Placinta cu naut si spanac, o reteta simpla si deosebit de gustoasa
Placinta cu spanac si naut este mai mult decat minunata, una dintre cele mai bune si mai inedite placinte facute pana acum. Deloc nu se face complicat, asa ca va recomand sa o incercati cat se poate de curand. Eu o s-o fac si de Paste, in locul placintei cu carne pe care am facut-o in ultimii ani de sarbatori. Pentru aceasta placinta avem nevoie de spanac congelat (puteti folosi si spanac crud, spalat bine in cateva ape si oparit 2-3 minute in apa fierbinte cu sare), naut coservat, eu am folosit o conserva de naut de la prietenii mei de la Sunfood, doua foi de aluat foietaj si cca 30 de minute pentru preparare. Nu va spun ce aroma imbietoare s-a raspandit in toata bucataria cand am copt aceasta placinta cu naut si spanac si cu cata pofta am mancat-o.
Placinta cu naut si spanac – Ingrediente (tava 26-24 cm)
- 2 foi dreptunghiulare aluat foietaj
- 1 conserva naut Sunfood
- 500 g spanac decongelat (cantarit dupa decongelare si staorcere)
- 2-3 cepe verzi
- 2 catei usturoi
- 3 oua medii
- 3 linguri smantana densa pentru gatit
- 1 lingura pesmet
- 50 ml apa calduta (optional)
- sare
- piper
- 2 linguri ulei de floarea soarelui (pentru calit)
- 2 linguri ulei de floarea soarelui (pentru uns placinta)
- ulei + faina (pentru tapetat forma)
Placinta cu spanac si naut – Mod de preparare
- Scurgem nautul, il spalam sub jet de apa rece, il scurgem bine bine si apoi il tocam cu cutitul in bucatele mai micute. Nautul nu trebuie pasat. Daca raman si cateva bobite intregi, nu este nicio problema.
- Punem uleiul intr-o cratita antiaderenta, pe foc mic. Cand s-a incalzit, adaugam cateii de usturoi curatati si tocati marunt si ceapa verde, cu tot cu codite, tocata si ea marunt.
- Le sotam 1-2 minute, apoi adaugam spanacul decongelat si stors partial. Amestecam pe foc mic inca 3-4 minute si, daca lichidul lasat de spanac se evapora, adaugam cca 50 ml de apa calduta.
- Adaugam nautul tocat si amestecam bine.
- Lasam mixul de spanac si naut inca 3-4 minute pe foc, iar dupa ce lichidul se evapora in totalitate, stingem focul si il lasam sa se raceasca complet.
- Dupa ce umplutura s-a racit, adaugam ouale intregi, usor batute cu furculita inainte, smantana, sare si piper dupa gust. Omogenizam compozitia.
- Tapetam forma cu ulei si faina si asezam prima foaie de aluat foietaj. O pudram uniform cu pesmet, apoi adaugam umplutura de naut si spanac.
- Acoperim umplutura cu a doua foaie. Ungem placinta cu ulei de floarea soarelui si o coacem in cuptorul preincalzit la 200°C pentru 25 minute sau pana cand se rumeneste uniform.
- Taiem placinta cu naut si spanac dupa ce s-a racit si o gustam cu pofta. Este delicioasa!
Pofta buna!
Buna Laura,
Cu ce ai inlocui smantana grasa pentru a deveni o reteta de post?
Multumesc.
Draga Nicole, cu smantana de soia. Problema este ca in umplutura se adauga si 3 oua. Daca vrei sa renunti la ele, umplutura nu o sa se lege.
Cu drag.
Buna Laura,
Multumesc de sugestie.
Am incercat eu alta alternativa pe care as vrea sa ti-o impartasesc, si anume:
-1/4 lapte de cocos
-3 linguri faina de orez
-1 varf de turmeric la final
– 1 lingurita chimen
Toate astea in locul la oua, smantana si 50 ml apa.
A iesit o placinta foarte aromata, bine legata si delicioasa.
Multumim de retetele minunate. Ma inspiri de fiecare data.
Cu drag,
Nicole