Prajitura insiropata cu ananas si frisca


Prajitura insiropata cu ananas si frisca, o reteta de prajitura simpla si delicioasa

Prajitura insiropata cu ananas si frisca detaliu

Prajitura insiropata cu ananas si frisca este atat de buna, incat sigur o s-o treceti in topul preferintelor. Pentru mine combinatia dintre ananas si cocos este cel putin la fel de reusta ca cea dintre ciocolata neagra si menta sau ciocolata si portocala. Asadar, incepem anul 2017 cu una dintre cele mai gustoase prajituri facute si gustate in ultimul timp. Neaparat sa o incercati daca va place gustul ananasului, o sa va placa sigur. Pentru piureul de ananas din aceasta reteta, dar si pentru sirop, am folosit o conserva de ananas rondele de la Sun Food, in sirop slab indulcit.

Prajitura insiropata cu ananas si frisca – Ingrediente (tava 20×18 cm)

Ingrediente prajitura insiropata cu ananas

  • 125 g faina
  • 90 g unt
  • 20 g ulei de cocos
  • 2 oua mari
  • 125 g zahar
  • 1 conserva ananas rondele Sun Food (565 g)
  • 4 g praf de copt
  • 1 varf cutit sare
  • 1 pastaie vanilie
  • 100 g miez nuca tocat (pentru ornat prajitura)

Ingrediente Sirop pentru prajitura insiropata cu ananas

  • 125 ml suc de ananas (din conserva)
  • 25 g ulei de cocos
  • 100 g zahar
  • 1 pastaie de vanilie

Ingrediente Mousse frisca

  • 350 ml smantana lichida pentru frisca
  • 60 g zahar pudra vanilat
  • 4 g gelatina foi (2 foi)

Prajitura insiropata cu ananas si frisca – Preparare

  • Scurgem rondelele de ananas (pastram sucul), si le pasam pana cand obtinem un piure fin. Punem piureul obtinut intr-o sita deasa si il lasam sa se scurga cca 30 de minute.
  • Punem untul si uleiul de cocos intr-o craticioara si le topim la bain-marie. Le lasam sa se raceasca 2-3 minute, apoi adaugam ouale intregi, un varf cutit sare, semintele pastaii de vanilie si amestecam pana la omogenizare, nu mai mult. Adaugam zaharul si amestecam cu un tel sau o lingura cca 1-2 minute.
  • Adaugam faina si praful de copt cernut si amestecam pana la omogenizare. La sfarsit adaugam piureul de ananas, foarte bine scurs, si amestecam pana il incorporam in aluat.

Prajitura insiropata cu ananas si frisca preparare

  • Tapetam forma cu unt si hartie de copt, asezata doar in partea inferioara a tavii, punem aluatul in tava si il nivelam cu grija.
  • Coacem prajitura cu ananas in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 25-30 de minute sau pana cand se rumeneste usor la suprafata si se desprinde de pe marginile tavii.
  • Scoatem tava din cuptor si lasam prajitura sa se raceasca in tava. Dupa ce s-a racit complet, o scoatem din forma. Spalam tava, o stergem bine si o tapetam cu folie de plastic alimentara. Marginile foii trebuie sa depaseasca marginile formei cu minim 2 cm.
  • Asezam din nou prajitura in tava tapetata cu folie de plastic.

Sirop pentru prajitura cu ananas si frisca – Preparare

  • Punem toate ingredientele intr-o craticioara, inclusiv pastaia de vanilie curatata de seminte (folosim aceeasi pastaie curatata de seminte ramasa de la prepararea prajiturii), pe foc mic.
  • In momentul in care zaharul s-a topit complet, stingem focul si lasam siropul sa se raceasca.

Mousse de frisca – Preparare

  • Punem foile de gelatina intr-o farfurie adanca, le acoperim cu apa rece si le lasam la inmuiat 10 minute.
  • Punem frisca rece din frigider in vasul mixerului (vasul si paletele mixerului trebuie sa fie si ele foarte reci, asadar le punem in frigider cu cca 1 ora inainte de prepararea mousse-ului). Mixam frisca pana cand capata o consistenta usor cremoasa, apoi adaugam zaharul pudra in 2 transe si mixam in continuare, 2-3 minute.
  • Oprim mixerul, scurgem foile de gelatina, le punem intr-o craticioara, adaugam 1 lingurita de apa rece si le topim la bain-marie sau pe foc foarte foarte mic. Atentie, gelatina nu trebuie sa fiarba deloc.
  • Punem 3 linguri de frisca peste gelatina si amestecam, apoi adaugam gelatina in frisca ramasa. Actionam din nou mixerul si mixam pana cand frisca formeaza varfuri tari.

