Risotto cu dovleac si gorgonzola, o reteta italiana cu orez si branza dulce gorgonzola
Risotto cu dovleac si gorgonzola dulce este fara indoiala preferatul familiei noastre. Cris, care nu se intelege deloc bine cu orezul, adora acest tip de mancare, deci daca aveti in casa un astfel de mofturos, neaparat incercati aceasta reteta, sigur sigur se va indragosti si va lega o relatie de lunga durata cu orezul. Crumble-ul de migdale si parmezan si mai ales crema de otet balsamic Ponti ii dau o consistenta si un gust absolut minunate acestui risotto cu dovleac si gorgonzola. “Reinventeaza gustul cu Ponti” cred ca ar fi un slogan de nota zece pentru aceasta reteta, de risotto, fara indoiala. Nu se face deloc greu, in maxim 45 de minute am avut farfuriile pe masa, iar in mai putin de 10 minute au fost deja goale.
Risotto cu dovleac si gorgonzola – Ingrediente (4 persoane)
- 300 g dovleac (cantarit dupa ce il curatam)
- 300 g orez Carnaroli/Arborio/Vialone Nano
- 100 g branza gorgonzola dulce
- 1 l supa de legume
- 1 salota/1 ceapa mica alba
- 20 ml ulei de masline
- 20 g unt
- 50 ml vin alb sec de buna calitate
- 2 fire maghiran proaspat
- ¼ lingurita sare
- 2 lingurite crema de otet balsamic Ponti
Crumble de migdale si parmezan – Ingrediente
- 30 g fulgi de migdale
- 30 g pesmet
- 30 g unt
- 120 g parmezan ras + 2 g unt
Crumble de migdale si parmezan – Mod de preparare
- Amestecam fulgii de migdale si pesmetul si adaugam mixul obtinut intr-o tigaie antiaderenta in care am topit untul.
- Prajim amestecul cca 2-3 minute, la foc mediu, amestecand continuu sau pana cand pesmetul si fulgii de migdale se rumenesc uniform. Scoatem crumble-ul din tigaie si il punem intr-o farfurie tapetata cu hartie absorbanta de bucatarie.
- Punem o tigaie curata, antiaderenta, pe foc mic spre mediu, si o ungem cu 2 g de unt (tigaia trebuie sa fie doar usor unsa cu unt). In momentul in care tigaia s-a incalzit, adaugam parmezanul ras fin si il nivelam intr-un strat foarte subtire. Il prajim cca 1 minut, la foc mediu, sau pana cand observam ca marginile sunt rumenite si parmezanul este complet topit.
- Scoatem foaia de parmezan din tigaie, cu o paleta, si o asezam pe o bucata de hartie de copt. Dupa ce se raceste, foaia va deveni crocanta. Zdrobim foaia rece de parmezan in mici bucatele si le amestecam cu mixul de migdale si pesmet.
Risotto cu dovleac si parmezan – Mod de preparare
- Punem o tigaie antiaderenta, neunsa, pe foc mediu. Cand s-a incalzit foarte bine adaugam orezul si il frigem cca 2-3 minute, amestecandu-l continuu. Repet, tigaia nu trebuie unsa. In acest fel, boabele de orez isi vor pastra amidonul inauntru si nu se vor dezintegra in timpul fierberii.
- Scoatem orezul din tigaie, il punem intr-o farfurie si il lasam sa se raceasca.
- Punem untul si uleiul intr-o tigaie antiaderenta, pe foc mic. Cand untul s-a topit adaugam salota tocata marunt si o sotam cca 1 minut. Adaugam vinul alb si dupa ce s-a evaporat complet, punem in tigaie dovleacul curatat si taiat in bucatele potrivite.
- Amestecam bine, adaugam 100 ml supa de legume si firele de maghiran proaspat. Cand lichidul s-a evaporat, mai adaugam inca 100 ml supa de legume si amestecam. In momentul in care dovleacul este perfect patruns, stingem focul si eliminam firele de maghiran. Pasam dovleacul pana obtinem un piure fin si omogen.
- Punem piureul de dovleac intr-o cratita antiaderenta si adaugam orezul.
- Amestecam bine si incepem sa adaugam treptat supa de legume ramasa, cate 100 ml deodata.
- Cand orezul capata o consistenta al dente, adaugam branza gorgonzola, taiata in bucatele mici si amestecam bine.
- Stingem focul, adaugam in risotto 2 lingurite de crema de otet balsamic Ponti si amestecam pana la omogenizare.
- Ungem fiecare farfurie cu 1 lingurita de crema de otet balsamic Ponti, adaugam risotto, il condimentam cu crumble-ul de migdale si parmezan si il servim imediat.
Pofta buna!
DOAMNE, CUM ARATA!!! DE ABIA ASTEPT SA O FAC……
Draga mea, abia astept sa imi spui cum a iesit.
De unde se procura Gorgonzola dulce si crema Ponti,te rog ?
Draga mea, Gorgonzola dulce se poate cumpara din orice supermarket. Eu am gasit crema Ponti in Mega Image, dar sigur o gasesti si in alte supermarketuri mari.
Sunt prima oară pe site-ul tau si sunt impresionata intr-un mod placut de ceea ce vad..pot sa spun ca vad un artist in spatele preparatelor, nu dai doar gust mâncării, ci dai si frumusete si viață preparatelor, fiecare preparat ii dai povestea lui. Dacă până acuma ai fost apreciată pt preparate delicioase, azi e ziua(seara😊) in care vreau sa te apreciez, in mod special, doar pt „look-ul” site-ului. Sigur voi mai reveni, nu doar sa imi „încânt” ochii, ci și ca sursa de cautare pt „a le gurii”. La cât mai multe idei si zile creative! (Revin cu recenzie si la gătit ☺️)
Draga Ligia, multumesc mult pentru apreciere! Cu drag te astept sa incerci retetele de pe blog.
Buna Laura, ce tip de dovleac ai recomanda pentru aceasta reteta?
Bianca, ies in jur de 8 clatite