasa si gustul intens de ciocolata o sa va cucereasca sigur, iar daca o serviti impreuna cu inghetata de fistic, vanilie, portocale sau capsune, nici ca o sa va mai despartiti de ea. Daca va doriti un gust de exceptie, neaparat folositi o ciocolata amaruie de cea mai buna calitate. Eu am folosit ciocolata amaruie Poiana, cu 65% continut cacao. Se topeste fara probleme, ceea ce este un plus cand vorbim despre prepararea prajiturilor, iar pretul este foarte accesibil.
Si pentru ca ciocolata amaruie Poiana nu este doar bogata in gust ci si plina de surprize, va invit sa pregatiti aceasta prajitura sau o alta reteta care sa aiba ca ingredient principal ciocolata amaruie Poiana, sa fotografiati preparatul final alaturi de ambalajul ciocolatei Poaiana si sa o incarcati pe site-ul campaniei. Sa va spun ce premiu frumos va asteapta? Ei bine, saptamanal, prin tragere la sorti, preparatul cel mai ciocolatos si mai frumos prezentat, va fi premiat cu un mixer Kitchen Aid!
Prajitura de ciocolata fara faina – Ingrediente (forma 18 cm diametru)
- 300 g ciocolata amaruie Poiana 65% continut cacao
- 175 g zahar
- 185 g unt (82% grasime)
- 5 oua medii
- 70 g cacao
- 1 pastaie de vanilie
Prajitura de ciocolata fara faina – Mod de preparare
- Taiem ciocolata si untul in bucatele potrivite si le punem intr-o craticioara, la bain-marie. Amestecam pana obtinem o consistenta cremoasa si omogena, apoi scoatem craticioara din bain-marie si lasam compozitia sa sa raceasca pana atinge temperatura camerei.
- Punem ouale intr-un vas, adaugam sarea, semintele pastaii de vanilie si zaharul si mixam pana cand compozitia isi tripleaza volumul.
- Adaugam mixul de ciocolata si unt si amestecam cu grija, de jos in sus, pana la omogenizare.
- Cernem cacaua in vas si amestecam de jos in sus, cu grija.
- Turnam compozitia in forma tapetata cu unt si hartie de copt si coacem prajitura in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 25-30 de minute.
- Dupa ce s-a copt, lasam prajitura de ciocolata in forma 5 minute, apoi o rasturnam pe un gratar si o lasam sa se raceasca complet.
- Pudram prajitura cu cacao si o servim cu inghetata sau cu frisca.
Pofta buna!
Eu fac aceasta praji si pun la copt 3/4 din compozitie. Restul de 1/4 pun la frigider si adaug peste blatul copt si racit. Apoi pudrez cu cacao. Este extraordinar de buna la gust, cremoasa si ciocolatoasa!!
Si zaharul? banuiesc ca il adaugam peste oua si batem pana isi tripleaza volumul, nu?
Adina, da, exact cum ai spus tu. In reteta video se poate vedea cand se adauga zaharul.
Hristos a inviat!
Ma bucur ca te pot urmari si prin intermediul video, ma ajuta ENORM.
O intrebare: se coace in cuptorul folosind ventilatie sau coacere normala? E un detaliu pe care nu il stiu sa il folosesc la diferite aluaturi si coacerea lor.
Multumesc
Draga Simona, ma bucur mult ca iti place reteta. Prajitura se coace cu functia normala, nu cu cea ventilata.
Cu mult drag!
Adevarat a Inviat!
Draga mea, se foloseste cuptorul cu coacere normala, nu cu ventilatie.
Cu mult drag!
Buna! Se poate portiona si coace in forme mici, de ceramica? Cat timp ar trebui lasate la cuptor? Multumesc!
Ina, draga mea, reduci timpul cu cca 5-6 minute daca le coci in forme individuale de ceramica. Cu drag!
merge sa punem miere în loc de zahar oare?:)
Draga Laura, nu putem pune miere.