Tort de ciocolata cu capsune, reteta de tort aniversar
Unul dintre cele mai bune torturi de ciocolata cu capsune a fost vedeta zilei pe 17 martie cand blogul meu a implinit frumoasa varsta de 9 ani. Nu-mi vine sa cred cand ma gandesc cat timp a trecut de cand am postat prima reteta pe blog. Am avut parte de multe lucruri frumoase in acesti ani, multe realizari si prietenii noi si, cel mai important, de atentia voastra. M-a bucurat nespus fiecare reteta incercata si reusita de voi, iar fiecare cuvant bun din partea voastra a insemnat un pas inainte pentru mine. Va multumesc din inima pentru ca m-ati vizitat si ati incercat retetele mele in acesti ani si, desigur, va astept si in continuare cu noi si noi retete delicioase. Tortul de ciocolata cu capsune este chiar foarte simplu de facut, o sa vedeti, si pentru ca sezonul capsunelor a inceput deja, vi-l recomand cu cel mai mare drag.
Blat de ciocolata pentru tort- Ingrediente (forma 24 cm Ø)
- 125 g faina
- 220 g zahar tos fin
- 30 g cacao neagra
- 3 g praf de copt
- 2 g bicarbonat de sodiu alimentar
- 1 ou mare
- 120 ml lapte la temperatura camerei
- 60 ml ulei de floarea soarelui
- 120 ml apa fierbinte
- 1 varf cutit sare
- 1 lingura esenta de vanilie
Mousse de ciocolata neagra si alba – Ingrediente
- 300 g ciocolata 40% cacao
- 100 g ciocolata alba
- 450 ml smantana naturala lichida pentru frisca
- 25 g zahar pudra vanilat
- 4 g gelatina foi/3 g gelatina praf
- 700 g cca capsune proaspete
Sirop de anason pentru tort de ciocolata cu capsune – Ingrediente
- 150 ml apa fierbinte
- 4-5 linguri zahar pudra vanilat
- 1 lingura lichior de anason
Topping tort de ciocolata cu capsune – Ingrediente
- 160 g ciocolata 40% cacao
- 160 ml smantana naturala pentru frisca
Ingrediente pentru decor tort de ciocolata
- margini decupate blat tort
- 2 linguri nutella
- 3 linguri faina de fistic
- capsune intregi
Blat de ciocolata pentru tort – Mod de preparare
- Punem intr-un vas faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul, si ulterior cernuta, cacaua, zaharul si sarea si amestecam bine pana la omogenizare.
- Intr-un vas separat, amestecam bine oul, uleiul, laptele si esenta de vanilie.
- Punem amestecul ingredientelor lichide peste mixul solid de ingrediente si incepem sa amestecam cu un tel, adaugand treptat apa fierbinte.
- Va recomand sa folositi apa naturala plata, incalzita foarte bine pe foc. Nu folositi apa de la robinet.
- Punem compozitia obtinuta intr-o forma de 24 cm Ø, tapetata cu unt si faina. Coacem blatul in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru cca 25 -30 de minute.
- Inainte de a-l scoate din cuptor, intepati centrul blatului cu o scobitoare. Aceasta trebuie sa iasa curata, dar usor umeda.
- Dupa ce blatul s-a copt, il scoatem din cuptor, il lasam in forma cca 5-10 minute, apoi il rasturnam pe un gratar unde il vom lasa sa se raceasca complet.
- Dupa ce s-a racit, il decupam cu un cerc detasabil de 20 cm Ø. Ne abtinem sa mancam marginile decupate, vom face cateva bomboane rapide pentru ornarea tortului.
Sirop de anason – Mod de preparare
- Punem zaharul pudra in apa fierbinte si amestecam pana cand se dizolva complet. Dupa ce siropul s-a racit, adaugam lichiorul de anason.
Mousse de ciocolata neagra si alba pentru tort – Mod de preparare
- Punem foile de gelatina intr-o farfurie adanca si le acoperim cu apa rece. Le lasam la inmuiat 10 minute.
- Intre timp, punem smantana intr-un vas metalic foarte rece (il tinem in frigider 3-4 ore inainte) si incepem sa o mixam la viteza medie. Cand capata putina consistenta, adaugam treptat zaharul pudra si mixam, crescand viteza mixerului, pana cand formeaza varfuri moi.
- Atentie, frisca nu trebuie mixata pana cand nu mai cade de pe paletele mixerului ci doar pana cand are o consistenta cremoasa. Punem deoparte 3 linguri de frisca mixata.
- Tocam potrivit ambele tipuri de ciocolata si le topim la bain-marie, apoi le lasam sa atinga temperatura camerei. Ciocolata trebuie sa fie inca cremoasa, dar doar usor calduta.
- Adaugam frisca peste ciocolata si amestecam pana la omogenizare.
- Scurgem gelatina si o punem intr-o craticioara. Adaugam 2 linguri de apa rece si o topim pe foc foarte mic. Mare atentie sa nu fiarba!
- Imediat dupa ce am luat-o de pe foc, o amestecam cu cele 3 linguri de frisca puse deoparte si o adaugam in crema de frisca si ciocolata. Amestecam bine pana la omogenizarea completa.
Topping pentru tort de ciocolata cu capsune
- Punem smantana lichida intr-o craticioara si adaugam ciocolata tocata marunt.
- Punem craticioara pe foc foarte foarte mic si amestecam incontinuu pana cand ciocolata este complet topita. Stingem focul si amestecam in continuare inca 1-2 minute pana cand toppingul este complet omogen.
- Lasam crema sa se raceasca cca 6-7 minute, la temperatura camerei.
Asamblare tort de ciocolata cu capsune
- Punem blatul decupat in cercul detasabil si il insiropam, dupa preferinta, cu siropul rece.
- Peste blatul insiropat, adaugam 2 linguri de mousse de ciocolata si, cu ajutorul unei spatule, intindem mousse-ul uniform pe intreaga suprafata a blatului.
- Curatam si taiem 6-7 capsune in felii potrivite si le asezam in interiorul cercului, de jur imprejur.
- Curatam restul caspunelor si le asezam, cu varful in sus, in interiorul cercului detasabil, la o distanta de cca 1-2 cm maxim una de cealalta. (capsunele trebuie sa aiba aceeasi inaltime si, ideal, aceeasi marime)
- Umplem un sac a poche cu mousse-ul de ciocolata ramas si, cu mare grija, umplem spatiile dintre feliile de caspuna de pe margini si spatiul dintre capsunele intregi din interior.
- Acoperim integral capsunele, nivelam stratul de mousse si punem tortul de ciocolata in frigider pentru cca 30 de minute sau pana cand se intareste bine.
- Dupa ce mousse-ul de ciocolata s-a intarit, il acoperim cu un strat uniform de topping de ciocolata.
- Punem din nou tortul in frigider pana cand toppingul se intareste (cca 30-45 minute)
Bomboane cu nutella pentru decor – Mod de preparare
- Sfaramam marginile decupate ale blatului intr-un vas micut. Adaugam nutella si framantam pana cand compozitia se leaga.
- Rupem cu mana mici portii si dam o forma rotunda fiecareia, putin mai mica decat o nuca.
- Tavalim fiecare bomboana prin faina de fistic sau, daca doriti, prin fulgi de cocos/codite de ciocolata/alune macinate marunt etc.
- Am ornat tortul de ciocolata cu aceste bomboane, cateva capsune intregi si ornamente obtinute din ciocolata neagra topita.
- Aniversarea blogului a fost completa cu acest minunat tort de ciocolata cu capsune.
Pofta buna!
Pfffffffff, arata fabulos!!! 🙂
Ma bucur mult ca-ti place, draga Mada.
Uau, arata super gustos…
Ma bucur mult ca iti place.
Bună Laura, îmi poți spune te rog de ce frișca nu trebuie mixata pana devine ferma? Mulțumesc
Buna Laura. E minunat acest tort, am sa-l fac si eu. Un singur lucru nu am înteles, de ce nu putem sa lasam blatul la dimensiunea lui, de ce trebuie decupat?
Draga Nico, il poti lasa si intreg, dar marginile se vad mai frumos daca sunt decupate, plus ca din ele putem face acele bomboane delicioase pentru decor.
Buna Laura. Nu am lichior de anason. Cu ce as putea sa il înlocuiesc. Multumesc mult.
Mulțumesc pt rețeta! As face o rectificare, pentru mousse, daca folosiți gelatina praf, 3 g sunt insuficiente pt închegare. Recomand citirea indicațiilor de pe plic.
Servus.Urmaresc cu muuuuulta plăcere tot ceea ce postezi,numai minunății.
Am încercat o parte din rețete,sunt foarte clare,bine explicate.
Astăzi a venit vremea acestui tort,pt ziua fiului meu.
Mulțumim de rețetă,cu siguranță va fi delicios.
Draga mea, sper ca a fost bun tortul.
La multi ani sanatosi si fericiti fiului tau!
Mi a ieșit prea subțire compoziția la blat… E ok?
E prea subțire blatul .e ok???
Este foarte ok, Maria. Consistenta acestui blat este mai lichida, e normal sa fie asa.
O reteta perfecta si un tort pe masura. L-am facut pentru ziua unei prietene si a iesit deosebit. Personal, nu l-am gustat, dar prietena mea mi-a spus ca a fost fabulos, ca nu a mai mancat un tort de ciocolata atat de bun. Multumesc pentru idee si inspiratie!
Sa va fie de bine, draga mea. Ma bucur ca v-a placut.
Draga Laura, fetita mea este alergica la ou.Daca as scoate din compoziția blatului oul ce părere ai?
Draga Andreea, nu stiu ce rezultat vei obtine daca elimini oul. Poti incerca sa il inlocuiesti cu jumatate de banana foarte bine coapta si pasata.
Buna Laura! Sunt o mare fana a retelor tale care nu au dat gres niciodata. De Craciun as dori sa fac acest tort dar noi nu prea suntem fani anason. Cu ce as putea inlocui acest lichior de anason? Multumesc anticipat in speranta ca vei citi commentul meu. Sarbatori fericite!
Draga Andreea, se poate inlocui cu rom sau brandy.
Un an nou fericit iti doresc!
acest tort a devenit tortul preferat al familiei indiferent de fructele folosite: capsuni, zmeura, visine, cirese
Sa va fie de bine, draga mea!