Prajitura insiropata cu ananas si frisca – Asamblare

  • Intepam din loc in loc prajitura rece, cu varfurile unei furculite, si adaugam siropul rece, lingura cu lingura, pe deasupra prajiturii.
  • Dupa ce prajitura cu ananas a absorbit tot siropul (cca 30 de minute), adaugam mousse-ul de frisca si il nivelam cu grija. Pe deasupra stratului de frisca presaram miezul de nuca tocat.

Prajitura insiropata cu ananas si frisca in tava

  • Punem prajitura in frigider pentru cca 2 ore sau pana cand mousseul de frisca se intareste.

Prajitura insiropata cu ananas si frisca prezentare

  • Dupa repaus, scoatem prajitura insiropata cu ananas din tava, o taiem in cuburi si o servim cu mare pofta. Este pur si simplu divina!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Prajitura insiropata cu ananas si frisca
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
4.51star1star1star1star1star Based on 28 Review(s)

23 comentarii la “Prajitura insiropata cu ananas si frisca

  1. Miha spune:

    Banuiesc ca e vorba de doua oua(atat reiese din poza),ai uitat sa treci in reteta.
    Arata bine,merita incercata!!
    O zi frumoasa iti doresc!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Alina, poti inlocui uleiul de cocos cu aceeasi cantitate de unt. Uleiul de floarea soarelui nu este indicat pentru aceasta reteta.

  2. Alina V spune:

    Buna ziua,
    pentru o tava de 30/20 maresc cantitatile cu 25% este bine ?
    Multumesc mult, si iti urez un an bun plin de fericire si impliniri.

  3. irina spune:

    Foarte buna. Mulțumesc pt reteta. Eu am adăugat zaharul ininte de faina, nu știu dacă așa trebuia dar a fost un desert minunat!

  4. Cori spune:

    Buna ziua,

    O intrebare: ce alte fructe se pot folosi in loc de ananas? Stiu ca in titlul este „….cu ananas”.. nu ca imi doresc neaparat sa schimb ceva la reteta doar ca nu prea am voie sa mananc ananas si as vrea sa fac aceasta prajitura dar cu…..piersica (tot din compot) de exemplu. E ok?

    • Laura Adamache spune:

      Draga Cori, cred ca se poate sa inlocuiesti ananasul cu piersici sau caise din conserva. Eu nu am incercat, asadar, ca sa eviti surprizele neplacute, fa o proba cu jumatate din ingrediente.

  5. Emilia Badea spune:

    Buna Laura!

    Astazi vreau sa fac prajiturica asta insa nu am gasit foi de gelatina ci gelatina la pliculet de 10 gr, se poate si asa cata pun tot 4gr?
    Iti multumesc!

    Ca tava eu am una de yena ovala e maricica cred ca e ok si asta?

    • Laura Adamache spune:

      Draga Emilia, poti folosi 3 g gelatina praf.
      Este ok si forma de yena pentru aceasta prajitura. Nu stiu exact ce dimensiuni are forma ta, dar daca sunt asemanatoare cu cele din reteta, iese sigur bine prajitura.

  6. Costas spune:

    Am reușit să fac tortul cu o modificare ( sper să nu fie supărare ) în blat am pus puțină cacao pentru contrastul cu crema , în rest totul la fel . Mulțumesc pentru rețetă.

  7. Ioana spune:

    Buna Laura. Ma gandeam sa fac aceasta prajitura pt ziua mea ca sa duc la lucru! dar am o intrebare. pot folosii smantana vegetala din soia? ce zici? Eu nu prea am voie sa exagerez cu lactatele deci ar fii ideal pentru mine.
    mersi xxxx 🙂

  8. Adina spune:

    Am facut prajitura si a fost foarte buna si apreciata. Piureul de ananas a dat textura blatului, iar aroma untului de cocos a predominat si a fost foate placuta in combinatie cu nucile, pe care eu le-am prajit inainte de a le pune. Consistenta, dar totusi racoroasa, mai ales daca ai la indemana si niste frunze de menta!
    Multumesc pentru reteta, Laura! Ai avut dreptate, o trec la caiet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor